Κατηγορίες

Σπιτικό μενού για την 25η Μαρτίου

Σπιτικό μενού για την 25η Μαρτίου
Δημιουργήσαμε για εσάς μια ολοκληρωμένη πρόταση για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου. Την τιμητική του έχει, βέβαια, ο μπακαλιάρος. Σας προτείνουμε δύο διαφορετικές συνταγές, αλλά και όλα τα συνοδευτικά που θα κάνουν αυτή την ημέρα-παρότι μένουμε στο σπίτι-πιο γευστική και γιορτινή. 

Ο ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ

Με ντομάτα, κουκουνάρι και σταφίδες
Υλικά
(για 4 άτομα)

4 φιλέτα μπακαλιάρου. ξαρμυρισμένα 
1 ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
800 γρ. ντοματάκια κονκασέ
1/3 φλιτζανιού σταφίδες
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
1/2 κ.γ. χοντρό αλάτι
1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/4 κ.γ. κόκκινο πιπέρι
1/4 φλιτζανιού κουκουνάρι
3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
1. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν, για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί, για 1-2 λεπτά.
2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα ντοματάκια, το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύουμε με μια κουτάλα και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5 περίπου λεπτά.
3. Τέλος, προσθέτουμε τον μπακαλιάρο στη σάλτσα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για 8-10 λεπτά.
4. Στο ενδιάμεσο, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και καβουρδίζουμε ελαφρά το κουκουνάρι σε ένα μικρό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, για 3-5 λεπτά.
5. Πασπαλίζουμε το ψάρι με τον μαϊντανό και το κουκουνάρι και σερβίρουμε.



Κροκέτες σε κουρκούτι μπύρας
Υλικά
(για 4 άτομα)

1 κιλό μπακαλιάρος υγράλατος, ξαρμυρισμένος 
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτάκι μπύρα
1 φλιτζάνι λάδι για τηγάνισμα
1 κ.σ. δυόσμος
2 κ.σ. μαϊντανός
πιπέρι

Εκτέλεση
1. Ο μπακαλιάρος πρέπει να είναι πολύ καλά ξαρμυρισμένος. Συνήθως απαιτείται μία ολόκληρη μέρα πριν το τηγάνισμα να είναι σε μια λεκάνη με νερό, το οποίο θα αλλάξουμε αρκετές φορές.
2. Καθαρίζουμε τον μπακαλιάρο από τα κόκαλα και το δέρμα και τον κόβουμε σε μικρά κομματάκια με τα δάχτυλά μας. Τον βάζουμε σε ένα τρυπητό (και αυτό μέσα σε μια λεκάνη) για 1 ώρα στο ψυγείο ώστε να σουρώσει καλά από το νερό.
3. Ετοιμάζουμε ένα χυλό ανακατεύοντας το αλεύρι, λίγο πιπέρι, μαϊντανό, δυόσμο και όση μπύρα χρειαστεί ώστε ο χυλός να είναι μέτρια σφικτός. Αφού ο μπακαλιάρος είναι υγράλατος δεν χρησιμοποιούμε καθόλου αλάτι.
4. Βγάζουμε το μπακαλιάρο από το ψυγείο, τον απλώνουμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί ώστε να στεγνώσει καλά και τον ρίχνουμε μέσα στον χυλό.
5. Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε ποσότητα από τον χυλό με τον μπακαλιάρο και τον ρίχνουμε στο τηγάνι σχηματίζοντας μεγάλες μπουκιές. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τηγανίζουμε τις κροκέτες μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Σερβίρουμε με σαλάτα ή σκορδαλιά.



Η ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

Ελαφριά με πατάτα
Υλικά
(για 4 μερίδες)

6 πατάτες
4 σκελίδες σκόρδο
χυμό από 1 λεμόνι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι


Εκτέλεση
1. Βράζουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες και τις περνάμε όσο είναι ακόμα ζεστές από τη μηχανή του πουρέ. Αφαιρούμε τα πράσινα φύτρα από τις σκελίδες του σκόρδου (για να γίνει πιο εύπεπτη η σκορδαλιά) και τις λιώνουμε.
2. Βάζουμε τη λιωμένη πατάτα, το λιωμένο σκόρδο και αλάτι στο μπλέντερ και χτυπάμε τη σκορδαλιά, προσθέτοντας λίγο λίγο το ελαιόλαδο. Όταν αρχίσει να γίνεται αλοιφή, ρίχνουμε όσο λεμόνι θέλουμε. Δοκιµάζουµε και, αν χρειάζεται, διορθώνουμε το αλάτι.



