Κατηγορίες

5 χειμωνιάτικες συνταγές με κολοκύθα + 1 νόστιμο tip

5 χειμωνιάτικες συνταγές με κολοκύθα + 1 νόστιμο tip
Με υψηλή διατροφική αξία, αλλά λίγες θερμίδες η κολοκύθα «τρυπώνει» νόστιμα σε αλμυρά και γλυκά πιάτα, και αναδεικνύεται επάξια το απόλυτο γευστικά-πασπαρτού της εποχής. Ακολουθούν κάποιες από τις πιο αγαπημένες μας συνταγές, αλλά και ένα έξυπνο tip για να την εκμεταλλευτείτε στο έπακρο. 


Αρωματικό ριζότο 
Υλικά
(για 4 άτομα)

300 γρ. ρύζι arborio
800 γρ. κολοκύθα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών 
1 μικρό ποτήρι λευκό κρασί 
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μάτσο φύλλα φασκόμηλο, τα μισά ψιλοκομμένα και τα μισά ολόκληρα 
3 κ.σ. ελαιόλαδο 
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη 
αλάτι & πιπέρι 

Εκτέλεση
1. Πριν ετοιμάσουμε το ριζότο, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Ανακατεύουμε τα κομμάτια κολοκύθας με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο θυμάρι, τα απλώνουμε σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρουν καφέ χρώμα και να μαλακώσουν. 
2. Όσο ψήνεται η κολοκύθα, ετοιμάζουμε το ριζότο: Φέρνουμε τον ζωμό σε βρασμό και κατόπιν τον αφήνουμε να σιγοβράζει. Σε ένα άλλο σκεύος, λιώνουμε το μισό βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε ελαφρά για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει, αλλά να μην πάρει χρώμα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Ρίχνουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε στο κρεμμύδι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι οι κόκκοι να αρχίζουν να φαίνονται διάφανοι.
3. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί εντελώς. Προσθέτουμε το ζωμό, λίγο-λίγο με μία κουτάλα, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι al dente.
4. Στο μεταξύ, σοτάρουμε ελαφρά τα ολόκληρα φυλλαράκια φασκόμηλου σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν τραγανά και τα βγάζουμε στην άκρη σε χαρτί κουζίνας. Όταν η κολοκύθα είναι έτοιμη, πολτοποιούμε τη μισή σε πουρέ και την υπόλοιπη την αφήνουμε ολόκληρη. Μόλις το ριζότο μας είναι έτοιμο (θα πρέπει να έχει κρεμώδη υφή), προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, ρίχνουμε την παρμεζάνα και το βούτυρο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μερικά λεπτά. Το σερβίρουμε σκορπίζοντας από πάνω τα ολόκληρα κομματάκια κολοκύθας και τα τραγανά φύλλα φασκόμηλου.



Σπαγγέτι κολοκύθας με σκόρδο, βούτυρο και παρμεζάνα
Υλικά
(για 4 άτομα)

1 μεσαίου μεγέθους κολοκύθα
2 κ.σ. βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζανιού βασιλικό ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο
200 γρ. μανιτάρια σε φέτες
1/4 φλιτζανιού παρμεζάνα, τριμμένη
αλάτι

Εκτέλεση 
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Τρυπάμε την κολοκύθα σε μερικά σημεία με ένα κοφτερό μαχαιράκι και την ψήνουμε για περίπου 60 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Την αφήνουνε να κρυώσει 10 λεπτά. 
2. Την κόβουμε στη μέση κατά μήκος και αφαιρούμε τους σπόρους. Με με πιρούνι, ξύνουμε απαλά την ψίχα της σε λωρίδες, σαν μακαρόνια. Αν είναι δύσκολο να την ξύσουμε, τη βάζουμε ξανά στο φούρνο για λίγα λεπτά. 
3. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι το βούτυρο και σοτάρουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τον βασιλικό, το αλάτι και τα «μακαρόνια» κολοκύθας. Ανακατεύουμε καλά, πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και τσεκάρουμε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι. Τα "μακαρόνια" πρέπει να είναι ελαφρώς τραγανά- αν τα θέλουμε πιο μαλακά, σκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε για 2 ακόμη λεπτά.



