Κατηγορίες

5 Σημάδια ότι πίνετε πολύ καφέ

5 Σημάδια ότι πίνετε πολύ καφέ
Όλοι απολαμβάνουμε ένα ωραίο φλιτζάνι καφέ το πρωί, ωστόσο πολλοί ίσως το παρακάνουμε με την κατανάλωση. Ο καφές έχει στόχο να μας τονώνει, όταν λαμβάνεται σε λογικές ποσότητες, όμως η υπερβολική δόση φαίνεται να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Διαβάστε τα σημάδια και δείτε αν τα αναγνωρίζετε στον εαυτό σας.


1. Νιώθετε άγχος.
Εάν πίνετε πάνω από 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, σίγουρα η πρόσληψη καφεΐνης για τον οργανισμό σας είναι πολύ υψηλή. Νέα μελέτη από το Journal of Psychopharmacology αναφέρει ότι η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης, μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα άγχους, νευρικότητας ακόμη και κατάθλιψης. Η μελέτη αναφέρει ότι η κατανάλωση περισσότερων από 1.000mg καφεΐνης την εβδομάδα είναι έγκυρη ένδειξη υψηλού άγχους. Κι ενώ φυσικά το άγχος είναι ένα ζήτημα για να συζητήσετε με το γιατρό σας, ειδικά όσον αφορά την ψυχική σας υγεία, είναι επίσης σημαντικό να αξιολογήσετε την πρόσληψη καφεΐνης που λαμβάνετε και να τη μειώσετε.

2. Δεν κοιμάστε καλά.
Η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ποιότητα του ύπνου, ειδικά εάν συνηθίζετε να πίνετε ένα φλιτζάνι καφέ το απόγευμα, για να σας τονώσει και να σας “ξυπνήσει”. Μία μελέτη σε 197 μαθητές γυμνασίου, οι οποίοι λάμβαναν μέτρια πρόσληψη καφεΐνης, έδειξε πως ξυπνούσαν νωρίς το πρωί, αλλά ένιωθαν έντονη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε σύγκριση με την ομάδα που έπινε χαμηλότερες ποσότητες καφεΐνης. Ενώ υπάρχουν αδιαμφισβήτητα πολλά οφέλη για την υγεία, όταν πίνετε καφέ, μην ξεχνάτε να διατηρήσετε την ημερήσια πρόσληψη στη συνιστώμενη ποσότητα, ακόμα και το πρωί, ώστε να βελτιωθεί κι ο ύπνος σας τη νύχτα.3. Ο καρδιακός σας παλμός είναι αυξημένος.
Παρόλο που μια ελεγχόμενη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 100mg καφεΐνης, κάθε ώρα και για 5 συνεχόμενες ώρες δεν προκάλεσε αυξημένο καρδιακό παλμό, η κατανάλωση σημαντικής ποσότητας καφεΐνης, μπορεί να οδηγήσει σε μεταβαλλόμενο καρδιακό παλμό και να νιώθετε την καρδιά σας να χτυπάει γρηγορότερα.

4. Είστε νευρικοί.
Μήπως μετά από αρκετούς καφέδες, παρατηρήσατε πως κουνάτε νευρικά το πόδι σας; Αυτό πιθανότατα προκλήθηκε από την υπερβολική δόση καφεΐνης, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκεφάλους, υπερένταση και όπως ήδη αναφέραμε δυσκολία στον ύπνο και αυξημένο καρδιακό παλμό. Εάν αντιμετωπίζετε κάποια από αυτά τα σημάδια, τότε σίγουρα πίνετε πολύ καφέ και καλό θα είναι για την υγεία σας, να τον ελαττώσετε. 

5. Νιώθετε κουρασμένοι.
Είναι φυσικό να πιείτε καφέ, όταν αισθάνεστε κουρασμένοι. Γνωρίζατε όμως ότι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να έχει αρνητικό αποτέλεσμα; Ειδικά αν περιλαμβάνει πρόσθετα σάκχαρα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Innovations in Clinical Neuroscience, παρατηρήθηκε ψυχική κόπωση στους συμμετέχοντες οι οποίοι κατανάλωσαν υψηλές ποσότητες καφεΐνης σε τακτική βάση, είτε μέσω του καφέ είτε μέσω ενεργειακών ροφημάτων με πρόσθετα σάκχαρα. Ο διαταραγμένος ύπνος είναι λογικό να σας προκαλέσει ακόμη περισσότερη κόπωση καθ 'όλη τη διάρκεια της επόμενης ημέρας, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο.


Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;