Κατηγορίες

5 υπέροχα ροφήματα για τις κρύες μέρες του χειμώνα

5 υπέροχα ροφήματα για τις κρύες μέρες του χειμώνα
Αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε τα κρύα χειμωνιάτικα απογεύματα. Εύκολα, γρήγορα και με τέλεια γεύση, τα συγκεκριμένα ροφήματα ζεσταίνουν και ταυτόχρονα γλυκαίνουν τις αισθήσεις, προσφέροντας άφθονες δόσεις θαλπωρής.

Υγιεινό ρόφημα με χαρουπάλευρο

Υλικά
(για 2 άτομα)

1 ? φλιτζανιού γάλα
1 ½ κ.σ. χαρουπάλευρο
1 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα κανέλα

Εκτέλεση
1. Μοιράζουμε σε δύο ποτήρια χαμηλά ή φλιτζάνια το μέλι και το χαρουπάλευρο. Μ' ένα κουταλάκι χτυπάμε καλά τα συστατικά ώστε να ανακατευθούν και να προκύψει ένα παχύρευστο μείγμα.
2. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με τη βανίλια και την κανέλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά όταν είναι έτοιμο να πάρει βράση.
3. Μοιράζουμε το ζεστό γάλα στα δύο φλιτζάνια και ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε να διαλυθεί πλήρως το χαρουπάλευρο και να μην μείνουν αδιάλυτα κομμάτια.



Σαλέπι ζεστό

Υλικά
(για 1 φλιτζάνι)

2 φλιτζάνια νερό ή γάλα
2 κ.σ. μέλι
4 γαρίφαλα
1 ξυλάκι κανέλας 
1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
1 κ.γ. σαλέπι
κανέλα για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση
1. Βάζουμε το νερό (ή το γάλα) μαζί με τα γαρίφαλα και την κανέλα να πάρουν βράση. 
2. Μόλις πάρουν βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι και το σαλέπι ανακατεύοντας καλά. Το ξαναβάζουμε στη φωτιά και μόλις αρχίσει να φουσκώνει το αποσύρουμε. Δεν το αφήνουμε να βράσει. Πετάμε το ξυλάκι κανέλας και τα γαρίφαλα. Μοιράζουμε στα ποτήρια και σερβίρουμε.



Τσάι με μπαχαρικά και γάλα (Chai latte)

Υλικά 
(για 2 άτομα)

2 ατομικά φακελάκια τσαγιού
2 φλυτζάνια γάλα της επιλογής σας (αγελαδινό, κατσικίσιο ή φυτικό)
3/4 κ.γλ. κανέλα
1/4 κ.γλ. φρέσκο τζίντζερ
1 γαρύφαλλο
2 σπόρους κάρδαμο
1 αστεροειδή γλυκάνισο
2 σπόρους μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά μέλι

Εκτέλεση
1. Βάζουμε το γάλα σ' ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, έως ότου έρθει σε θερμοκρασία βρασμού. 
2.Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε το τσάι. Έπειτα από 3-5 λεπτά αφαιρούμε τα σακουλάκια.
3. Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και το μέλι και βράζουμε ξανά, μέχρι το ρόφημά μας να είναι καυτό. 
4. Το σουρώνουμε και σερβίρουμε. 



Ζεστή σοκολάτα με κόκκινο κρασί

Υλικά
(για 2 άτομα)

1 ½ φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι καλό κόκκινο ξηρό κρασί
1/3 φλιτζανιού κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
χτυπημένη κρέμα σαντιγί ή marshmallows (προαιρετικά)

Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε τα κομμάτια της σοκολάτας. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να προκύψει ένα παχύ, κρεμώδες και ομοιογενές μείγμα.
2. Ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να ζεσταθεί και να γίνει ομοιογενές. 
3. Μοιράζουμε τη ζεστή σοκολάτα σε 2 μεγάλα ποτήρια ή 6-8 μικρά και γαρνίρουμε αν θέλουμε με σαντιγί ή με marshmallows.



Ζεστή σοκολάτα με μπαχαρικά

Υλικά
(για 2 άτομα)

3 φλιτζάνια γάλα πλήρες 
3 κ.σ. κακάο σε σκόνη, καλής ποιότητας 
2 κ.σ. ζάχαρη 
1 πρέζα αλάτι 
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γ. βανίλια
85 γρ. σοκολάτα γάλακτος, ημίγλυκη ή μαύρη 

Εκτέλεση
1. Ρίχνουμε το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε (να μη βράσει όμως), ανακατεύοντας συχνά.
2. Στο μεταξύ, σ' ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τη σκόνη κακάο, τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Το αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια. 
3. Μόλις το γάλα αρχίσει να σιγοβράζει, παίρνουμε 3 κ.σ. από αυτό και το ανακατεύουμε στα ξηρά συστατικά, να δημιουργηθεί μια πάστα. Βάζουμε τη φωτιά στο χαμηλό και ρίχνουμε την πάστα στο ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί πλήρως. Προσθέτουμε τη βανίλια και τα κομμάτια σοκολάτας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα. 
4. Τη σερβίρουμε αμέσως σε κούπες, γαρνίροντας αν θέλουμε με σαντιγί και ζαχαρωτά και πασπαλίζοντας με κακάο.





Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;