Κατηγορίες

Ηράκλειο Κρήτης: 7 οινοποιεία που πρέπει να επισκεφτείτε

28/08/2018 19:11, 0 σχόλια

Ηράκλειο Κρήτης: 7 οινοποιεία που πρέπει να επισκεφτείτε

Το κρητικό κρασί, που έχει εξυμνηθεί ακόμα και από τον Όμηρο και που παρουσιάζει μια ιστορία 4.000 χρόνων, βρίσκεται σήμερα στην καλύτερη στιγμή του. Η μακραίωνη παράδοση οινοποιίας του νησιού, οι ρίζες της οποίας χάνονται στα βάθη του παρελθόντος (χαρακτηριστικά, στην περιοχή του Βαθύπετρου έχει ανακαλυφθεί το αρχαιότερο πατητήρι σταφυλιών στον κόσμο), ζυμώνεται στις μέρες μας με την τεχνογνωσία μιας νεότερης γενιάς οινοποιών, ενώ στις ντόπιες ποικιλίες έρχονται πλέον να προστεθούν και γαλλικές, για να απολαύσουν παρέα το γόνιμο έδαφος και το ήπιο κλίμα. Το αποτέλεσμα είναι να παράγονται εδώ μερικές από τις πιο εκλεκτές ετικέτες στην Ελλάδα. 

Σε ολόκληρη την Κρήτη θα βρείτε προορισμούς με ενδιαφέρον για όσους αγαπούν το καλό κρασί, ωστόσο ο νομός Ηρακλείου είναι ο πιο οργανωμένος στον τομέα του οινοτουρισμού, καθώς διαθέτει τα περισσότερα επισκέψιμα οινοποιεία στο νησί. Για να τα ανακαλύψετε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε έναν από τους δύο Δρόμους του Κρασιού, που ξεκινούν από την πόλη του Ηρακλείου. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις στάσεις που αξίζει να κάνετε στη διάρκεια μιας διαδρομής πλούσιας σε γεύσεις, χρώματα και αρώματα. 

Οινοποιείο Μπουτάρη Κρήτης
Σε απόσταση μόλις 8 χιλιομέτρων από την πόλη του Ηρακλείου και 4 χιλιομέτρων από τα ανάκτορα της Κνωσσού βρίσκεται ένα από τα οκτώ οινοποιεία της εταιρείας Μπουτάρης, η οποία παράγει κρασί από το 1879. Η ξενάγηση στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του, που του έχουν χαρίσει τον τίτλο Ευρωπαϊκό Οινοποιείο της Χρονιάς 2008, περιλαμβάνει περιήγηση στους χώρους οινοποίησης και στην υπόγεια κάβα, παρακολούθηση πολυθεάματος με την ιστορία της Κρήτης και γευστική δοκιμή τριών κρασιών. Οι πιο απαιτητικοί επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν για τη διαμονή τους μια από τις τρεις πολυτελείς κατοικίες Scalani Hills Residences, Kotsifali, Malvasia ή Liatiko (ονομασίες που προέρχονται από τις μοναδικές ποικιλίες του κτήματος), οι οποίες βρίσκονται στον αμπελοελαιώνα, μέσα στο παλιό μετόχι. Δοκιμάστε: Τον λευκό ξηρό οίνο Φανταξομέτοχο, με περίπλοκο αρωματικό χαρακτήρα από άνθη λεμονιάς, ανανά και νότες μελιού, και τον ερυθρό ξηρό Scalarea, με έντονο μπουκέτο όπου κυριαρχούν τα αρώματα κόκκινων φρούτων του δάσους. Σκαλάνι, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ. 2810 731617, Δε.-Παρ. 9.00-17.00 και κατόπιν ραντεβού, www.boutari.gr