Με καρύδια
Υλικά
(για ένα μπολάκι)

3 μέτριες πατάτες
4-5 σκελίδες σκόρδο
3/4 φλιτζανιού καρυδόψιχα ψιλοκομμένη στο μούλτι
3/4 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι

Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε σε μπολ με μια τρύπια κουτάλα και κρατάμε 1 φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν.
2. Σε ένα γουδί πολτοποιούμε το σκόρδο με λίγο αλάτι. Αν δεν έχουμε γουδί το κάνουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τις πατάτες, τις πολτοποιούμε και ρίχνουμε εναλλάξ λίγο-λίγο το λάδι και το λεμόνι συνεχίζοντας το χτύπημα. Αν είναι πολύ σφικτή προσθέτουμε μερικές κουταλιές από το νερό που κρατήσαμε.
3. Όταν η σκορδαλιά αποκτήσει ωραία και  μαλακή υφή προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια και χτυπάμε για μερικά λεπτά ακόμα.
4. Σερβίρουμε ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένη καρυδόψιχα.



Η ΣΑΛΑΤΑ

Πατατοσαλάτα με φρέσκα μυρωδικά
Υλικά
(για 4 άτομα)

1 ½ κιλό πατάτες μετρίου μεγέθους
1/3 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
2 κ.σ. θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε κομματάκια
3 κρεμμυδάκια φρέσκα, το πράσινο μέρος τους ψιλοκομμένο

Για τη βινεγκρέτ
1 κ.σ. ξύδι λευκό
½ κ.σ. μουστάρδα
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Παντζαροσαλάτα με γιαούρτι, σκόρδο και καρύδια
Υλικά
(για 4 άτομα)

6 παντζάρια
2/3 φλιτζανιού γιαούρτι στραγγιστό
4 κ.σ. καρύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κ.σ. μπαλσάμικο
ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση
1. Τρίβουμε τα παντζάρια με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, τα τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε στο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα ξεφλουδίζουμε και τα τρίβουμε στον τρίφτη.
2. Σε ένα μπολ συνδυάζουμε το γιαούρτι, το σκόρδο και το ξύδι. Προσθέτουμε τα παντζάρια και τα ψιλοκομμένα καρύδια και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και σερβίρουμε.



ΤΟ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ

Σπιτικοί λουκουμάδες
Υλικά
(για 10 μερίδες) 

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 
1 φακελάκι μαγιά ξερή 
1 κ.σ. μέλι, αραιωμένο με λίγο ζεστό νερό 
1 πρέζα αλάτι
νερό χλιαρό (όσο πάρει για τον χυλό) 
λάδι για το τηγάνισμα
μέλι, κανέλλα & τριμμένο καρύδι για το σερβίρισμα  

Εκτέλεση 
1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το μέλι και το αλάτι. Προσθέτουμε σταδιακά χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε έναν ωραίο, λείο χυλό, που να στέκεται στο κουτάλι. Σκεπάζουμε το μείγμα με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό χώρο. 
2. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε αρκετό λάδι να ζεσταθεί. Βάζουμε μια κουταλιά από το χυλό στη χούφτα μας και σφίγγοντάς τη ρίχνουμε μπαλίτσες από το μείγμα στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και τους σερβίρουμε ζεστούς με μέλι, κανέλα και τριμμένο καρύδι.



Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδες και κουκουνάρι
Υλικά
(για μία μέτρια φόρμα)

¾  φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
¼ φλιτζανιού καλαμποκέλαιο
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
½ φλιτζάνι κουκουνάρι
½ κ.γ. τριμμένη κανέλα για το σερβίρισμα

Για το σιρόπι
φλούδα από μισό λεμόνι ακέρωτο
φλούδα από μισό πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλα
4 φλιτζάνια νερό
2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)

Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε για 3-4 λεπτά τα υλικά για το σιρόπι.
2. Σε μια δεύτερη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το καλαμποκέλαιο και σε χαμηλή θερμοκρασία σοτάρουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνεχώς γιατί δεν θέλουμε το σιμιγδάλι να μας καεί. Όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα ρίχνουμε και το κουκουνάρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και να σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμη μέχρι να πάρει το επιθυμητό χρώμα. Όσο πιο πολύ σοτάρουμε, τόσο πιο σκούρος και βαρύς γίνεται ο χαλβάς. Στο τέλος ρίχνουμε και τις σταφίδες.
3. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο-λίγο και με προσοχή με μια κουτάλα το καυτό σιρόπι στο σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς. Θέλει προσοχή και να είμαστε και λίγο μακριά γιατί το καυτό σιρόπι στο σιμιγδάλι κάνει φουσκάλες και πιτσιλάει παντού. Αφού ρίξουμε όλο το σιρόπι βάζουμε πάλι την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι ο χαλβάς να μείνει στεγνός και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Τότε ο χαλβάς είναι έτοιμος.
4. Αδειάζουμε τον χαλβά σε μια φόρμα, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει.
5. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη (προαιρετικά) και λίγη τριμμένη κανέλα.






Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;