Κατηγορίες

5 νόστιμες και light συνταγές με κοτόπουλο

5 νόστιμες και light συνταγές με κοτόπουλο
Χορταστικό και θρεπτικό, αυτό το υλικό-πασπαρτού μπορεί να γίνει ο απόλυτος σύμμαχός μας στη μάχη για ένα ισορροπημένο βάρος. Δεν χρειάζεται να τρώμε το κοτόπουλο στεγνό με σαλάτα. Ακολουθούν 5 αγαπημένες μας συνταγές που επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε πολλά ενδιαφέροντα πιάτα που καταναλώνονται χωρίς ενοχές.

Τορτίγιες με κοτόπουλο, πιπεριές και σος γιαουρτιού

Υλικά
(για 4 άτομα)

4 τορτίγιες
2 φιλέτα κοτόπουλο
1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
1 πράσινη πιπεριά, σε λωρίδες
1 πορτοκαλί πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
2 ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια
λίγο ελαιόλαδο

Για τη σος γιαουρτιού
200 γρ. γιαούρτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
1/2 λεμόνι (το χυμό του)
1/4 ματσάκι δυόσμος, ψιλοκομμένος
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για τη σος. Το βάζουμε στο ψυγείο για 15 περίπου λεπτά.
2. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα κοτόπουλου και τα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να ψηθούν καλά. Τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα κόβουμε σε λωρίδες ή μπουκιές.
3. Μοιράζουμε ίσες ποσότητες από τη σος γιαουρτιού, τα λαχανικά και τα κομμάτια κοτόπουλου στις τορτίγιες. Τυλίγουμε σε σφιχτά ρολό και τις βάζουμε σε ένα ταψάκι στο φούρνο να ψηθούν για 5-8 λεπτά στους 180 βαθμούς. Τις σερβίρουμε ζεστές.



Μπουτάκια κοτόπουλου με ντομάτες και ελιές στο φούρνο
Υλικά
(για 4 άτομα)

8 μικρά μπουτάκια κοτόπουλου
3 ώριμες ντομάτες, κομμένες στα τέσσερα
1/2 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
2 κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε κομμάτια
2 μικρά κολοκύθια, κομμένα σε φέτες
2 μέτριες μελιτζάνες, κομμένες σε χοντρές φέτες
4 μικρά κρεμμύδια, κομμένα στα δύο
1 κ.γ. μπούκοβο
1 κ.γ. τριμμένο θυμάρι
1 φλιτζάνι ελιές χωρίς κουκούτσι
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. φύλλα βασιλικού
2 κ.σ. φύλλα δυόσμου
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση
1. Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε μέσα τα μπουτάκια του κοτόπουλου. Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά, τις ελιές, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο, μπούκοβο και θυμάρι.
2. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Αν δούμε ότι τα λαχανικά κινδυνεύουν να αρπάξουν σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Δέκα λεπτά πριν το τέλος του χρόνου ψησίματος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο ώστε τα μπουτάκια να βγουν ροδοκόκκινα.
3. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τα φύλλα βασιλικού και δυόσμου.



Ρύζι με κοτόπουλο λεμονάτο και κουρκουμά

Υλικά
(για 4 άτομα)

4 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και δέρμα σε μικρά κομμάτια
2 φλιτζάνια ρύζι για πιλάφι βρασμένο (ελαφρά σκληρό)
1/3 του φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
2 κ.γ. θυμάρι τριμμένο
χυμό από δύο λεμόνια
1 φλιτζάνι αρακάς βρασμένος
1κ.γ.κουρκουμάς
1κ.γ.πάπρικα καπνιστή
½ φλιτζάνι φρεσκοτριμένη παρμεζάνα
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση
1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεστάνει και ροδίζουμε τα κομματάκια του κοτόπουλου. Όταν πάρουν χρώμα ρίχνουμε το σκόρδο, συνεχίζουμε για μερικά λεπτά το ψήσιμο και σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε την πάπρικα, λίγο αλατοπίπερο, 2 φλιτζάνια ζεστό νερό και βράζουμε μέχρι να είναι έτοιμο το κοτόπουλο (περίπου 30 λεπτά). Αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμη ζεστό νερό.
2. Όταν το κοτόπουλο είναι βρασμένο και με λίγα υγρά προσθέτουμε το θυμάρι, τον κουρκουμά, τον αρακά, το ρύζι, αλατοπίπερο και βράζουμε ανακατεύοντας απαλά για 7-8 λεπτά ακόμη.
3. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμένη παρμεζάνα.



Σαλάτα με κοτόπουλο και λεμονάτη σος γιαουρτιού

Υλικά
(για 4 άτομα)

4 μισά στήθη κοτόπουλου, με κόκαλο και πέτσα
180 γρ. ανάμεικτα πράσινα σαλατικά
2 κ.γ. εστραγκόν αποξηραμένο
2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
1/3 φλιτζανιού γιαούρτι
2 κ.γ. συν 1 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.γ. φρέσκο χυμό λεμονιού
3 ντομάτες, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε  το φούρνο στους 220 βαθμούς. Ανασηκώνουμε ελαφρά την πέτσα του κοτόπουλου με τα δάχτυλα και τρίβουμε από κάτω το εστραγκόν, 1 κ.γ ξύσμα λεμονιού, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Τα βάζουμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, 2 κ.γ. ελαιόλαδο, το υπόλοιπο ξύσμα λεμονιού, 1 κ.γ. χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι.
3. Μόλις ψηθεί το κοτόπουλο, αφαιρούμε το κόκαλο και την πέτσα και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Το προσθέτουμε στο μπολ μαζί με τις ντομάτες και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Ανακατεύουμε να συνδυαστούν τα υλικά.
4. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού με 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα φύλλα σαλάτας και ανακατεύουμε. Χωρίζουμε σε πιάτα και προσθέτουμε από πάνω το περιεχόμενο του πρώτου μπολ.



Κοτόπουλο ψητό με λάιμ και κόλιανδρο

Υλικά
(για 4 άτομα)

4 στήθη κοτόπουλου, ανοιγμένα σε φιλέτο
χυμό και ξύσμα από 4 λάιμ
1 φλιτζάνι κόλιανδρο  ψιλοκομμένο + 1/2 φλιτζάνι για γαρνίρισμα
1/2 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. κύμινο
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Πλένουμε και στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί τα φιλεταρισμένα στήθη κοτόπουλου.
2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά εκτός από το κοτόπουλο ώστε να προκύψει μια παχύρευστη μαρινάδα. Φυλάμε λίγη από τη μαρινάδα σε μια κούπα και στην υπόλοιπη ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε μέσα στη μαρινάτα το κοτόπουλο, σκεπάζουμε καλά το μπολ με το καπάκι του ή με μεμβράνη και το αφήνουμε για τουλάχιστον 2-3 ώρες στο ψυγείο ώστε να μαριναριστεί καλά το κοτόπουλο.
3. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο, το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το ψήνουμε στα κάρβουνα ή στο γκριλ για 13-15 λεπτά γυρίζοντάς το συχνά ώστε να μην καεί.
4. Σερβίρουμε το κοτόπουλο πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο κόλιανδρο και περιχύνοντας με την υπόλοιπη μαρινάδα που φυλάξαμε.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;