Κατηγορίες

5+1 συνταγές για χειμωνιάτικο ριζότο

5+1 συνταγές για χειμωνιάτικο ριζότο
Σπανάκι, άγρια μανιτάρια, μήλα, καρότα και κολοκύθα δίνουν γεύση σ' αυτό το μαγικό φαγητό που έλκει τις ρίζες του από την ιταλική κουζίνα. Το ριζότο, στην απλή αλλά και την πιο γκουρμέ εκδοχή του είναι ένα πιάτο απλό, όσο και απαιτητικό. Μας θέλει από πάνω του μέχρι να ολοκληρωθεί, να ακολουθούμε τα βήματά του με απόλυτη πειθαρχία και έπειτα μας αποζημιώνει με τη φινετσάτη του γεύση και γερές δόσεις θαλπωρής. Ακολουθούν 6 αγαπημένοι μας συνδυασμοί με χειμωνιάτικα υλικά. 

Πολύχρωμο ριζότο λαχανικών
Υλικά
(για 4 άτομα)

350 γρ. ρύζι για ριζότο (αρμπόριο)
2 κ.σ. βούτυρο
½ φλιτζάνι λευκό κρασί
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1 λίτρο ζωμό από κότα
150 γρ. φουντίτσες από μπρόκολο
½  φλιτζάνι καρότο κομμένο σε κυβάκια
½ φλιτζάνι κόκκινες πιπεριές κομμένες σε κομματάκια
½ φλιτζάνι κολοκυθάκια κομμένα σε κομματάκια
1/2 φλιτζάνι ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε στο βούτυρο για 5-6 λεπτά τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το μπρόκολο, τις ντομάτες, το καρότο τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια.  Προσθέτουμε και το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε με το κρασί.
2. Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ζεστό ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι  το ρύζι να αρχίσει να πίνει το ζουμί του. Σταδιακά ανακατεύουμε.
3. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζεστό ζωμό και να βράζουμε το ριζότο μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να στέκεται στο δόντι.
4. Μόλις το ρύζι έχει απορροφήσει το ζουμί του προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα, ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε.



Με κολοκύθα και σαφράν
Υλικά
(για 6 άτομα)

450 γρ. κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια 1 εκ.
750 γρ. ρύζι Αρμπόριο
1 λίτρο νερό ζεστό
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
60 ml ε.π. ελαιόλαδο
80 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
1/2 κ.γ. σαφράν
15 γρ. ανάλατο βούτυρο κρύο
1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
λίγη παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά)
αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε την κολοκύθα, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά. Αν κολλάει η κολοκύθα στον πάτο, προσθέτουμε λίγο από το ζεστό νερό. Ύστερα, ρίχνουμε το δεντρολίβανο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι η κολοκύθα να αρχίσει να μαλακώνει.
2. Εν τω μεταξύ, σε μια κατσαρόλα συνδυάζουμε περίπου 1 φλιτζάνι ζεστό νερό με το ζωμό λαχανικών και το σαφράν. Ζεσταίνουμε το μείγμα για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια το κρατάμε στην άκρη διατηρώντας το ζεστό.
3. Σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι στο μείγμα κολοκύθας και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το 1/3 του μείγματος με το ζωμό και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το ζωμό. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι από το νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας μέχρι το ρύζι να πιει τα υγρά. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό και νερό εναλλάξ, αφήνοντας το ρύζι να πιει τα υγρά στο ενδιάμεσο.
4. Μαγειρεύουμε μέχρι γίνει κρεμώδες αλλά το ρύζι να κρατάει λίγο στο δόντι, περίπου 25 λεπτά. Τέλος, ανακατεύουμε το βούτυρο, μοιράζουμε σε μπολ ή πιάτα και σκορπίζουμε από πάνω λίγη παρμεζάνα αν επιθυμούμε.



