Κατηγορίες

10 ελληνικές μπύρες μικροζυθοποιίας που πρέπει να δοκιμάσετε

10 ελληνικές μπύρες μικροζυθοποιίας που πρέπει να δοκιμάσετε
Από την Εύβοια και το Άργος μέχρι τη Σαντορίνη, τη Χίο και την Κέρκυρα, οι μικροζυθοποιίες της χώρας μπαίνουν τα τελευταία χρόνια πολύ δυναμικά στο παιχνίδι παράγοντας εξαιρετικά προϊόντα. Δοκιμάστε τις μπύρες που σας προτείνουμε και ανακαλύψτε την αγαπημένη σας!


Siris

Ένα μικροζυθοποιείο με έδρα τις Σέρρες και με αναφορά σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, το οποίο προσφέρει γεύσεις γεμάτες αρώματα, δροσιά και μακρά επίγευση. Στην αγορά θα βρείτε οκτώ διαφορετικές ετικέτες, μεταξύ των οποίων, την κλασική Voreia Pilsner, την κεχριμπαρένια Voreia IPA (με γενναίες προσθήκες Αμερικάνικου λυκίσκου και τρία είδη βύνης), τη χορταστική Voreia Stout  (με καβουρδισμένα  αρώματα και νότε καφέ, σοκολάτας και καραμέλας), την πλούσια σε γεύση αλλά φτωχή σε αλκοόλ Voreia Low Alcohol και την ντελικάτη Voreia (με τον κόλιανδρο και το πορτοκάλι να συνδυάζονται για πρώτη φορά με το ελληνικό σιτάρι). www.sirisbrewery.gr (κεντρική φωτο)



Volkan
Γνήσια ελληνική μπίρα βασισμένη στο μέλι Σαντορίνης και το κίτρο Νάξου που της δίνουν ξεχωριστή υφή και γεύση αλλά κι ένα πολύ ιδιαίτερο άρωμα. Παράγεται από το 2012 στη Σαντορίνη, όπου λόγω του υφάλμυρου νερού του νησιού χρησιμοποιείται ειδικό φίλτρο ηφαιστειακής πέτρας (βασάλτη) για τη χρήση του στην παρασκευή της μπίρας. Οι εκδοχές της είναι τέσσερις: η ξανθιά, φρουτώδης και πιπεράτη Santorini Blond,η σκούρα Santorini Black με νότες μαύρης ελιάς, πικρής σοκολάτας και γλυκόριζας, η Santorini Grey με τις νότες περγαμόντο και η γεμάτη φρεσκάδα Santorini White. www.volkanbeer.com



Septem

Γεννήθηκε στην Εύβοια τον Ιούνιο του 2009 από τον χημικό-οινολόγο Σοφοκλή Παναγιώτου και τον οικονομολόγο Γεώργιο Παναγιώτου. Πήρε το όνομά της από το λατινικό επτά (septem), που συμβολίζει την έννοια της δημιουργίας. Ξεχωρίσαμε τη χρυσόξανθη και ελαφρώς γλυκιά Septem Monday's Pilsner με κρεμώδη συμπαγή αφρό, έντονα αρώματα λουλουδιών, κίτρου και λυκίσκου, τη χρυσοχάλκινη Septem Friday's Pale Ale με επίσης κρεμώδη αφρό, αρώματα λουλουδιών, εξωτικών φρούτων και φουντουκιού, αλλά και τη Septem Sunday's Honey Golden Ale που στη ζύμωσή της προστίθεται ανθόμελο www.septem.gr



