Κατηγορίες

Σαντορίνη: Τα καλύτερα οινοποιεία της

Σαντορίνη: Τα καλύτερα οινοποιεία της
Η Σαντορίνη κρατά μια πολύτιμη κληρονομιά που αξιοποιείται δυναμικά: τα αμπέλια της. Στα επισκέψιμα οινοποιεία του νησιού θα μυηθείτε στις γεύσεις και τα αρώματα των κρασιών που παράγονται από τον ηφαιστειακό αμπελώνα ηλικίας άνω των 3.200 ετών και κάνουν τη Σαντορίνη έναν από τους σημαντικότερους οινοτουριστικούς προορισμούς του κόσμου. Ακολουθήστε μας!
 

Santo Wines

Πολυβραβευμένα κρασιά που φτάνουν ως τη Σουηδία και τον Καναδά, ευλογημένο από τη φύση έδαφος και μοναδική θέα στο ηφαίστειο: η SantoWines τα έχει όλα. Η Ένωση Συνεταιρισμών Σαντορίνης “SantoWines” ιδρύθηκε το 1947 και σήμερα αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους συνεταιρισμούς της Ελλάδας με 1200 μέλη. Θα το συναντήσετε στη διαδρομή από Φηρά για Πύργο, στο δεξί σας χέρι, λίγο πριν τη στροφή για Πύργο. Θα έχετε τη δυνατότητα να ξεναγηθείτε στις εγκαταστάσεις ενός από τα πιο σύγχρονα οινοποιεία όχι μόνο της Σαντορίνης αλλά ολόκληρης της Ελλάδας, και να επισκεφθείτε το Κέντρο Οινοτουρισμού SantoWines για να απολαύσετε τα εκλεκτά κρασιά θαυμάζοντας το υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Η ξενάγηση περιλαμβάνει προβολή οπτικοακουστικού θεάματος για τον αμπελώνα, την οινοποιητική παράδοση και το κρασί της Σαντορίνης. Πύργος, Σαντορίνη, τηλ.: 22860 22596, καθημερινά όλο το χρόνο: 10:00 ως τη δύση του ηλίου, www.santowines.gr


 


Γαία Οινοποιητική
Το πρώην εργοστάσιο τομάτας αναπαλαιώθηκε με μεράκι και μετατράπηκε στο πιο industrial οινοποιείο του νησιού. Εκεί, τρία εκλεκτά κρασιά από την ποικιλία Ασύρτικο θα εκπλήξουν τον ουρανίσκο σας: o «Θαλασσίτης», ο «Θαλασσίτης Βαρέλι» και το «Ασύρτικο της Γαίας- Wild Ferment». Η Γαία Οινοποιητική ιδρύθηκε το 1994 και εγκατέστησε τα οινοποιεία της σε δύο από τις πλέον ποιοτικές αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, τη Σαντορίνη και τη Νεμέα. Το οινοποιείο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, πάνω στην παραλία, μεταξύ των οικισμών Καμάρι και Μονόλιθος, και στεγάζεται σε ένα εξαιρετικό πετρόκτιστο κτίριο του προηγούμενου αιώνα. Είναι επισκέψιμο στους οινόφιλους από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο. Η επίσκεψη περιλαμβάνει γευστική δοκιμή όλης της γκάμας των κρασιών της Γαίας από τη Σαντορίνη και τη Νεμέα και περιήγηση στους χώρους οινοποίησης, αλλά και στους χώρους του μικρού οξοποιείου, όπου παράγεται το 5 ετών παλαιωμένο ξίδι από Ασύρτικο. Έξω Γωνιά, τηλ.: 22860 34186, καθημερινά: 11.00-19.00, www.gaia-wines.gr