Οινοποιείο Mediterra
Βρίσκεται στην καρδιά της ζώνης ονομασίας προέλευσης Πεζά, στο χωριό Κουνάβοι. Στη διάρκεια της επίσκεψής σας θα ξεναγηθείτε στις κάβες του και στους χώρους οινοποίησης, θα δοκιμάσετε τα κρασιά της εταιρείας με τη συνοδεία παραδοσιακών κρητικών μεζέδων, θα παρακολουθήσετε ένα ντοκιμαντέρ που θα σας φέρει σε επαφή με την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας στην Κρήτη και θα ενημερωθείτε για τις ποικιλίες σταφυλιών που χρησιμοποιούνται. Δοκιμάστε: Τον λευκό ξηρό Άνασσα, με αρώματα καραμελωμένων φρούτων, λευκών λουλουδιών και εσπεριδοειδών, και τον ερυθρό ξηρό Μυράμπελος, όπου τα διακριτικά αρώματα μπαχαρικών και ξηρών φρούτων παντρεύονται με εκείνα του καπνού και της βανίλιας του δρύινου βαρελιού. Κουνάβοι, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ. 210 6009828, 2810 741383, Δε.-Παρ. 9.00-17.00 και Σαββατοκύριακο κατόπιν ραντεβού, www.mediterrawines.gr





Μίνως-Μηλιαράκη
Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα οινοποιεία της περιοχής και το πρώτο που εμφιάλωσε κρασί στο νησί, το 1952. Η ανάπλαση του ιστορικού χώρου είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τέσσερα επισκέψιμα επίπεδα συνολικής επιφάνειας 900 τ.μ., που περιλαμβάνουν ένα μουσείο με παλιά μηχανήματα οινοποιίας, μια αίθουσα προβολής όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε μια ταινία για την ιστορία του κρασιού, του ελαιολάδου και της τσικουδιάς στην Κρήτη, και δύο αίθουσες γευσιγνωσίας, η μία με παραδοσιακά έπιπλα καφενείου και η άλλη με χειροποίητα τραπέζια κατασκευασμένα από παλιά μηχανήματα του οινοποιείου. Δοκιμάστε: Τον πολυβραβευμένο λευκό ξηρό Μαλβαζία, που αναβιώνει μια αυθεντική και πολλά υποσχόμενη κρητική ποικιλία, και τον ερυθρό Χελώνα, με πολλές διεθνείς διακρίσεις, όπου κυριαρχούν τα αρώματα ώριμου μικρόρωγου φρούτου με διακριτική παρουσία του δρύινου βαρελιού. Πεζά, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ. 2810 741213, Δε.-Παρ. 9.00-16.00, Σάβ. 10.30-15.00, Κυρ. κατόπιν ραντεβού, www.minoswines.gr





Κτήμα Πατεριανάκη
Αξίζει να το επισκεφτείτε και για να δοκιμάσετε το βιολογικό κρασί του με την επίσημη πιστοποίηση του οργανισμού ΔΗΩ, το πρώτο στην Κρήτη που παράχθηκε από σταφύλια βιολογικής γεωργίας, και για να απολαύσετε την ομορφιά του χώρου. Ξεναγηθείτε στο οινοποιείο και τον αμπελώνα του, όπου καλλιεργούνται έξι μοναδικές γηγενείς ποικιλίες αλλά και πέντε εκλεκτές ξένες, ενημερωθείτε για τη διαδικασία παραγωγής και οινοποίησης, δοκιμάστε τα προϊόντα του και, αν θέλετε, επιλέξτε για τη διαμονή σας μια από τις σουίτες του συγκροτήματος κατοικιών που βρίσκονται στο εσωτερικό του κτήματος. Δοκιμάστε: Τους λευκούς ξηρούς Μοσχάτο Σπίνας, από την ομώνυμη γηγενή ποικιλία, με αρωματικό χαρακτήρα από λευκά λουλούδια, και Βιδιανό, επίσης της ομώνυμης κρητικής ποικιλίας, όπου κυριαρχούν τα φρουτώδη αρώματα από ροδάκινο και βερίκοκο. Μελέσσες, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ. 2810 226674, Δε.-Σαβ. 10.00-17.00, www.paterianakis.gr