Με σπανάκι, μπέικον και γραβιέρα
Υλικά
(για 4 άτομα)

400 γρ. ρύζι για ριζότο
5 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
150 φρ. μπέικον ψιλοκομμένο
300 γρ. τρυφερά φύλλα από σπανάκι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι κρασί λευκό
2 κ.σ. βούτυρο
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1 ½  λίτρο ζωμό κότας ζεστό
½ κ.σ. πάπρικα
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Βράζουμε για 2 λεπτά σε αλατισμένο νερό το σπανάκι. Το σουρώνουμε και το ψιλοκόβουμε.
2. Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε 2 κ.σ. λάδι το μπέικον και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, το ρύζι, την πάπρικα, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά μέχρι το ρύζι να αρχίσει να γίνεται διάφανο. Σβήνουμε με το κρασί.
3. Προσθέτουμε ¾ του φλιτζανιού ζεστό ζωμό και συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας συχνά μέχρι το ρύζι να πιει το ζουμί του. Προσθέτουμε πάλι ¾ του φλιτζανιού  ζωμό και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι το ρύζι να μαλακώσει αλλά να κρατάει στο δόντι. Απαιτούνται περίπου 15-20 λεπτά ανάλογα με το ρύζι. Ενδιάμεσα προσθέτουμε το σπανάκι και τον άνηθο.
4. Όταν το φαγητό μείνει χωρίς ζουμί και ελαφρά χυλωμένο σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και τη γραβιέρα και ανακατεύουμε ελαφρά. Σερβίρουμε αμέσως.



Με άγρια μανιτάρια
Υλικά
(για 4 άτομα)

1 φλιτζάνι ρύζι arborio
6-8 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
250 γρ. ανάμεικτα φρέσκα άγρια μανιτάρια (όπως τρομπέτες, κανθαρέλες κ.ά.), καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
50 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
4 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα συν μερικές φλούδες για γαρνίρισμα
αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Ζεσταίνουμε τον ζωμό σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα αφήνουμε στον ζωμό μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά. Τα βγάζουμε με τρύπια κουτάλα και τα ψιλοκόβουμε. Διατηρούμε τον ζωμό ζεστό να σιγοβράσει στην κατσαρόλα.
2. Σε τηγάνι βαθύ ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τα πορτσίνι και τα φρέσκα μανιτάρια και σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Ρίχνουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά.
3. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε 1 κουτάλα ζεστό ζωμό και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό, μία κουτάλα κάθε φορά, περιμένοντας να τον απορροφήσει το ρύζι πριν προσθέσουμε την επόμενη δόση. Συνεχίζουμε έτσι περίπου 20 λεπτά. Προς το τέλος, πρέπει να είναι χυλωμένο, αλλά οι κόκκοι του ρυζιού να κρατάνε στο δόντι.
4. Σβήνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε αμέσως γαρνίροντας με φλέικς παρμεζάνας.



Με καρότο
Υλικά
(για 2-3 άτομα)

2 φλιτζάνια ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα
3 καρότα τριμμένα στον τρίφτη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1/3 φλιτζανιού παρμεζάνα
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το καρότο μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί.
2. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το 1 φλιτζάνι ζεστό ζωμό. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σιγοβράζουμε. Όταν κοντεύει να πιεί τα υγρά του προσθέτουμε το δεύτερο φλιτζάνι ζεστό ζωμό. Συνεχίζουμε ανακατεύοντας τακτικά για 18-20 λεπτά. Όταν βλέπουμε ότι πίνει τα υγρά του συμπληρώνουμε με λίγο βραστό νερό μέχρι το ρύζι να είναι βρασμένο χωρίς όμως να λιώνει.
3. Σερβίρουμε το ριζότο ζεστό με λίγη τριμμένη παρμεζάνα και ψιλοκομμένο μαϊντανό.



Με μήλο, καρύδια και γκοργκοντζόλα
Υλικά
(για 4 άτομα)

1 1/3 φλιτζανιού ρύζι Arborio
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
1 μεγάλο μήλο ή 2 μικρά, κομμένα σε κύβους
2 κ.σ. βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 ποτήρι λευκό κρασί
1/2 φλιτζάνι γκοργκοντζόλα (ή μπλε τυρί της αρεσκείας μας)
1/3 φλιτζανιού παρμεζάνα τριμμένη
6 καρύδια καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Ζεσταίνουμε τον ζωμό σε μια κατσαρόλα. Σε μια άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα μήλα και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει.
2. Ρίχνουμε το ρύζι στην κατσαρόλα με το μήλο και δυναμώνουμε τη φωτιά. Το αφήνουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε το κρασί ανακατεύοντας συνεχώς. Αρχίζουμε να προσθέτουμε το ζεστό ζωμό σταδιακά συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Περιμένουμε να απορροφηθεί κάθε φορά πριν προσθέτουμε την επόμενη δόση. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας μέχρι το ρύζι να μαλακώσει αλλά να κρατάει ελαφρώς στο δόντι
3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το τυρί, το βούτυρο και την παρμεζάνα. Πασπαλίζουμε με τα καρύδια και σερβίρουμε.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;