Κατηγορίες

Τα καλύτερα οινοποιεία της Ελλάδας

Τα καλύτερα οινοποιεία της Ελλάδας
Τοπία που θα ζήλευε ο κορυφαίος ιμπρεσιονιστής και θέα μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι. Η μυρωδιά του μούστου μπερδεύεται γλυκά με αυτή των δρύινων βαρελιών που φυλάσσουν υπομονετικά το πολύτιμο περιεχόμενό τους στα δροσερά κελάρια. Κι εμείς περιμένουμε με ενθουσιασμό να ανοιχτεί το πρώτο βαρέλι της νέα σοδειάς. Παίρνουμε τον Δρόμο του Κρασιού σε μια μεθυστική διαδρομή 4000 ετών και γνωρίζουμε μερικά από τα καλύτερα επισκέψιμα οινοποιεία της Ελλάδας. Η Τοσκάνη και το Μπορντό μπορούν να περιμένουν.


Νάουσα
Κερδίζει άνετα τον τίτλο της άτυπης οινικής πρωτεύουσας της βόρειας Ελλάδας αφού αποτελεί την πιο διάσημη περιοχή παραγωγής κρασιού. Εδώ ωριμάζει η πιο εκλεκτή ερυθρή ποικιλία του βορειοελλαδικού χώρου, το ξινόμαυρο, ενώ στην περιοχή υπάρχει σημαντικός αριθμός επισκέψιμων οινοποιείων. Στη Νάουσα, άλλωστε, λειτουργούσε το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου, που στεγαζόταν στο παραδοσιακό-διατηρητέο, ανακαινισμένο κτίριο Ι. Μπουτάρη του 1908. Στους χώρους του παρουσιαζόταν όλη την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής κρασιού - από τον αμπελώνα μέχρι την αποθήκευση του σε βαρέλια - καθώς επίσης και μικροαντικείμενα που είναι απαραίτητα για την διαδικασία παραγωγής και κατανάλωσης του κρασιού.

Μπουτάρης Οινοποιητική Από εδώ ξεκίνησε πριν από 130 χρόνια η πορεία της εταιρίας που ανέδειξε το ελληνικό κρασί εντός και εκτός συνόρων και πρωταγωνιστεί στην εξέλιξη της ελληνικής οινοποιίας μέχρι και σήμερα. Η ιστορική κάβα του Οινοποιείου είναι μια από τις μεγαλύτερες κάβες παλαίωσης με περισσότερα από 3.000 βαρέλια και τα παλαιότερα ελληνικά κρασιά στην Ελλάδα. Η επίσκεψη στους χώρους του οινοποιείου περιλαμβάνει ξενάγηση στους χώρους παραγωγής και στις κάβες παλαίωσης, παρακολούθηση ενός πολυθεάματος με την ιστορία της εταιρίας και του κρασιού και γευστικές δοκιμές οίνων σε συνδυασμό με παραδοσιακές τοπικές συνταγές (Στενήμαχος, Νάουσα, τηλ.: 23320 59700, www.boutari.gr).





Φαγητό
Σπονδή Κομψό εστιατόριο στο κέντρο της Νάουσας με γνήσια Ναουσαίικα πιάτα, μεζέδες και χορταστικές σαλάτες. Από τις καλύτερες επιλογές το μοσχάρι με ψητά λαχανικά και μανιτάρια και το λουκάνικο σβησμένο με ξινόμαυρο. Πολύ μεγάλη η κάβα κρασιών του (Πλατεία Καρατάσου 17, τηλ.: 23320 22233, από €12 το άτομο).


Μέτσοβο
Με αυθεντική και γήινη γοητεία, η Ήπειρος έμεινε πίστη σε κάθε της ιδιομορφία, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Τα πρόσωπα των ανθρώπων της, αδρά και ξεκάθαρα λες και έχουν κληρονομήσει τα σκληρά και αναλλοίωτα χαρακτηριστικά των αιώνιων βουνών, αλλά και κάτι από την δροσιά και την ανεξαρτησία των ορεινών ανέμων. Μεγάλοι κληρονόμοι των βουνών, με τις δασωμένες πλαγιές και τις απόκρημνες χαράδρες τους και τα έργα των ανθρώπων, τα πετρόχτιστα ορεινά χωριά της που μπορείς να πιστέψεις ότι δεν χτίστηκαν αλλά φύτρωσαν, τα παλιά τοξωτά γεφύρια που στεφανώνουν τα αφρισμένα ποτάμια και τα μοναχικά καταφύγια στα οροπέδια με τις γαλήνιες λίμνες της. Ανέγγιχτη άγρια φύση και ιστορία των ανθρώπων, πραγματικοί μαγνήτες για τους ταξιδιώτες με άποψη.

Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ Κατεβαίνοντας τις σκάλες που οδηγούν στα κελάρια του οινοποιείου, τα αρώματα του κρασιού σε περιβάλλουν, οι αισθήσεις διεγείρονται. Η επισκέψιμη διαδρομή ξεκινά και το βλέμμα συναντά εικόνες από την παραγωγή του κρασιού και την ιστορία του Κατώγι Αβέρωφ. Διαβαίνοντας τα μονοπάτια του οίνου, οι ήχοι εντείνουν την αίσθηση της μυσταγωγίας και οι εικόνες σε καθηλώνουν. Το ταξίδι στους επισκέψιμους χώρους εμπνέεται και συνοδεύεται από τη μορφή του Διονύσου, αποκαλύπτοντας τα γοητευτικά χαρακτηριστικά και τα μυστικά του κρασιού. Μια αξέχαστη εμπειρία που ολοκληρώνεται με μία απολαυστική, οινική, γευστική δοκιμή. Το ξενοδοχείο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο οινοποιείο και αποτελεί την ιδανική βάση για όσους θέλουν να συνδυάσουν διαμονή με την απόλαυση του κρασιού. Τα 15 δωμάτια διακρίνονται σε λευκά και κόκκινα, όπως και τα κρασιά. Κάθε δωμάτιο έχει πάρει το όνομά του από τα αντίστοιχα ονόματα των κρασιών και των αμπελώνων της εταιρείας Κατώγι-Στροφιλιά (τηλ.: 26560 42505, katogiaveroff.gr).





Φαγητό
Το Κουτούκι του Νικόλα Μικρή ταβέρνα δίπλα στο ταχυδρομείο με φανατική πελατεία. Νοστιμότατες πίτες από τα χέρια της κυρίας Κατερίνας, φαγητά κατσαρόλας μαγειρεμένα με πείρα και γνώση, και ντόπια κρέατα ψημένα με μαεστρία από τον κύριο Νικόλα (τηλ.: 26560 41732, από €12 το άτομο).




Δράμα
Σαν το παλιό καλό κρασί η Δράμα με κάθε γουλιά σου δίνει και μια καινούργια γεύση, ένα νέο άρωμα που σε μεθάει, κάνοντας σε δικό της για πάντα. Σημείο τομής ανάμεσα στο Αιγαίο και τα Βαλκάνια, η Δράμα συνδυάζει την γλυκιά ατμόσφαιρα του Νότου με την άκρατη γοητεία του Βορρά. Η φύση την προίκισε απλόχερα και η Δράμα αποτελεί σήμερα μια από τις περιοχές της βόρειας Ελλάδας που εμφανίζει έντονη αμπελοοινική δραστηριότητα. Πολύ όμορφα επισκέψιμα οινοποιεία, εξαιρετικά κρασιά και παλιοί και νέοι οινοπαραγωγοί προσηλωμένοι στην ποιότητα δίνουν μια κοσμοπολίτικη προσέγγιση στο κρασί.

Château Nico Lazaridi Όταν η τέχνη συναντά το σταφύλι το αποτέλεσμα είναι ανατρεπτικό. Η αγάπη του κυρίου Νίκου Λαζαρίδη για το κρασί οδήγησε στη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου οινοποιείου με μοντέρνο και λειτουργικό σχεδιασμό που εναρμονίζεται άψογα με το φυσικό περιβάλλον. Από τα προϊόντα του ξεχωρίζουν το Chateau Nico Lazaridi Λευκός και Ερυθρός, το Μαγικό Βουνό, τα φυσικά γλυκά κρασιά Moushk και Μελισσουργός, αλλά και η σειρά προϊόντων Perpetuus («αέναος» δηλαδή), όνομα το οποίο συμβολίζει τον αέναο κύκλο της αμπέλου. Η καλλιτεχνική ευαισθησία της εταιρείας και του ιδιοκτήτη της επιβεβαιώνεται μέσα από την αξιόλογη συλλογή έργων τέχνης που κοσμούν τις ετικέτες των κρασιών. Οι πίνακες αυτοί διακοσμούν τις νέες σοδειές του Μαγικού Βουνού και φιλοξενούνται στην Πινακοθήκη “Μαγικό Βουνό”, ονομασία που παραπέμπει στο Παγγαίο, που βρίσκεται απέναντι από το Οινοποιείο. Στο Château Νico Lazaridi ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να ξεναγηθεί στην Πινακοθήκη «Μαγικό Βουνό», στον χώρο Παραγωγής, στην Κάβα βαρελιών, στην υπόγεια κάβα και στο εμφιαλωτήριο. Η πιο σπουδαία εμπειρία για τους επισκέπτες είναι η ξενάγηση από τον γεωπόνο της εταιρείας στον αμπελώνα (Δημοτικό Διαμέρισμα Αγοράς, Δράμα, τηλ: 25210 82049, www.chateau-lazaridi.com).





