Κατηγορίες

Σολομός μαριναρισμένος σε στυλ gravlax από τον Jamie Oliver

Υλικά
(για 4 άτομα)

2 φιλέτα σολομού με την πέτσα, χωρίς κόκκαλα
25 ml βότκα
1 γεμάτη κ.σ. ζάχαρη καστανή 
1/2 πορτοκάλι (το ξύσμα του) 
2 λεμόνια
1 ματσάκι φρέσκο άνηθο
4 κ.σ. ξινή κρέμα (sour cream) 
1 1/2 κ.γ. χρένο, τριμμένο
250 γρ. παντζάρια, καθαρισμένα 
ξίδι μπαλσάμικο
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
χοντρό αλάτι 
λίγο κάρδαμο για το σερβίρισμα 
ψωμί σικάλεως, κομμένο σε φέτες για το σερβίρισμα 

Εκτέλεση 
1. Βάζουμε τη ζάχαρη, τη βότκα, 3 κ.σ. αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το ξύσμα από 1 λεμόνι σε ένα μπολ. Καθαρίζουμε τον άνηθο και τον βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό στο ψυγείο. Ψιλοκόβουμε τα κοτσάνια του άνηθου και τα ανακατεύουμε καλά στο μείγμα με τη βότκα. Τοποθετούμε τα φιλέτα σολομού στο μπολ και τα γυρίζουμε για να καλυφθούν καλά με τη μαρινάδα. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τα φιλέτα στο ψυγείο για 5 ώρες. 
2. Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τη σος χρένου (horseradish). Βάζουμε την ξινή κρέμα, το τριμμένο χρένο και τον χυμό από μισό λεμόνι σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε  μία πρέζα αλάτι και λίγο ελαιόλαδο. Τη βάζουμε στο ψυγείο.
3. Βάζουμε τα παντζάρια σε ένα μπολ μαζί με λίγο μπαλσάμικο. Τα αλατίζουμε καλά και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε λίγο περισσότερο ξίδι, αν χρειάζεται. Τα αφήνουμε στην άκρη.
4. Βγάζουμε το σολομό από το μπολ, σκουπίζουμε και αφαιρούμε το παραπανίσιο αλάτι. Στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε τον άνηθο που κρατήσαμε και τρίβουμε με αυτόν τα φιλέτα. 
5. Αφαιρούμε την πέτσα, μεταφέρουμε τα φιλέτα σε ξύλο κοπής και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Προσθέτουμε το κάρδαμο και σερβίρουμε με τη σος χρένου, την πάστα παντζαριού, φέτες ψωμιού και φέτες λεμονιού στο πλάι. 



Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;