Κατηγορίες

5 +1 λαχταριστές συνταγές με φράουλες

5 +1 λαχταριστές συνταγές με φράουλες
Η έλευσή τους στους πάγκους των μανάβικων και της λαϊκής σηματοδοτεί την έναρξη της Άνοιξης, δίνοντας παράλληλα μια υπόσχεση καλοκαιρινής ανεμελιάς. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και φολικό οξύ, ενώ δύσκολα μπορείς να αντισταθείς στην γεύση και το φλογερό τους χρώμα. Εμείς σας προτείνουμε τα πιο αγαπημένα μας πιάτα με αυτές σε ρόλο πρωταγωνιστικό!

Δροσερή μους φράουλας με γιαούρτι

Υλικά
(για 4 άτομα)

300 γρ. φρέσκες φράουλες, πλυμένες
250 γρ. γιαούρτι
4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. ζελατίνα σε σκόνη
μερικές φράουλες για γαρνίρισμα
φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση
1. Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις φράουλες, τις ρίχνουμε στο μπλέντερ και τις πολτοποιούμε. Προσθέτουμε το γιαούρτι και τη ζάχαρη και χτυπάμε ξανά για λίγο να ενσωματωθούν.
2. Διαλύουμε τη ζελατίνη σε 4 κ.σ. νερό ζεστό νερό. Την ανακατεύουμε με το μείγμα φράουλας-γιαουρτιού.
3. Μοιράζουμε το μείγμα σε ατομικά μπολάκια ή σε ποτήρια και τα βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Γαρνίρουμε με κομμάτια φράουλας και μερικά φυλλαράκια δυόσμου και σερβίρουμε.



Σαρλότ με φράουλες και λευκή σοκολάτα

Υλικά
(για 10-12 μερίδες)

Για τη μους φράουλας
600 γρ. φρέσκες φράουλες, πλυμένες, καθαρισμένες και κομμένες σε φετάκια
1 φλιτζάνι ζάχαρη
10 γρ. ζελατίνη
1/4 φλιτζανιού κρύο νερό
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος κρύα
1 κ.γ. βανίλια

Για τη μους λευκής σοκολάτας
7 γρ. ζελατίνη
3 κ.σ. κρύο νερό
220 γρ. λευκή σοκολάτα καλής ποιότητας, ψιλοκομμένη
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος

Για τη συναρμολόγηση και το σερβίρισμα
1 πακέτο μπισκότα σαβουαγιάρ
200 γρ. φρέσκες φράουλες, πλυμένες και καθαρισμένες

Εκτέλεση
1. Στρώνουμε τον πυθμένα μιας φόρμας για σαρλότ (ή μιας ψηλής στρογγυλής φόρμας) με λαδόκολλα ή διάφανη μεμβράνη.
 2. Ετοιμάζουμε τη μους φράουλας: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις φράουλες και τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15 με 20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Περνάμε τον πολτό από ψιλή σήτα και τον αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
3. Τοποθετούμε τη ζελατίνα σε 1/4 φλιτζανιού κρύο νερό και την αφήνουμε για 5 λεπτά να μαλακώσει.
4. Στο μεταξύ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε δυνατή ταχύτητα για 3-5 λεπτά να γίνει σφιχτή.
5. Μόλις μαλακώσει η ζελατίνα, τη λιώνουμε σε λίγο ζεστό νερό. Προσθέτουμε τη ζελατίνα στο μείγμα με τις φράουλες και στη συνέχεια προσθέτουμε και τη βανίλια. Με μια σπάτουλα διπλώνουμε απαλά το μείγμα στη σαντιγί.
6. Στήνουμε τα σαβαγιάρ στα όρθια τοιχώματα της φόρμας, το ένα δίπλα στο άλλο. Αδειάζουμε τη μους φράουλας στη φόρμα και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
7. Ετοιμάζουμε τη μους λευκής σοκολάτας: Μαλακώνουμε τη ζελατίνα σε ένα μικρό μπολ με 3 κ.σ. κρύο νερό για λίγα λεπτά.
8. Τοποθετούμε την ψιλοκομμένη λευκή σοκολάτα σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 1 φλιτζάνι από την κρέμα γάλακτος (δεν την αφήνουμε να βράσει). Μόλις δούμε ότι έχει αρχίσει να αχνίζει έντονα και την αισθανθούμε καυτή στο δάχτυλό μας, την αποσύρουμε από τη φωτιά, την αδειάζουμε πάνω από τη λευκή σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
9. Λιώνουμε τη ζελατίνα σε λίγο ζεστό νερό και την προσθέτουμε στο μείγμα λευκής σοκολάτας.
10. Σε ένα μπολ, χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε δυνατή ταχύτητα για 3-5 λεπτά να γίνει σφιχτή. Με μια λαστιχένια σπάτουλα ενσωματώνουμε τη σαντιγί στο μείγμα λευκής σοκολάτας-ζελατίνας.
11. Αδειάζουμε τη μους σοκολάτας πάνω από την παγωμένη στρώση μους φράουλας και στη στρώνουμε στη φόρμα. Βάζουμε τη φόρμα ξανά στο ψυγείο για τουλάχιστον 4-6 ώρες (ιδανικά για όλη τη νύχτα). Γαρνίρουμε την επιφάνεια με φρέσκιες φράουλες και τη σερβίρουμε κομμένη κάθετα σε κομμάτια.



