Κατηγορίες

5 λαχταριστές προτάσεις για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης

5 λαχταριστές προτάσεις για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης

Φέτος δεν θα είμαι πολλοί. Ας κάνουμε όμως αυτή την Τσικνοπέμπτη, όσο πιο ξεχωριστή γίνεται. Με λίγους και αγαπημένους, τσουγκρίζοντας στις καλύτερες μέρες που θα έρθουν και τσικνίζοντας σπιτικά. Εμείς σας προτείνουμε 5 εύκολα και πολύ νόστιμα πιάτα. 

Αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα, μαριναρισμένα με ούζο και μοσχοκάρυδο

Υλικά
(για 6 άτομα)

12 αρνίσια παϊδάκια
1 1/2 φλιτζάνια ούζο
1/4 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. κόκκοι πιπεριού, σπασμένοι
αλάτι

Εκτέλεση
1. Φτιάχνουμε τη μαρινάδα: Ανακατεύουμε το ούζο με το ελαιόλαδο, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και μια μεγάλη πρέζα αλάτι. Τοποθετούμε τα παϊδάκια στο μείγμα, τα αλείφουμε καλά ένα-ένα και τα αφήνουμε να μαριναριστούν, σε δροσερή θερμοκρασία δωματίου, για 3 ώρες, γυρίζοντάς τα κάθε μισάωρο.
2. Βγάζουμε τα παϊδάκια από τη μαρινάδα, πασπαλίζουμε με αλατοπιπέρο και τα ψήνουμε στα κάρβουνα ή σε τηγάνι-σχάρα για περίπου 8 λεπτά από κάθε πλευρά.



Πικάντικα χοιρινά σουβλάκια
Υλικά
(για 4 άτομα) 

700 γρ. χοιρινό κρέας για σουβλάκια, κομμένο σε κύβους των 2½-3 εκ.

Για τη μαρινάδα

4 κ.σ. ελαιόλαδο 
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
1 κ.σ. κύμινο
2 κ.γ. πάπρικα
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο 
1 κ.σ. φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση 
1. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Προσθέτουμε το κρέας, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να μαριναριστεί για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο ή για όλο το βράδυ (όσο περισσότερο μαριναριστεί, τόσο πιο νόστιμο και μαλακό θα είναι).
2. Βγάζουμε τα κομμάτια χοιρινού από τη μαρινάδα, τα στραγγίζουμε και τα περνάμε σε σουβλάκια. Ψήνουμε τα σουβλάκια στα κάρβουνα ή στη σχάρα, γυρνώντας τα τακτικά, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να ψηθεί καλά το εσωτερικό τους.



Γύρος σπιτικός
Υλικά
(για 4 άτομα)

500 γρ. χοιρινό από μαλακό μέρος, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι ξίδι καλής ποιότητας
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. θυμάρι
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
πίτες για σουβλάκι για το σερβίρισμα (βλ. συνταγή) 
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση
1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τα κομμάτια χοιρινού με την πάπρικα, τη ρίγανη, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξίδι και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες να μαριναριστεί το κρέας.
2. Βγάζουμε τις φέτες χοιρινού από τη μαρινάδα, τις στραγγίζουμε και τις στρώνουμε σε μια σχάρα που έχουμε στερεώσει πάνω από ένα ταψί (για να στάζουν τα λίπη). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα και να ξεροψηθούν.
3. Σερβίρουμε σε μια πιατέλα μαζί με ψημένες πιτούλες, ροδέλες κρεμμυδιού, μαϊντανό ψιλοκομμένο, ψητές ντομάτες και γιαούρτι με πάπρικα.



Σπιτικό κεμπάπ
Υλικά
(για 4-6 άτομα)

1 κιλό κιμά αρνίσιο από μπούτι
3 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα στον τρίφτη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ντομάτα φρέσκια, ξεφλουδισμένη και λιωμένη
2 κ.σ. κύμινο
1/2 κ.γ. πάπρικα
1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
1 αυγό (προαιρετικά)
1/2 κ.γ. πιπέρι καγέν
αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε τον κιμά, το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, την ντομάτα, το κύμινο, την πάπρικα, το αυγό, την τριμμένη φρυγανιά, το πιπέρι καγέν, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε σχολαστικά τα υλικά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
2. Πλάθουμε μπιφτεκάκια σε μακρόστενο σχήμα και τα πιέζουμε ελαφρώς. Αν θέλουμε, τα περνάμε σε καλαμάκια για σουβλάκια. Τα ψήνουμε στη σχάρα για 8-10 λεπτά από κάθε μεριά μέχρι να πάρουν χρώμα.
3. Τα συνοδεύουμε με κομμένες πιτούλες, ψητή ντομάτα, ροδέλες κρεμμυδιού και μια σάλτσα γιαουρτιού.



Χοιρινές μπριζόλες με κρούστα μπαχαρικών

Υλικά
(για 4 άτομα)

4 χοιρινές μπριζόλες λαιμού (γύρω στα 250-300 γρ. η καθεμία)
1 κ.σ. σπόροι κύμινου
2 κ.σ. σκόνη τσίλι
1 κ.γ. σκόνη τσίλι Chipotle
1 κ.γ. ξερή ρίγανη
1 κ.γ. αποξηραμένο μαϊντανό
2 κ.σ. μουστάρδα Dijon
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για ράντισμα   
αλάτι

Εκτέλεση
1. Σε ένα μικρό τηγάνι ψήνουμε τους σπόρους κύμινου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 20 δευτερόλεπτα, να βγάλουν το άρωμά τους. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
2. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τη σκόνη τσίλι με τη ρίγανη και το μαϊντανό. Αλατίζουμε τις μπριζόλες από τις δύο πλευρές, αλείφουμε με τη μουστάρδα και πασπαλίζουμε με το μείγμα τσίλι-ρίγανης-μαϊντανού.
3. Περιχύνουμε τις μπριζόλες με το ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στα κάρβουνα ή στο προθερμασμένο γκριλ του φούρνου ή σε καυτό τηγάνι-γκριλιέρα, για περίπου 8 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα και να ψηθούν καλά και στο εσωτερικό τους.
4. Μεταφέρουμε τις μπριζόλες σε μια πιατέλα και αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά πριν τις σερβίρουμε.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;