Φαγητό
Εντράδες Εστιατόριο Από τα πιο φιλόξενα εστιατόρια στη Δράμα, θα σας καλωσορίσει στο καλαίσθητο και ζεστό εσωτερικό του και θα σας ευφραίνει καρδίαν και όχι μόνο. Από τα αγαπημένα μας πιάτα είναι το μπιφτέκι από φρέσκα μανιτάρια με χειροποίητη μαγιονέζα τρούφας και το εξαιρετικό καπνιστό χοιρινό με χυλοπίτες και φέτα, το οποίο φέρνει μαζί του γεύσεις από.. παλιά (Σκρα 78-88, Δράμα, τηλ. 25210 22600, από €15 το άτομο).




Καβάλα
Η σύγχρονη αμπελοοινική ιστορία της Μακεδονίας ανέδειξε τον αμπελώνα της Καβάλας ως συνώνυμο της παραγωγής οίνων υψηλής ποιότητας, κυρίως από διεθνείς ποικιλίες. Στην περιοχή της Καβάλας, οι ιδιαίτερα ήπιες και υγρές κλιματικές συνθήκες σε συνδυασμό με τα βαθιά, γόνιμα εδάφη, αποτέλεσαν ιδανικό τόπο προσαρμογής των πρώιμων ξένων λευκών ποικιλιών σοβινιόν μπλαν, σαρντονέ και σεμιγιόν. Ο αμπελώνας της Καβάλας συγκαταλέγεται στους πιο σύγχρονους και άρτια οργανωμένους της Ελλάδας.

Κτήμα Βιβλία Χώρα Το Κτήμα Βιβλία Χώρα βρίσκεται στις πλαγιές του Παγγαίου Όρους, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Οι δημιουργοί του, οι οινολόγοι Βασίλης Τσακτσαρλής και Βαγγέλης Γεροβασιλείου, εγκατέστησαν εκεί το 1998 έναν αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας, που σήμερα έχει έκταση 350 στρέμματα. Μέσα στον αμπελώνα βρίσκεται το σύγχρονο οινοποιείο, στο οποίο παράγονται τα κρασιά του Κτήματος. Στο Οινοποιείο θα περιηγηθείτε στο αμπελώνα, θα δείτε τον χώρο παραγωγής, τον χώρο παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια, τον χώρο εμφιάλωσης και αποθήκευσης, τα κελάρια αλλά και την αίθουσα γευσιγνωσίας σε ένα χώρο που συνδυάζει το ξύλο με την πέτρα και τις ανοξείδωτες επιφάνειες με το γυαλί (Κοκκινοχώρι Καβάλας, τηλ.: 25920 44974, www.bibliachora.gr).





Φαγητό
Κλαδί Ελιάς Το πέτρινο εστιατόριο του ομώνυμου ξενοδοχείου στεγάζεται σε ανακαινισμένο πέτρινο σπίτι και είναι αφιερωμένο στα εκλεκτά τοπικά κρασιά. Από το μικρό αλλά προσεγμένο μενού ξεχωρίζουν τα εξαιρετικά ορεκτικά όπως χαμόν με σύκα αλλά και το κριθαράκι με τσορίθο (Μεσορόπη, τηλ.: 25920 93293, www.kladielias.gr, από €20 το άτομο).




Νεμέα
Την αποκαλούν “ο αμπελώνας των Θεών” και όχι άδικα αφού η αμπελοοινική της παράδοση ξεκινά από τα χρόνια της Αρχαιότητας και τον αξιομνημόνευτο "Φλιάσιο Οίνο", και φτάνει έως το περίφημο "Αγιωργίτικο", το Ελληνικό κρασί που έχει κερδίσει τον θαυμασμό των οινοφίλων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Νεμέα, άλλωστε είναι η πιο μεγάλη οινοπαραγωγική περιοχή ερυθρού κρασιού στην Ελλάδα.

Σεμέλη Το Οινοποιείο εντυπωσιάζει με το μέγεθός του, τη σχεδίαση και την αρχιτεκτονική του. Στους χώρους του μπορούν να οργανωθούν γευσιγνωσίες, επαγγελματικές και κοινωνικές εκδηλώσεις καθώς και γεύματα. Το οινοποιείο προσφέρει ολοκληρωμένη οινική εμπειρία που περιλαμβάνει από περίπατο στα αμπελοτόπια, ξενάγηση σε όλους τους χώρους και δραστηριότητες για τους μικρούς επισκέπτες μέχρι γευστική δοκιμή συνοδεία τυριών ή γεύματος. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης (Επαρ. Οδ. Κιάτου - Νεμέας, 27460 20 360, www.semeliestate.gr).




Φαγητό
Σεμέλη Αν επικοινωνήσετε μαζί τους έγκαιρα, εκτός από την διαμονή σας στους ξενώνες και την γευστική δοκιμή κρασιών θα σας ετοιμάσουν πρωινό αλλά και γεύμα (Κούτσι, τηλ.: 27460 20360).







Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;