Μαρμελάδα φράουλα για αρχάριους

Υλικά

1 κιλό φρέσκες φράουλες, πλυμένες και καθαρισμένες από το κοτσάνι τους
4 φλιτζάνια ζάχαρη
4 κ.σ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση πολτοποιούμε τις φράουλες με το εργαλείο του πουρέ.
2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί. Βάζουμε τη φωτιά στο δυνατό και φέρνουμε το μείγμα σε βρασμό. Βράζουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι η θερμοκρασία του μείγματος να φτάσεις στους 105 βαθμούς.
3. Μοιράζουμε το μείγμα σε ζεστά αποστειρωμένα γυάλινα βάζα μέχρι το χείλος, αφήνοντας περίπου 1 εκ. χώρο. Σφραγίζουμε καλά, τα γυρνάμε ανάποδα, με το καπάκι προς τα κάτω, και τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν. Μετά αποθηκεύουμε.



Αφράτο ρολό με φράουλες και τυρί κρέμα

Υλικά
(για 8 άτομα)

4 ασπράδια
4 κρόκους
80 γρ. ζάχαρη
60 γρ. αλεύρι
50 γρ. κορν φλάουρ

Για την κρέμα
600 γρ. τυρί κρέμα
400 γρ. φράουλες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
100 γρ. ζάχαρη
300 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί για την κρέμα
200 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη για γαρνίρισμα

Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι: Κοσκινίζουμε το αλεύρι και τον κορν φλάουρ. Σε ένα μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε τους κρόκους κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού στη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά να μην "πέσει" η μαρέγκα. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί, απλώνοντάς το σε όλη την επιφάνεια, και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10-12 λεπτά.
2. Φτιάχνουμε την κρέμα: Σε ένα μίξερ χτυπάμε το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε την χτυπημένη σαντιγί και ανακατεύουμε απαλά. Απλώνουμε την κρέμα στο ψημένο παντεσπάνι, προσθέτουμε τα κομμάτια φράουλας (κρατώντας μερικά για γαρνίρισμα) και τυλίγουμε σε ρολό. Γαρνίρουμε με την χτυπημένη σαντιγί και μερικές φέτες φράουλες και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε.



Μπρουσκέτες με κατσικίσιο τυρί και φράουλες

Υλικά
(για 6 άτομα)

500 γρ. φράουλες
1 φλιτζάνι κατσικίσιο τυρί σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλιτζάνι μπαλσάμικο
12 φέτες ψωμί
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.γ. φύλλα φρέσκο θυμάρι
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Πλένουμε τις φράουλες και τις ψιλοκόβουμε.
2. Ζεσταίνουμε το ξίδι σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για μερικά λεπτά μέχρι ο όγκος του να μειωθεί στο μισό. Το βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
3. Βάζουμε τις φέτες ψωμιού σε ταψί με αλουμινόχαρτο και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
4. Ανακατεύουμε τις φράουλες με το θυμάρι σε ένα μικρό μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
5. Ψήνουμε τις φέτες ψωμιού στο γκριλ για 3 περίπου λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.
6. Αλείφουμε το κατσικίσιο τυρί στο ψωμί. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και το μπαλσάμικο στο μπολ με τις φράουλες. Μοιράζουμε το μείγμα με τις φράουλες πάνω από κάθε φέτα ψωμιού και σερβίρουμε.



Σαλάτα με φράουλες, σπανάκι και φέτα

Υλικά
(για 4-6 άτομα)

4 φλιτζάνια τρυφερά φύλλα σπανάκι, πλυμένα
2 φλιτζάνια φρέσκες φράουλες, πλυμένες και κομμένες στη μέση ή στα τέσσερα
1/2 φλιτζάνι φέτα, κομματιασμένη
μια χούφτα καρύδια κομμένα σε χοντρά κομματάκια

Για τη βινεγκρέτ
1/2 φλιτζάνι ξίδι από κόκκινο κρασί
3 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
2 κ.γ. μέλι
1 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι & φρεσκοτριρμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα μαζί σε ένα μεγάλο μπολ. Το αφήνουμε στην άκρη.
2. Φτιάχνουμε το ντρέσινγκ. Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το ελαιόλαδο, στο μπέλντερ και χτυπάμε για να συνδυαστούν. Με το μηχάνημα σε λειτουργία, προσθέτουμε και το ελαιόλαδο. Περιχύνουμε με το ντρέσιγνκ τη σαλάτα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.



Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;