Κατηγορίες

5 πρωτότυπες συνταγές με ρεβίθια

5 πρωτότυπες συνταγές με ρεβίθια
Είναι θρεπτικά και πολύ νόστιμα. Αν βαρεθήκατε να τα καταναλώνετε μόνο ως σούπα, πειραματιστείτε με τις παρακάτω συνταγές. Σύντομα θα ανακαλύψετε ότι τα ρεβίθια είναι ένα υλικό πραγματικό πασπαρτού. 

Ζυμαρικά με ρεβίθια και σάλτσα ντομάτας
Υλικά
(για 4 άτομα)

400 γρ. ταλιατέλες ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας μας
3 φλιτζάνια ρεβίθια μαγειρεμένα 
800 γρ. ντομάτα τριμμένη 
400 ml ζωμό κοτόπουλου
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1/2 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/4 κ.γ. μπούκοβο
1 κλωναράκι φρέσκο βασιλικό + μερικά φύλλα για γαρνίρισμα
1 χούφτα τριμμένη παρμεζάνα για το σερβίρισμα
αλάτι

Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το μπούκοβο και μαγειρεύουμε μέχρι το σκόρδο να βγάλει το άρωμά του, περίπου 30 δευτερόλεπτα, αλλά να μην πάρει χρώμα.
2. Προσθέτουμε τα ρεβίθια, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε και τη ντομάτα, τις ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες και τον ζωμό και αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τη σάλτσα για περίπου 8-10 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε τον βασιλικό και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμη. Αφαιρούμε το βασιλικό.
3. Όσο γίνεται η σάλτσα, βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν al dente. Τα στραγγίζουμε και τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα.
4. Προσθέτουμε τη σάλτσα και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με παρμεζάνα και γαρνίρουμε με φυλλαράκια βασιλικού.




Ρεβίθια κοκκινιστά στο φούρνο
Υλικά
(για 4-5 άτομα)

500 γρ. ρεβίθια
1 κ.σ. σόδα φαγητού
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
3 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1 κ.σ. φυλλαράκια δενρολίβανου ψιλοκομμένα
1/3 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Βάζουμε από την προηγούμενη τα ρεβίθια να μουλιάσουν με τη σόδα σε νερό που να τα σκεπάζει.
2. Σουρώνουμε, ξεπλένουμε καλά τα ρεβίθια και τα τρίβουμε με τα χέρια μας να φύγουν όσο γίνεται πολλά από τα φλούδια τους.
3. Βράζουμε τα ρεβίθια μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να παραβράσουν.
4. Ενώ τα ρεβίθια βράζουν προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
5. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το δενδρολίβανο, την πάπρικα, αλατοπίπερο και λίγο νερό. Βράζουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα.
6. Σουρώνουμε τα βρασμένα ρεβίθια, τα απλώνουμε σε ένα ταψί και ρίχνουμε από πάνω τους την σάλτσα ντομάτας.
7. Ψήνουμε στον φούρνο για 25-30 περίπου λεπτά μέχρι να είναι τελείως έτοιμα τα ρεβίθια και να έχουν δέσει με τη σάλτσα. Αν χρειαστεί ενδιάμεσα μπορούμε να προσθέσουμε λίγο βραστό νερό.




Κάρυ με μελιτζάνες και ρεβίθια
Υλικά
(για 4 άτομα)

1 μεγάλη μελιτζάνα
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους
1 1/4 κ.γ. σπόρους κύμινου
1 1/4 κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη
1/2 κ.γ. κουρκουμά
1 σκελίδα σκόρδο στην πρέσα
400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες κονσέρβας
2 κ.γ. ρίζα τζίντζερ, ψιλοκομμένη
1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
400 γρ. ρεβίθια μαγειρεμένα, ξεπλυμένα και στραγγισμένα
1/2 φλιτζάνι νερό
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιαντρο
1/4 κ.γ. garam masala (μείγμα μπαχαρικών)

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Τρυπάμε τη μελιτζάνα με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και τη βάζουμε σε ένα ταψί. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει, τη ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τη σάρκα της.
2. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Προσθέτουμε την πιπεριά και σοτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμα. Καθαρίζουμε ένα μέρος στο κέντρο του τηγανιού και πασπαλίζουμε τους σπόρους κύμινου πάνω στην καυτή επιφάνεια. Τους ανακατεύουμε και τους αφήνουμε να ψηθούν για περίπου ένα λεπτό μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους. Τους ανακατεύουμε μαζί με το κρεμμύδι και την πιπεριά και προσθέτουμε τον κόλιανδρο, τον κουρκουμά, το σκόρδο, τη ντομάτα, το τζίντζερ και το πιπέρι.
3. Προσθέτουμε τη μελιτζάνα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, πιέζοντας τη μελιτζάνα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να σπάσουν τα μεγάλα κομμάτια, για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε τα ρεβίθια και το νερό, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για τουλάχιστον 15 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να ενωθούν οι γεύσεις.
4. Λίγο πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε το φαγητό με μαϊντανό (ή κόλιαντρο) και garam masala. Σερβίρουμε το κάρυ με ρύζι.




