Κατηγορίες

5 χειμωνιάτικες συνταγές με μανιτάρια

5 χειμωνιάτικες συνταγές με μανιτάρια
Με εντυπωσιακά σχήματα και πλούτο αρωμάτων, τα μανιτάρια δηλώνουν δυναμικά την παρουσία τους στα μενού του χειμώνα και μας προ(σ)καλούν να πειραματιστούμε. Ακολουθούν μερικές από τις πιο αγαπημένες μας συνταγές. 

Βελουτέ μανιταρόσουπα
Υλικά
(για 6 άτομα)

500 γρ. μανιτάρια λευκά, 400 γρ. ψιλοκομμένα και 100 γρ. κομμένα σε λεπτές φέτες  
1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
4 1/2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή ζωμό χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο
400 γρ. μανιτάρια σιτάκε, χωρίς τα κοτσάνια, τα καπέλα ψιλοκομμένα 
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένο  
2 κ.γ. ελαιόλαδο 
1/4 φλιτζανιού κρεμ φρες 
1 1/2 κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη 
ψιλοκομμένο μαϊντανό για το γαρνίρισμα
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα λευκά μανιτάρια με τον χυμό λεμονιού. Βάζουμε τα ψιλοκομμένα λευκά μανιτάρια και τα μανιτάρια σιτάκε μαζί με το ζωμό κότας και το σκόρδο σε μια κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό. Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι τα μανιτάρια να μαλακώσουν.
2. Στο μεταξύ, σε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα μανιτάρια που έχουμε κόψει σε φετούλες και σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για περίπου 4 λεπτά, ώσπου να πάρουν χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. 
3. Περνάμε τη σούπα σταδιακά από το μπλέντερ. Ξαναρίχνουμε τη σούπα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε την κρεμ φρες, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 2 λεπτά. Προσθέστε το κόλιανδρο και πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 
4. Σερβίρουμε σε ατομικά μπολ, γαρνίροντας με τα σοταρισμένα μανιτάρια και τον μαϊντανό.



Νιόκι με ραγού μανιταριών
Υλικά
(για 5-6 μερίδες )
 
500 γρ. νιόκι πατάτας έτοιμα ή σπιτικά 
2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
¼ φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
650 γρ. ανάμεικτα μανιτάρια (πορτσίνι, πλευρώτους, λευκά), κομμένα σε κομμάτια αν είναι μεγάλα
2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κ.γ τριμμένο θυμάρι
½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
¼ φλιτζανιού ζωμό κότας
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
Εκτέλεση
1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε 1 κ.σ. βούτυρο και 2 κ.σ. λάδι. Προσθέτουμε τα μισά από τα μανιτάρια και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 7 περίπου λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσουν τα μανιτάρια. Προσθέτουμε τα μισά κρεμμυδάκια, σκόρδο, θυμάρι και ψήνουμε για 3 λεπτά ακόμη μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα μπολ.
2. Στο ίδιο τηγάνι λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο, το υπόλοιπο λάδι και τα υπόλοιπα μανιτάρια, κρεμμύδια, σκόρδο και θυμάρι. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία όπως και με τις προηγούμενες μισές ποσότητες των υλικών.  
3. Μεταφέρουμε και το περιεχόμενο του μπολ στο τηγάνι, κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα και σβήνουμε με το κρασί. Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά ώστε να τα διατηρούμε ζεστά.
4. Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράζουμε τα νιόκι μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια,  για 2-3 λεπτά περίπου. Αν δεν χωράει όλα τα νιόκι η κατσαρόλα τα βράζουμε σε δύο δόσεις.
5. Μοιράζουμε τα νιόκι στα πιάτα και επάνω τους προσθέτουμε τη σάλτσα από το τηγάνι. Τοποθετούμε στο τραπέζι και μπολ με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα για όποιον επιθυμεί.



