Κατηγορίες

Ζυμαρικά με σάλτσα Cacio e Pepe, γαρίδες και καλαμάρι από τον Vito Mollica, executive chef στο Four Seasons Hotel Florence

Ζυμαρικά με σάλτσα Cacio e Pepe, γαρίδες και καλαμάρι από τον Vito Mollica, executive chef στο Four Seasons Hotel Florence
Στο βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin εστιατόριο Il Palagio του ξενοδοχείου Four Seasons Hotel στη Φλωρεντία, ο σεφ Vito Mollica προσφέρει μια εκλεπτυσμένη ιταλική κουζίνα με μια πιο σύγχρονη προσέγγιση, χρησιμοποιώντας με δεξιοτεχνία τα πιο φρέσκα ντόπια υλικά. Ένα από τα διασημότερα και βραβευμένα πιάτα του είναι τα χειροποίητα ζυμαρικά cavatelli με σάλτσα από τυρί και πιπέρι (cacio e pepe), συνοδεύομενα με γαρίδες και μικρά καλαμάρια.

Υλικά
(για 4 άτομα)

Για τα ζυμαρικά
500 γρ. αλεύρι από σιμιγδάλι
225 ml νερό
10 ml λευκό κρασί
2 γρ. αλάτι

Για τη σάλτσα
40 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
20 γρ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
80 γρ. ανάλατο βούτυρο
200 γρ. τυρί πεκορίνο
8 κόκκινες γαρίδες, αποφλοιωμένες, καθαρισμένες, μαγειρεμένες στον ατμό και αλατισμένες κατά βούληση
100 γρ. μικρά καλαμάρια, καθαρισμένα, μαγειρεμένα στον ατμό και αλατισμένα κατά βούληση 
20 γρ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
20 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι



Εκτέλεση
1. Για τα ζυμαρικά: Σε μια καθαρή επιφάνεια, ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε σταδιακά το νερό και το κρασί. Δουλεύουμε με τα χέρια μας φέρνοντας το αλεύρι στο κέντρο και σχηματίζουμε μια μπάλα. Ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ένα νοτισμένο πανί και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
2. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, την ανοίγουμε μέχρι να γίνει 5 mm σε πάχος. Την κόβουμε σε κομμάτια με μήκος 5 εκ.
3. Για να σχηματίσουμε τα cavatelli, χρησιμοποιούμε δύο δάχτυλα και φτιάχνουμε κοχύλια, των οποίων τα άκρα είναι τσιμπημένα, σχεδόν κλειστά. Τα μεταφέρουμε σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο και στρωμένο με λαδόκολλα ταψί και τα αφήνουμε για 1 ώρα να στεγνώσουν.
4. Μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν σχεδόν al dente. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από 30 δευτερόλεπτα έως 1 ½ λεπτό. Στραγγίζουμε και κρατάμε 1/4 φλιτζανιού από το νερό τους.
5. Για τη σάλτσα: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέτουμε το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο από το νερό των ζυμαρικών και αφήνουμε να βράσουν για λίγα δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε το βούτυρο και το τυρί. Ρίχνουμε και τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το τυρί.
6. Ανακατεύουμε τις γαρίδες και το καλαμάρι με το σχοινόπρασο και τον μαϊντανό. Χωρίζουμε τα ζυμαρικά σε 4 ζεστά μπολ και προσθέτουμε από πάνω τις γαρίδες και το καλαμάρι.

Πηγή: taste.fourseasons.com




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;