Χορτοφαγικά μπιφτέκια με σπανάκι και ρεβίθια
Υλικά
(για 2 μεγάλα μπιφτέκια)

1 φλιτζάνι ρεβίθια, βρασμένα και στραγγισμένα
1/4 φλιτζανιού κρεμμύδι σε μικρά καρέ
1 φλιτζάνι τρυφερά φύλλα σπανάκι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 μεγάλο ασπράδι αυγού
1/3 φλιτζανιού φρυγανιά τριμμένη
ελαιόλαδο για τηγάνισμα
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Βάζουμε στο μπλέντερ τα ρεβίθια και το κρεμμύδι και χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν τα ρεβίθια. Προσθέτουμε το σπανάκι, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, την πάπρικα και αλάτι και χτυπάμε ξανά.
2. Ρίχνουμε και το ασπράδι και τη φρυγανιά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Βρέχουμε τα χέρια μας, χωρίζουμε το μείγμα σε 2 μπάλες και πλάθουμε μπιφτέκια.
3. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια-χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια τα μπιφτέκια Τηγανίζουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και να γίνουν τραγανά. Τα γυίζουμε από την άλλη πλευρά και τηγανίζουμε για 5 λεπτά ακόμη.




Χταπόδι ψητό με ρεβιθοσαλάτα
Υλικά
(για 6-8 άτομα)

1 μεγάλο χταπόδι περίπου 2 κιλά (μόνο τα πλοκάμια), καθαρισμένο
6 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες
2 φύλλα φρέσκιας δάφνης
1/4 κ.γ. νιφάδες τσίλι
1 ¾ φλιτζάνια ρεβίθια κονφί
2 φλιτζάνια φασόλια μαυρομάτικα, βρασμένα
1/2 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρές φέτες
8 φρέσκα κρεμμυδάκια (το πράσινο μέρος μόνο), κομμένα σε λεπτές φέτες
10 μεγάλες λιαστές ντομάτες, κομμένες σε λωρίδες  
1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
1 ½ κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
μια μικρή χούφτα φρέσκα μυρωδικά (άνηθο, δυόσμο ή/και μαϊντανό), ψιλοκομμένα
χοντρό αλάτι και μαύρο πιπέρι

Για τα ρεβίθια κονφί:
(περίπου 3 φλιτζάνια)

σκελίδες από ένα κεφάλι σκόρδο, ξεφλουδισμένες
1 κ.γ. σπόροι κύμινου
1 κ.γ. σπόροι μουστάρδας
2 ½ φλιτζάνια ρεβίθια, μαγειρεμένα, ξεπλυμένα και καλά στραγγισμένα
χοντρό αλάτι & ολόκληροι κόκκοι μαύρου πιπεριού
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση για τα ρεβίθια κονφί
 Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα και σκεπάζουμε με ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Στη συνέχεια, το μεταφέρουμε με όλο το λάδι του σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο και το χρησιμοποιούμε όπως επιθυμούμε. Φυλάσσεται  στο ψυγείο έως και 3 εβδομάδες.

Για το λαδολέμονο:
1/4 φλιτζανιού φρέσκο χυμό λεμονιού
1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
1 κ.σ. ρίγανη
1/2 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι & μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Αλατοπιπερώνουμε το χταπόδι. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε λίγα-λίγα τα κομμάτια χταποδιού, για 1-2 λεπτά, μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα. Στη συνέχεια, τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί.
2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Ρίχνουμε το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης και τις νιφάδες τσίλι στο ταψί, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ψηθεί μέσα στα υγρά του για περίπου μία με μιάμιση ώρα.
3. Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε το λαδολέμονο, χτυπώντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να συνδυαστούν καλά.
4. Ζεσταίνουμε την ψησταριά ή ένα τηγάνι γκριλ με ραβδώσεις, μέχρι να κάψει. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε τα ρεβίθια κονφί, τα μαυρομάτικα, τα κρεμμύδια, τις λιαστές ντομάτες, το μαϊντανό και τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε τη σαλάτα σε μια μεγάλη πιατέλα.
5. Ψήνουμε για λίγο τα κομμάτια του χταποδιού, μέχρι να ζεσταθούν και να καψαλιστούν. Τα μεταφέρουμε στη σαλάτα, περιχύνουμε με το λαδολέμονο και σκορπίζουμε από πάνω τα φρέσκα μυρωδικά.






Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;