Κτήμα Σιγάλα
Πίνουν το κρασί του στα πιο ψαγμένα εστιατόρια και wine bars της Σαγκάης, της Αυστραλίας και του Χονγκ Κονγκ. Όλα ξεκίνησαν το 1991 στην παραδοσιακή κάναβα της οικογένειας του Πάρι Σιγάλα, στον αρχαίο κάμπο της Οίας. Η πλέον πολυδυναμική ποικιλία της μεσογειακής ζώνης, το Ασύρτικο της Σαντορίνης, καθώς και το Αϊδάνι, το Αθήρι, η Μανδηλαριά και το Μαυροτράγανο αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο. Στην αίθουσα γευσιγνωσίας ή στην σκεπασμένη με πέργκολα αυλή θα απολαύσετε τα κρασιά του οινοποιείου μαζί γευστικές προτάσεις από τις Κυκλάδες. Μοναδική εμπειρία το δείπνο (4–10 ατόμων) στον αμπελώνα με φόντο το ηλιοβασίλεμα. Ωράριο: Απρίλιος, Οκτώβριος, Νοέμβριος: Δευτέρα-Παρασκευή: 10:00-19:00, Σάββατο-Κυριακή : 11:00-19:00/ Μάιος, Σεπτέμβριος: Δευτέρα-Παρασκευή : 10:00-20:30, Σάββατο-Κυριακή : 11:00-20:30/ Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος: Δευτέρα-Παρασκευή : 10:00-21:30, Σάββατο-Κυριακή : 11:00-21:30. Μπαξέδες Οίας, τηλ.: 22860 71644, www.sigalas-wine.com





Οινοποιείο & Μουσείο Οίνου Κουτσογιαννόπουλου
Κρασιά με συνταγή που κρατείται επτασφράγιστο μυστικό, ιστορία που μας γυρνά 140 χρόνια πίσω και το μοναδικό υπόσκαφο Μουσείου Οίνου: το θρυλικό οινοποιείο αποτελεί από μόνο του λόγο για να επισκεφτούμε το νησί. Η οικογένεια Κουτσογιαννόπουλου παράγει κρασί στη Σαντορίνη από το 1870 ενώ σήμερα η τέταρτη γενιά συνεχίζει το έργο των προγόνων της με μεγάλη αγάπη. Μέσα στο κτήμα που στεγάζεται το οινοποιείο, η οικογένεια δημιούργησε το μοναδικό υπόσκαφο Μουσείο Οίνου στην Ελλάδα που βρίσκεται 8 μέτρα κάτω από τη γη και έχει σχήμα λαβύρινθου με μήκος 300 μ., όπου αναβιώνουν όλα τα στάδια παραγωγής του κρασιού. Η επίσκεψη ολοκληρώνεται με την γευστική δοκιμή τεσσάρων κρασιών που παράγονται στο οινοποιείο, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο γευσιγνωσίας. Το οινοποιείο, όπως και το Μουσείο Οίνου, είναι επισκέψιμα Απρίλιο με Μάρτιο 12.00-20.00 και από Νοέμβριο ως Μάρτιο 9.00 με 14.30 εκτός Κυριακής. Βόθωνας, τηλ.: 22860 31322, www.santoriniwinemuseum.com



Κτήμα Αργυρού
Ένας αιώνας ιστορίας, τέσσερις γενιές οινοποιών και κατάταξη ανάμεσα στα 100 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου. Το οινοποιείο Κτήμα Αργυρού ιδρύθηκε το 1903 από τον Γεώργιο Αργυρό, σε μια έκταση αμπελώνα 20 στρεμμάτων στην Επισκοπή Γωνιά Θήρας. Το Κτήμα Αργυρού Βαρέλι, το Ασύρτικο Αργυρού και το Vinsanto Αργυρού είναι μερικά από τα βραβευμένα κρασιά που θα δοκιμάσετε εδώ. Το Κτήμα Αργυρού είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης. Στο μικρό οινοποιείο κοντά στα κτήματα, θα γευτείτε εκτός από τα πολύ καλά κρασιά του κτήματος, τη χειροποίητη βιολογική και fair trade σοκολάτα υγείας 60% Zotter, γεμισμένη με ένα μείγμα από 10% Vinsanto Αργυρού και τσάι Roibos. Επισκοπή Γωνιά, τηλ. 22860 31489, καθημερινά 09:00-20:00, Κυριακές: 10:00-18:00, www.estate-argyros.com