Νήσος
Η Μικροζυθοποιία Κυκλάδων, παραγωγός της μπύρας ΝΗΣΟΣ, γεννήθηκε στην Τήνο το 2012 από τον Αλέξανδρο Κουρή και τη Μάγια Τσόκλη. Στόχος τους, η δημιουργία μιας κορυφαίας ποιότητας νησιώτικη μπύρα που θα συμπλήρωνε την αυθεντικότητα της γαστρονομίας των ελληνικών νησιών και θα αποτελούσε πρότυπο περιφερειακής παραγωγικής επένδυσης. Σήμερα φαίνεται ότι οι στόχοι επιτεύχθηκαν, με τις μπύρες ΝΗΣΟΣ να διανέμονται πανελλαδικά από την εταιρία ΑΜΒΥΞ, να εξάγονται σε όλο τον κόσμο και να κερδίζουν σπουδαία διεθνή βραβεία. Η ΝΗΣΟΣ Greek Island Pilsner με το καθαρό άρωμα βύνης και τα ευχάριστα εσπεριδοειδή αρώματα, είναι η πρώτη ελληνική μπύρα που βραβεύτηκε στη Βαυαρία με το ασημένιο European Beer Star ως μία από τις καλύτερες pilsner του κόσμου. Η μαύρη ΝΗΣΟΣ 7 Μποφόρ με τις γλυκιές πινελιές καφέ και νότες κακάο, έφερε στην Ελλάδα ένα χρυσό βραβείο από τον κορυφαίο διαγωνισμό Brussels Beer Challenge στην κατηγορία των Baltic Porters. Η αφιλτράριστη ΝΗΣΟΣ ΘΟΛΗ τύπου Keller που εμφιαλώνεται από τη μέση της δεξαμενής, μετά από μακρά ωρίμανση σε χαμηλή θερμοκρασία και χαρακτηρίζεται από τη θολότητα της, μόλις διακρίθηκε  σ ’έναν από τους σημαντικούς ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο (θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες). Τη σειρά των ζύθων της Μικροζυθοποιία Κυκλάδων συμπληρώνει η NΗΣΟΣ βιολογική All Day, η μοναδική ελληνική πιστοποιημένη βιολογική lager με 100% περισσότερους αρωματικούς λυκίσκους, ιδανική για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη, και η πιο πρόσφατη κόκκινη ΝΗΣΟΣ Apocalyψη, μια μπύρα Double Ale μοναστηριακού τύπου, με βαθύ κόκκινο χρώμα. www.nissosbeer.com



Delphi Beer
Παράγεται από τη μικροζυθοποιία Έλιξη στην Χαλκίδα. Μια μεσογειακή μπύρα, pilsner, ξανθιά, διπλοζύμωτη και φυσικά θολή.  Έχει χαρακτηριστική γεύση, ιδιαίτερα αρωματική, με ελαφριά επίγευση, πικρή αλλά ευχάριστη, που συνοδεύεται από ένα αίσθημα φρέσκιας βύνης. Κυριαρχούν τα αρώματα της ακακίας και του άνθους πορτοκαλιάς σε ισορροπία με το λεπτό άρωμα λυκίσκου. Εντυπωσιακή και καλόγουστη η μαύρη φιάλη της. Στην αγορά, επίσης, θα βρείτε την dark εκδοχή της, καθώς και την Delphi Session IPA με το ελαφρύ σώμα και το χαμηλής περιεκτικότητας αλκοόλ. www.delphibeer.com



Φρέσκια Μπύρα Χίου
Αν βρεθείτε στο νησί μην παραλείψετε να τη δοκιμάσετε! Ανήκει στις αφροζυμωτές (ales) μπύρες και παράγεται στον Κάμπο της Χίου από εκλεκτές ποικιλίες βύνης και ολόκληρο λυκίσκο. Εμφιαλώνεται πάντα χωρίς παστερίωση και φιλτράρισμα διατηρώντας αναλλοίωτη τη γεύση και τα υπόλοιπα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της. Έχει ξανθοκίτρινο χρώμα με πορτοκαλί ανταύγειες και λευκό αφρό. Κυριαρχούν τα αρώματα λυκίσκου και εσπεριδοειδών, το σώμα είναι πλούσιο με φρουτώδη γεύση και διακριτική πικράδα. Από τις αγαπημένες μας, επίσης, η Chios Beer Wheat με μαστίχα, αλλά και η Chios Beer Barbeque με την διακριτική πικράδα και το έντονο άρωμα ξύλου. www.chiosbeer.gr