Λυραράκης
Ανάμεσα στις καινοτομίες της οικογένειας Λυραράκη είναι η αναβίωση των δύο σπάνιων γηγενών ποικιλιών Δαφνί και Πλυτό, αλλά και η παραγωγή παλαιωμένου ερυθρού από 100% Μαντηλάρι, μια ακόμα τοπική ποικιλία. Μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση σε αυτό το οινοποιείο και για να γευτείτε τα μοναδικά προϊόντα του αλλά και για να απολαύσετε μια απόλυτα εξατομικευμένη ξενάγηση, την οποία μπορείτε να κλείσετε διαδικτυακά, συνδυάζοντας την περιήγηση στο κελάρι και το αμπελώνα με μια επίσκεψη σε ένα κοντινό μεσαιωνικό πατητήρι, που χρονολογείται από το 14ο αιώνα. Δοκιμάστε: Τους λευκούς ξηρούς οίνους Δαφνί και Πλυτό «Ψαράδες», από τις ομώνυμες ποικιλίες, ο πρώτος με βοτανικό χαρακτήρα και ο δεύτερος με έντονα φρουτώδη αρώματα, καθώς και τον ερυθρό ξηρό Μαντηλάρι «Πλακούρα», ένα πυκνό αρωματικά κρασί με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης. Αλάγνι, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ. 2810 226674, Δε.-Παρ. 11.00-19.00, Σαβ.11.00 -17.00, www.lyrarakis.com





Οινοποιείο Δουλουφάκης
Μια ακόμα οικογενειακή επιχείρηση, η οποία μάλιστα μετρά σχεδόν έναν αιώνα παράδοσης στην οινοποιία, καθώς η διαδρομή της ξεκινά από το 1930. Στο φιλόξενο οινοποιείο της μπορείτε, κατόπιν συνεννόησης, να απολαύσετε μια ξενάγηση, να μάθετε περισσότερα για το κρητικό κρασί και ιδιαίτερα για τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στον αμπελώνα, όπως οι γηγενείς Βηλάνα, Βιδιανό, Μοσχάτο Σπίνας, και φυσικά να δοκιμάσετε τα προϊόντα της, που μετρούν εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις. Δοκιμάστε: Οπωσδήποτε τον Άσπρο Λαγό, τη ναυαρχίδα της συλλογής, η 12μηνη ωρίμανση του οποίου σε γαλλικά δρύινα βαρέλια προσδίδει φρουτώδη αρώματα με νότες ξύλου και μπαχαρικών. Δάφνες, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ. 2810 792017, Δε.- Παρ. 10:00-15:30 κατόπιν ραντεβού, www.cretanwines.gr





Κτήμα Ζαχαριουδάκη
Αυτό το κτήμα που βρίσκεται στη νότια Κρήτη, σε μια περιοχή με μακραίωνη παράδοση στην αμπελουργία και την οινοποιία, απολαμβάνει από ύψος 500 μέτρων την όμορφη θέα στην οροσειρά του Ψηλορείτη, τον κάμπο της Μεσαράς, τη θάλασσα του Λιβυκού Πελάγους και τα Αστερούσια όρη. Στη διάρκεια της επίσκεψής σας θα έχετε την ευκαιρία να ξεναγηθείτε στο αμπελοτόπι, στους χώρους του υπερσύγχρονου οινοποιείου, να δοκιμάσετε τα κρασιά του κτήματος ταιριάζοντάς τα με παραδοσιακά κρητικά εδέσματα, αλλά και να λάβετε μέρος στο παραδοσιακό πάτημα σταφυλιών σε πετρόκτιστο πατητήρι, αν βρεθείτε εδώ στη διάρκεια του τρύγου. Δοκιμάστε: Τον λευκό ξηρό Βιδιανό, όπου το άρωμα φρέσκου ροδάκινου συνυπάρχει με τη βανίλια και τις νότες καβουρδισμένων ξηρών καρπών, και τον παλαιωμένο ερυθρό Ορθή Πέτρα Syrah Κοτσιφάλι, στον οποίο τα αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων σε φόντο μπαχαρικών, καφέ και μαύρης σοκολάτας παντρεύονται αρμονικά με τη βανίλια του δρύινου βαρελιού. Πλουτή, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ. 28820 24660, επίσκεψη από 1η Απριλίου έως 30 Σεπτεμβρίου, Δε.-Σαβ. 10.00-16.00, zacharioudakis.com







Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;