Κατηγορίες

Πίτα με αχλάδια, κολοκύθα και γκοργκοντζόλα από τον Adam Byatt, σεφ του λονδρέζικου Trinity

Πίτα με αχλάδια, κολοκύθα και γκοργκοντζόλα από τον Adam Byatt, σεφ του λονδρέζικου Trinity
Λατρεμένος ο συνδυασμός του αρωματικού αχλαδιού με την έντονη και πιπεράτη γεύση του τυριού γκοργκοντζόλα. Αυτή τη φορά τον δοκιμάζουμε σε μια υπέροχη, φθινοπωρινή πίτα, με τη νόστιμη κίτρινη κολοκύθα να προσθέτει μια γήινη νότα. Μια συνταγή από τον ταλαντούχο σεφ Adam Byatt, το εστιατόριο του οποίου φημίζεται για το φρέσκο, εποχιακό μενού του.

Υλικά
(για 6 άτομα)

Για τη βάση

250 γρ. δυνατό άσπρο αλεύρι
1 κ.γ. ψιλή ζάχαρη
1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι  
13 γρ. ξηρή μαγιά
150 ml νερό κρύο
1 πρέζα ελαιόλαδο

Για το σκέπασμα
1/2 κίτρινη κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε λεπτές φέτες
3 αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
150 γρ. γκοργκοντζόλα.
1 κ.γ. αλεύρι
3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
100 γρ. ρόκα
2 πρέζες ελαιόλαδο



Εκτέλεση
1. Για να φτιάξουμε τη βάση: Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά. Με τα χέρια μας ανακατεύουμε να ενσωματωθούν τα υλικά.
2. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε σταδιακά το νερό και το ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Γυρίζουμε το μείγμα σε μια επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.
3. Καλύπτουμε με μεμβράνη ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε τη ζύμη στο μπολ. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, για έως και 2 ώρες
4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240 βαθμούς.
5. Γυρίζουμε τη φουσκωμένη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε ξανά για 5 λεπτά μέχρι να φύγει ο αέρας.
6. Ανοίγουμε τη ζύμη σε κύκλο πάχους 1 εκ. (αυτό μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο).
7. Τρίβουμε με το χέρι μικρά κομμάτια του τυριού σε όλο το εξωτερικό της ζύμης και στη συνέχεια διπλώνουμε τις άκρες έτσι ώστε να έχουμε μια κρούστα με το τυρί μέσα.
8. Μεταφέρουμε τη βάση σε ένα ταψί και προσθέτουμε από πάνω τα αχλάδια και την κολοκύθα.
9. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και σκορπίζουμε το θυμάρι πάνω από την πίτα.
10. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά.
11. Τη βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Περιχύνουμε τη ρόκα με το ελαιόλαδο και τη σκορπίζουμε στην επιφάνεια της πίτας. Την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε αμέσως.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;