Corfu Beer
Φυσική μπύρα με άρωμα... Κέρκυρας. Η κερκυραϊκή μικροζυθοποιία Corfu Beer παράγει εδώ και λίγα χρόνια μπύρες υψηλής ποιότητας τύπου real ale. Η ζύμωση και η ωρίμανσή τους γίνεται σε ειδικά τάνκερ για αρκετές εβδομάδες χωρίς σταθεροποιητές, χρωστικές ουσίες κι άλλα χημικά πρόσθετα. Από τα είδη της που ξεχωρίζουμε: η κόκκινη αφροζύμωτη κι απαστερίωτη Red Ale Special, η Amorosa Weiss, με νότες γαρίφαλου, μπανάνας και βανίλιας, καθώς και η Epos που παράγεται με την προσθήκη αγνού μελιού ανθέων, όπως και η ντελικάτη Lager. www.corfubeer.com



Σόλο
Με καταγωγή από την Κρήτη, η Σόλο είναι μία craft μπύρα που δοκιμάσαμε για πρώτη φόρα πρόσφατα και μας ενθουσίασε. Η Ηρακλειώτικη μπύρα της μικροζυθοποιΐας «Grapes & Gratification», η οποία δραστηριοποιείται ανάμεσα στο Ηράκλειο και το μικρό χωριό Αλάγνι, είναι, όπως λένε οι δημιουργοί της, «περήφανη και ασυμβίβαστη από τη φύση της, μπολιασμένη με την εμμονή πως η καλή μπύρα είναι ανθρώπινο δικαίωμα». Η Σόλο έκανε ντεμπούτο με 6 διαφορετικές ετικέτες (Χωριάτικη, Φουριάρης, Ψακί, Ασκιανός, Σκοτίδι, Αμερικάνα) και 2 εποχιακές (13ος Απόστολος, Hoppy Summer). Από τις πλέον αγαπημένες μας, η προσφάτως εποχιακή Anthology (μονοποικιλιακή IPA με ακριβοθώρητους λυκίσκους Kohatu) solobeer.gr



Ζέος

Μια μπίρα με καταγωγή από το Άργος. Παράγεται σε μορφή μαύρης weiss, pilsner και lager, ακολουθώντας πιστά τις γερμανικές προδιαγραφές παραγωγής μπύρας και δεν έχει συντηρητικά. Η pilsner έχει γεμάτο σώμα, με ελαφρύ άρωμα λουλουδιών και φρούτων και μεγάλη επίγευση. Η lager φτιάχνεται με μακεδονική συνταγή, έχει ελαφρύ σώμα, ελαφρώς γλυκιά γεύση και είναι πολύ δροσιστική, ενώ η μαύρη weiss είναι μέτρια πικρή κι έχει άρωμα από καραμέλα, σοκολάτα και καβουρδισμένο καφέ.



Magnus Magister
Η Magnus Magister, το κατ’ εξοχήν προϊόν της ζυθοποιίας Ρόδου, είναι μια εξαιρετικής ποιότητας lager, η οποία παράγεται με παραδοσιακό τρόπο ζυθοποίησης, χωρίς καθόλου συντηρητικά. Αναζητήστε επίσης τη μεστή από γεύση Knights Beer of Rodos ή τη Magnus Weiss με το έντονο άρωμα του λυκίσκου και της μαγιάς. magnusmagister.gr





Σχόλια

Guest
Guest - 26/11/2020 10:43Απάντηση
Καλημέρα σας, μπραβο για το ρεπορταζ ..λειπει ομως η Βεργίνα. Ημουν φαν της για πολλα χρονια γιατι ηταν η καλύτερη. Τωρα τελευταια ομως την εχουν νερωσει , μηπως ξερετε γιατι ;
Guest
Guest - 26/11/2020 10:43Απάντηση
Καλημέρα σας, μπραβο για το ρεπορταζ ..λειπει ομως η Βεργίνα. Ημουν φαν της για πολλα χρονια γιατι ηταν η καλύτερη. Τωρα τελευταια ομως την εχουν νερωσει , μηπως ξερετε γιατι ;
Guest
Guest - 04/11/2020 11:57Απάντηση
Θα ήταν σωστό πριν επαναδημοσιεύετε κάποια πληροφορία να επικαιροποιείτε το περιεχόμενο. Πχ η φρέσκια μπύρα Χίου υπάρχει ακόμα?

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;