Κατηγορίες

5 + 1 πεντανόστιμες συνταγές με μήλα

5 + 1 πεντανόστιμες συνταγές με μήλα
Σύμμαχοι καλής υγείας, ζουμερά και νόστιμα, τα μήλα μπαίνουν σε φαγητά, γλυκά κι αλείμματα, απογειώνοντας γευστικά το κάθε πιάτο. Ακολουθούν έξι εύκολες συνταγές, άλλες πρωτότυπες κι άλλες πιο παραδοσιακές, για να πειραματιστείτε με τον καρπό της γνώσης που, στην περίπτωση της μαγειρικής, μόνο καλό μπορεί να προσφέρει. 


Σούπα βελουτέ 
Υλικά
(για 8-10 μερίδες)

3 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο 
1 μέτριο πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες, τα λευκά και ανοιχτά πράσινα μέρη μόνο
1,2 κιλά σελινόριζα, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια 2-3 εκ. 
350 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια 2-3 εκ.
1 μέτριο πράσινο μήλο (Granny Smith), καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια 2-3 εκ.
2 μέτριες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια ζωμό κότας ή λαχανικών
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση 
1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το πράσο και σοτάρουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσει, περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε τη σελινόριζα, τις πατάτες, το μήλο, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύουμε κι αυτά στο λάδι για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε το νερό και το ζωμό και αφήνουμε να πάρει βράση. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, βάζουμε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζουμε για περίπου 20 με 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
2. Αφαιρούμε 1 φλιτζάνι από το υγρό της σούπας και το αφήνουμε στην άκρη. Πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με τη ράβδο ή στο μπλέντερ. Το μεταφέρουμε πίσω στην κατσαρόλα και διατηρούμε τη σούπα ζεστή σε σιγανή φωτιά. Εάν είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε το υγρό που κρατήσαμε, λίγο-λίγο, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή υφή. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται. Για να σερβίρουμε, περιχύνουμε αν θέλουμε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο.



Σαλάτα λάχανο-μήλο με κοτόπουλο
Υλικά
(για 2 άτομα)

1/4 λάχανο άσπρο λεπτοκομμένο (κατά προτίμηση με μαντολίνο)
1 πράσινο μήλο ψιλοκομμένο ή τριμμένο στη χοντρή μεριά του τρίφτη με τη φλούδα του
150 γρ. κοτόπουλο βρασμένο ή ψημένο
1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
σπόροι από 1/2 ρόδι

Για το ντρέσινγκ
4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. λευκό ξύδι
1 κ.γ. μουστάρδα
1 κ.σ. μέλι
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το λάχανο με το πράσινο μήλο και το σέλερι. 
2. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μακρόστενα κομμάτια και το ρίχνουμε στο μπολ με τη σαλάτα.
3. Χτυπάμε στο μπλέντερ το λάδι, το ξύδι, τη μουστάρδα, το μέλι και το αλατοπίπερο.
4. Πασπαλίζουμε με το ρόδι,  περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και σερβίρουμε.



Ψαρονέφρι στην κατσαρόλα 
Υλικά
(για 4 άτομα)

500 γρ. ψαρονέφρι κομμένο σε μέτριες φέτες
1 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
2-3 φύλλα φασκόμηλου ψιλοκομμένα
1 κ.σ. μουστάρδα ολικής αλέσεως
200 ml ξηρός μηλίτης ή λευκό ξηρό κρασί
500 ml ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
3 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
πατάτες για πουρέ (προαιρετικά)
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Πλένουμε, σκουπίζουμε καλά και αλευρώνουμε τις φέτες του χοιρινού. 
2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φασκόμηλο.
3. Προσθέτουμε το χοιρινό κρέας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά μέχρι να ροδίσει, προσέχοντας να μην καεί το σκόρδο.
4. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, ανακατεύουμε, ανεβάζουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε το κρασί.
5. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό, αλατοπίπερο και τα μήλα και σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό και να πήξει η σάλτσα.
6. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με πουρέ πατάτας (προαιρετικά).