Φωλίτσες σφολιάτας με κρεμώδη γέμιση μανιταριών
Υλικά
(για 5 άτομα)

250 γρ. έτοιμη σφολιάτα
425 γρ. μανιτάρια μικρά άσπρα τεμαχισμένα (ή και μερικά ολόκληρα)
1/3 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για την μπεσαμέλ
2 κ.γ. βούτυρο
2 κ.γ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια γάλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 πρέζα αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα μανιτάρια
1 κ.γ. ε.π. ελαιόλαδο
½  φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι 
½ κ.γ. θυμάρι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 πρέζα αλάτι & πιπέρι
1 κ.γ. ψιλοκομμένο κόλιανδρο
½  φλιτζάνι λευκό κρασί (προαιρετικά)
φέτες αγγουριού (πραιρετικά)

Εκτέλεση 
1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά το  κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι και το κόλιανδρο. Προσθέτουμε και τα μανιτάρια και σοτάρουμε 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να γίνουν ελαφρά τραγανά και να αποκτήσουν καφέ χρώμα, περίπου 15 λεπτά συνολικά. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν. 
2. Απλώνουμε τη ζύμη σε αντικολλητικό χαρτί και με ένα κουπ πατ κόβουμε 10 στρογγυλά σαν δίσκους κομμάτια. Στους μισούς δίσκους ζύμης κόβουμε ένα στρογγυλό κομματάκι από το κέντρο τους δημιουργώντας έτσι μια τρύπα. Αλείφουμε τους μισούς δίσκους ζύμης που δεν έχουν τρύπα με λίγο γάλα και τοποθετούμε πάνω τους άλλους μισούς με την τρύπα στο κέντρο. Πατάμε ελαφρά τις άκρες να κολλήσουν. Αφήνουμε για 20 λεπτά να ξεκουραστούν.
3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να γίνεται πιο παχύρευστη. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε μέσα και το περιεχόμενο του τηγανιού με τα μανιτάρια και ανακατεύουμε καλά.
4. Τοποθετούμε τους δίσκους σφολιάτας σε ταψί που έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά περίπου.
5.  Όταν έχουν φουσκώσει και έχουν ροδίσει τα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν. Με ένα μυτερό μαχαιράκι ανοίγουμε λίγο την τρύπα που έχει δημιουργηθεί στο κέντρο από τη ψημένη ζύμη και τη γεμίζουμε με τη σάλτσα μανιταριών.
6. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, προσθέτουμε προαιρετικά φέτες αγγουριού και σερβίρουμε.



Πορτομπέλο γεμιστά με φακές και καστανό ρύζι
Υλικά
(για 4 άτομα)

4 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 καρότα ψιλοκομμένα 
1 σέλερι ψιλοκομμένο
1 ½ κ.γ. ψιλοκομμένα μυρωδικά (θυμάρι, δενδρολίβανο κ.ά.) ή φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας μας
2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο συν 1 κ.σ. για το σοτάρισμα των μανιταριών
1 φλιτζάνι φακές μαγειρεμένες
1 φλιτζάνι ρύζι καστανό μαγειρεμένο
2 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
1 κ.γ. φρέσκα μυρωδικά για το σερβίρισμα
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
2. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα, το σέλερι και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις φακές, το ρύζι και τα σοταρισμένα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε.
4. Σκουπίζουμε καλά το τηγάνι που σοτάραμε τα λαχανικά, προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε καλά από όλες τις μεριές τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν.
5. Τοποθετούμε τα πορτομπέλο με το άνοιγμα προς τα πάνω σε λαδωμένο ταψί, τα γεμίζουμε με το μείγμα από το μπολ, πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά) και ψήνουμε στο φούρνο για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η γέμιση και να λιώσει το τυρί.
6. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά όπως μαϊντανό ή βασιλικό.



Πατέ μανιταριών
Υλικά
(για 6 μερίδες)

300 γρ. άσπρα μανιτάρια, ψιλοκομμένα
30 γρ. βούτυρο
1 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κ.σ. ξηρό σέρι
1 1/2 κ.γ. φρέσκα φύλλα θυμαριού
125 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
1/3 φλιτζανιού φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 μπαγκέτα κομμένη σε φέτες για το σερβίρισμα 
αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση 
1. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε ανακατεύοντας για 3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό μέχρι να βγάλει το άρωμά του. 
2. Δυναμώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα για 4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το σέρι και το θυμάρι και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε για 10 λεπτά στην άκρη να κρυώσουν. 
3. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπλέντερ. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και τον μαϊντανό χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες. 
4. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφουμε τις φέτες ψωμιού με λίγο ελαιόλαδο, τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε για 8-10 λεπτά. Σερβίρουμε το πατέ πάνω στο ψημένο ψωμί.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;