Πικάντικη σαλάτα με φακές 
Υλικά
(για 4 άτομα) 

1 φλιτζάνι φακές
300 γρ. κολοκύθα σε κομμάτια
3 καρότα βρασμένα
1 φύλλο δάφνης
2 σκελίδες σκόρδο
2 φουντίτσες φρέσκια ρίγανη
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
1 κ.σ. ρίγανη τριμμένη
3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαιντανό
αλάτι & φρεσκοτριμένο πιπέρι

Για τη σος 
4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξύδι κόκκινο
½ κ.γ. ξύσμα τζίντζερ
αλάτι & φρεσκοτριμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Πλένουμε καλά τις φακές και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 35 λεπτά περίπου μαζί με 2 σκελίδες σκόρδο, το φύλλο δάφνης και τις φουντίτσες ρίγανης. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε σε ένα μπολ.
2. Στο μεταξύ βράζουμε ελαφρά την κολοκύθα. Πρέπει να παραμένει λίγο σκληρή και να μην είναι λιωμένη. Κόβουμε τα βρασμένα καρότα σε κομμάτια.
3. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τις φακές, τα καρότα, τα κομμάτια της κολοκύθας, τον μαϊντανό, την τριμμένη ρίγανη, την πάπρικα, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε χαλαρά.
4. Χτυπάμε ελαφρά τα υλικά για τη σος και περιχύνουμε τη σαλάτα.



Ντόνατς φούρνου 
Υλικά
(για 16-18 μίνι ντόνατς)

2 αυγά
1/2 φλιτζάνι φυτικό λάδι
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας
1/2 φλιτζάνι γάλα
1 κ.γ. κανέλα
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

Για την επικάλυψη
1/4 φλιτζανιού ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση 
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο μία φόρμα για ντόνατς (αν δεν έχουμε μπορούμε να βουτυρώσουμε μικρές φόρμες για κεκάκια). 
2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το λάδι με τα αυγά, τη ζάχαρη, τον πουρέ κολοκύθας, το γάλα, την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
3. Γεμίζουμε τα 3/4 κάθε θήκης. Ψήνουμε τα ντόνατς για 12-15 λεπτά. Κάνουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα για να δούμε αν είναι έτοιμα. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν 5 λεπτά. 
4. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μπολ και ανακατεύουμε τη ζάχαρη και την κανέλα σε ένα άλλο. Όσο τα ντόνατς είναι ακόμη λίγο ζεστά, αλείφουμε με ένα πινέλο μια λεπτή στρώση λιωμένο βούτυρο πάνω στο καθένα και στη συνέχεια τα βουτάμε ένα ένα στο μείγμα ζάχαρης-κανέλας. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και σερβίρουμε.



Τηγανητά στικς
Υλικά

(για 2-3 άτομα)

500 γρ. κολοκύθα
4-5 κ.σ. κορν φλάουρ
2 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
1 κ.γ. κύμινο (προαιρετικά)
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
καλαμποκέλαιο ή ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

1. Καθαρίζουμε την κολοκύθα από εξωτερικό φλοιό και σπόρους. Κόβουμε την καθαρή πλέον ψίχα σε μακρόστενα κομμάτια σαν τηγανητές πατάτες. 
2. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα στικς κολοκύθας και τα πασπαλίζουμε καλά με το κορν φλάουρ.
3. Βάζουμε μπόλικο λάδι στο τηγάνι να κάψει καλά. Τηγανίζουμε τα στικς για 5-6 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. 
4. Τα βγάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, τα πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και κύμινο (προαιρετικά) και σερβίρουμε.



BONUS TIP
: Μην πετάξετε τους σπόρους της κολοκύθας. Πλύντε τους, στεγνώστε τους καλά, πασπαλίστε τους με λίγο αλάτι και ψήστε τους για 5-10' στους 170 στον φούρνο. Κλείστε τους σε βαζάκι και χρησιμοποιήστε τους πάνω από σούπες και σαλάτες ή απολαύστε τους σαν ένα μικρό υγιεινό σνακ. 



Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;