Οινοποιείο Μπουτάρη
Η Οινοποιία Μπουτάρη συνδυάζει την αγάπη για το κρασί με την γνώση και την πρωτοπορία και το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι μια σειρά από εντυπωσιακές ετικέτες. Το Οινοποιείο Μπουτάρη στη Σαντορίνη άρχισε να λειτουργεί το 1989, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην αμπελοοινική ανάπτυξη του νησιού. Στο Μεγαλοχώρι, ο χαρακτηριστικός λευκός θόλος του οινοποιείου τραβά την προσοχή μας από μακριά. Στον αμπελώνα καλλιεργούνται οι σημαντικότερες ντόπιες λευκές ποικιλίες- το Ασύρτικο, το Αθήρι και το Αηδάνι, αλλά και κάποιες άλλες που καλλιεργούνται πειραματικά. Προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ξενάγησης με γευστικές δοκιμές σαντορινιών κρασιών σε συνδυασμό με ντόπιες γεύσεις και πολυθέαμα με την ιστορία της Σαντορίνης και του οινοποιείου. Μεγαλοχώρι, τηλ.: 22860 81011, 81607, καθημερινά 10:00-18:00, www.boutari.gr, www.boutari-santorini.gr





Κάναβα Ρούσσος
Το παραδοσιακό οινοποιείο της οικογένειας Ρούσσου, που ιδρύθηκε το 1836, είναι το παλαιότερο στη Σαντορίνη. Ο Γιάννης Ρούσσος και οι συνεργάτες του, υποδέχονται κατά τη θερινή περίοδο (Μαϊο -Οκτώβριο) καθημερινά τους επισκέπτες στο παραδοσιακό οινοποιείο στην Επισκοπή-Μέσα Γωνιά Σαντορίνης για να τους ξεναγήσουν στους χώρους της Κάναβας και στα μυστικά των παραδοσιακών γεύσεων της θηραϊκής γης, με γευσιγνωσία 7 διαφορετικών οινικών προϊόντων (Σαντορίνη Ρούσσου, Νυχτέρι Ρούσσου, Ριβάρι Ρούσσου, Καλντέρα Ρούσσου, Αθήρι Ρούσσου, Μαυράθηρο Ρούσσου, Νάμα Ρούσσου) με εκλεκτά μεζεδάκια. Μ. Γωνία -Επισκοπή, τηλ. 22860 31349, καθημερινά 11:00- 20:00, www.canavaroussos.gr



Οινοποιείο Χατζηδάκη

Το Οινοποιείο Χατζηδάκη ιδρύθηκε το 1997 από τον Χαρίδημο και την Κωνσταντίνα Χατζηδάκη στο χωριό Πύργος, στο δρόμο για το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Πρόκειται για ένα αυθεντικό δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Σαντορίνης με τα υπόσκαφα κτίσματα. Είναι το πιο μικρό οινοποιείο της Σαντορίνης, αλλά αξίζει να κάνετε μια στάση για να δοκιμάσετε τα κρασιά του: τα λευκά «Αηδάνι», «Σαντορίνη», «Santorini Cuvée No 15», «Assyrtiko de Mylos», «Νυχτέρι», «Ασύρτικο», το κόκκινο «Μαυροτράγανο» και τα γλυκά «Vinsanto» και «Voudomato». Είναι επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού. Πύργος Καλλίστης, τηλ. 2286032466, 2286032552, www.hatzidakiswines.gr



Οινοποιία Γαβαλά
Βρίσκεται στο Μεγαλοχώρι και είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο γραφικά του νησιού. Στην κάναβα του οινοποιείου οδηγείσαι μέσα από ένα τούνελ που οι τοίχοι του διηγούνται την ιστορία του οινοποιείου. Εδώ ξεκίνησε η οινοποίηση σπάνιων ποικιλιών του νησιού όπως το Κατσανό και η Γαϊδουριά. Ο Γιώργος Γαβαλάς και οι συνεργάτες του υποδέχονται τη θερινή περίοδο τους επισκέπτες στην παραδοσιακή Κάναβα, για να τους ξεναγήσουν στο χώρο και να δοκιμάσουν τα κρασιά του- μια πρόκληση για κάθε οινόφιλο. Μεγαλοχώρι, τηλ. 22860 82552, καθημερινά 10:00-20:00, www.gavalaswines.gr






Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;