Κατηγορίες

Καθαρά Δευτέρα: 5 +1 νόστιμες συνταγές

Καθαρά Δευτέρα: 5 +1 νόστιμες συνταγές

Κούλουμα εντός σπιτιού φέτος. Όμως ακόμη και έτσι, ας κάνουμε αυτή τη μέρα ξεχωριστή και πιο νόστιμη, μέσα από πέντε πιάτα που μυρίζουν μαμά και ένα γλυκό που μας ταξιδεύει στα παιδικά μας χρόνια. Αυτά τ' αθώα και τ' ανέμελα.

Σπιτική ταραμοσαλάτα
Υλικά
(για 4 άτομα)

150 γρ. ψωμί μπαγιάτικο (χωρίς την κόρα)
100 γρ. ταραμά λευκό
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
χυμό από 1 λεμόνι
1/2 φλιτζανιού ε.π. ηλιέλαιο (συν λίγο περισσότερο για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση
1. Βάζουμε την ψίχα του ψωμιού σε ένα μπολ μαζί με νερό και αφήνουμε να μουσκέψει για 1-2 λεπτά. Στύβουμε καλά με τα χέρια μας το ψωμί και το βάζουμε στον κάδο του μπλέντερ, μαζί με τον ταραμά, το κρεμμύδι και λίγο από τον χυμό λεμονιού.
2. Χτυπάμε και προσθέτουμε σταδιακά τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και 1-2 κουταλιές νερό.
3. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο σε αργή ροή, μέχρι η ταραμοσαλάτα να γίνει λεία και αφράτη. Διορθώνουμε την υφή με περισσότερο νερό, αν χρειάζεται.
4. Μεταφέρουμε σε πιατέλα ή μπολ σερβιρίσματος και περιχύνουμε με λίγο ηλιέλαιο. Διατηρείται σε κλειστό δοχείο στο ψυγείο.



Λαγάνα
Υλικά
(για μία λαγάνα)

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
4 κ.σ. ηλιέλαιο
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
1. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι έτσι ώστε να σχηματίσουμε ένα μικρό βουναλάκι. Κάνουμε στη μέση μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά, 3 κ.σ. λάδι, τη ζάχαρη, 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και γύρω-γύρω το αλάτι ώστε να μην έρθει σε επαφή με τη μαγιά. Ξεκινάμε το ανακάτεμα με τα δάχτυλά μας από το κέντρο της λακκούβας προχωρώντας σιγά-σιγά προς τα έξω μέχρι να ανακατευθούν καλά τα υλικά, δουλεύοντας για 15 λεπτά περίπου. Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή προσθέτουμε και το υπόλοιπο χλιαρό νερό. Η ζύμη πρέπει να είναι κάπως υγρή ώστε η λαγάνα να γίνει αφράτη και όχι σφιχτή. Αλευρώνουμε τον πάτο της λεκάνης ώστε να μην κολλήσει η ζύμη, την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε χλιαρό μέρος για 50-60 λεπτά περίπου.
2. Με το υπόλοιπο λάδι λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε μέσα τη ζύμη δίνοντάς της το σχήμα της λαγάνας.
3. Ραντίζουμε τη λαγάνα με νερό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και αφήνουμε τη λαγάνα σε ζεστό μέρος ώστε να φουσκώσει λίγο (δεν θέλουμε να φουσκώσει πολύ).
4. Κάνουμε με τα δάχτυλά μας βαθουλώματα στη λαγάνα και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει.



Φασόλια μαυροµάτικα σαλάτα
Υλικά
(για 4 άτομα)

4 φλιτζάνια μαυρομάτικα φασόλια, βρασμένα και στραγγισμένα
μισό μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζανιού φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
1/2 φλιτζάνι φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
χοντρό αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Βάζουμε σε ένα μπολ τα μαγειρεμένα φασόλια, το κρεμμύδι και τον χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση, προσθέτουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε απαλά για να συνδυαστούν τα υλικά. Μεταφέρουμε τη σαλάτα σε μπολ σερβιρίσματος. Μπορούμε να τη φτιάξουμε μία μέρα νωρίτερα και να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο. 



Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Υλικά
(για 60 ντολμαδάκια περίπου)

500 γρ. τρυφερά αμπελόφυλλα
1 1/2 φλιτζάνι ρύζι μακρύκοκκο
6 κ.σ. ε.π. ηλιέλαιο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
1/2 φλιτζάνι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 
2 κ.σ. κουκουνάρι, χοντροκομμένο 
2 κ.σ. σταφίδα
χυμό από 2 λεμόνια 
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο 
1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο 
1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
γιαούρτι στραγγιστό για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση 
1. Ξεπλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό να ζεματιστούν για 5 λεπτά. Τα κρυώνουμε με νερό από τη βρύση και τα στραγγίζουμε. 
2. Ξεπλένουμε καλά το ρύζι. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ηλιέλαιο. Ρίχνουμε τα κουκουνάρια και σοτάρουμε μέχρι να ξανθύνουν. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε μέχρι να γίνουν διάφανα. Ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε στις σταφίδες, αλάτι, πιπέρι και 1 φλιτζάνι νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να σιγοβράσει μέχρι να πιει τα υγρά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να ηρεμήσει για 10 λεπτά. 
3. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε 1-2 κ.σ. ηλιέλαιο. Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα. Βάζουμε στο κέντρο κάθε φύλλου μία κουταλιά γέμιση, διπλώνουμε τις δύο άκρες και τυλίγουμε το ντολμαδάκι σε ρολό. Φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα. Τα τοποθετούμε σε κύκλους μέσα στην κατσαρόλα, το ένα δίπλα στο άλλο, και περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και λίγο ηλιέλαιο. Προσθέτουμε και 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό. Βάζουμε από πάνω τους ένα πυρίμαχο πιάτο (για να μην σπάσουν στο βράσιμο), σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30 περίπου λεπτά. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στην κατσαρόλα. 



Πικάντικες γαρίδες στο τηγάνι
Υλικά
(για 2 άτομα)

500 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες
2 κ.σ. κορν φλάουρ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 πιπεριά τσίλι (όπως χαλαπένιο), κομμένη σε κυβάκια (με ή χωρίς τους σπόρους)
1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτά φετάκια
σπορέλαιο για τηγάνισμα
1/2 κ.γ. λευκό πιπέρι
1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι
1/2 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση
1. Αφού πλύνουμε, ξεφλουδίσουμε και καθαρίσουμε τις γαρίδες, τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια, τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το κορν φλάουρ, τα πιπέρια και το αλάτι και ανακατεύουμε.
2. Ζεστάνουμε λίγο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι με βαρύ πάτο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το σκόρδο, τη μισή πιπεριά τσίλι και το μισό φρέσκο κρεμμυδάκι, και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνουν τραγανά και να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέτουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά ή μέχρι να γίνουν ροζ και να σκληρύνουν.
3. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο φρέσκο κρεμμυδάκι και την πιπεριά, ανακατεύουμε και τσεκάρουμε το αλατοπίπερο. Τις σερβίρουμε ζεστές με ρύζι, σαλάτα ή ένα πιάτο λαχανικών.



Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδες και κουκουνάρι
Υλικά
(για μία μέτρια φόρμα)

¾  φλιτζανιού ηλιέλαιο
¼ φλιτζανιού καλαμποκέλαιο
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
½ φλιτζάνι κουκουνάρι
½ κ.γ. τριμμένη κανέλα για το σερβίρισμα

Για το σιρόπι
φλούδα από μισό λεμόνι ακέρωτο
φλούδα από μισό πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλα
4 φλιτζάνια νερό
2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)

Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε για 3-4 λεπτά τα υλικά για το σιρόπι.
2. Σε μια δεύτερη κατσαρόλα βάζουμε το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο και σε χαμηλή θερμοκρασία σοτάρουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνεχώς γιατί δεν θέλουμε το σιμιγδάλι να μας καεί. Όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα ρίχνουμε και το κουκουνάρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και να σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμη μέχρι να πάρει το επιθυμητό χρώμα. Όσο πιο πολύ σοτάρουμε, τόσο πιο σκούρος και βαρύς γίνεται ο χαλβάς. Στο τέλος ρίχνουμε και τις σταφίδες.
3. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο-λίγο και με προσοχή με μια κουτάλα το καυτό σιρόπι στο σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς. Θέλει προσοχή και να είμαστε και λίγο μακριά γιατί το καυτό σιρόπι στο σιμιγδάλι κάνει φουσκάλες και πιτσιλάει παντού. Αφού ρίξουμε όλο το σιρόπι βάζουμε πάλι την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι ο χαλβάς να μείνει στεγνός και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Τότε ο χαλβάς είναι έτοιμος.
4. Αδειάζουμε τον χαλβά σε μια φόρμα, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει.
5. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη (προαιρετικά) και λίγη τριμμένη κανέλα.







Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;