Λουκουμάδες 
Υλικά
(για 8-10 άτομα)

6 μεγάλα κόκκινα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρά δαχτυλίδια
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
¼ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
¼ κ.γ. αλάτι
1 φλιτζάνι απλό γιαούρτι
1 μεγάλο αυγό
λάδι για το τηγάνισμα 
½ φλιτζάνι ζάχαρη για γαρνίρισμα 
1-2 κ.γ. κανέλα για γαρνίρισμα 

Εκτέλεση 
1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
2. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε μαζί το αυγό και το γιαούρτι μέχρι να συνδυαστούν καλά. 
3. Ενσωματώνουμε το μείγμα γιαουρτιού σε αυτό με το αλεύρι και ανακατεύουμε. 
4. Ζεστάνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Βουτάμε τις ροδέλες του μήλου στον χυλό και κατόπιν τις τηγανίζουμε για περίπου 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζουμε να στραγγίσουν από το περιττό λάδι σε χαρτί κουζίνας.
5. Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε καλά τη ζάχαρη με την κανέλα. 
6. Πασπαλίζουμε με αυτό το μείγμα τους λουκουμάδες όσο είναι ζεστοί και σερβίρουμε αμέσως.



«Βούτυρο» μήλου
Υλικά
(για 2-3 βάζα)

1,5 κιλό μήλα
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
1/4 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
1/4 φλιτζανιού νερό ή χυμό μήλου

Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε κομμάτια και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε την κανέλα, το τζίντζερ, το γαρύφαλλο και το νερό ή χυμό μήλου. Τα βράζουμε με κλειστό καπάκι για μερικά λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 1 ώρα, ανακατεύοντας μερικές φορές κατά τη διάρκεια του βρασίματος. 
2. Πιέζουμε με ένα πιρούνι τα κομμάτια μήλου να πολτοποιηθούν ελαφρά, αφαιρούμε το καπάκι από την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσουν στον πάτο.
3. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με ένα μπλέντερ χειρός πολτοποιούμε πολύ καλά τον πουρέ μήλου.
4. Μπορούμε να τη φυλάξουμε σε αποστειρωμένα βάζα για αρκετές μέρες στο ψυγείο.



Εύκολο στρούντελ
Υλικά
(για 10 περίπου κομμάτια)

6 φύλλα κρούστας
150 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για τη γέμιση
8 μέτρια μήλα κόκκινα καθαρισμένα και τριμμένα στον τρίφτη από τη μεριά του καρότου
150 γρ. σταφίδες ξανθές
150 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
½  κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
2 κ.σ. κονιάκ
4 κ.σ. ζάχαρη καστανή
½ κ.γ. αλάτι
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα 

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς
2. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε χαλαρά να ενωθούν οι γεύσεις.
3. Σε μια ξύλινη επιφάνεια απλώνουμε το ένα φύλλο κρούστας και το βουτυρώνουμε. Επάνω του απλώνουμε το δεύτερο φύλλο, βουτυρώνουμε και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
4. Απλώνουμε πάνω στα φύλλα τη γέμιση, φροντίζοντας να μην πάει στις άκρες των φύλλων. Διπλώνουμε λίγο προς τα μέσα τις δύο μικρές άκρες των φύλλων και ρολάρουμε κατά μήκος της μεγάλης πλευράς ώστε να σφραγιστεί η ζύμη στο εσωτερικό. 
5. Καλύπτουμε τον πάτο ενός ταψιού με λαδόκολλα.
6. Βουτυρώνουμε εξωτερικά το στρούντελ, το τοποθετούμε στο ταψί και το ψήνουμε για 25-30 περίπου λεπτά μέχρι να ψηθεί και να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα τα φύλλα.
7. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και το κόβουμε σε κομμάτια.






Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;