Κατηγορίες

Το πιπεράτο φιλέτο του Joël Robuchon

14/12/2016 20:30, 0 σχόλια

Το πιπεράτο φιλέτο του Joël Robuchon
Το φιλέτο με πιπέρια (steak au poivre) είναι ένα από τα πιο διάσημα κλασικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας. Ας δούμε πώς το φτιάχνει ο Joël Robuchon, ένας από τους πιο διάσημους και καταξιωμένους σεφ παγκοσμίως. Για αυτή τη συνταγή θα χρειαστεί να ετοιμάσετε ένα μείγμα διαφόρων πιπεριών ανάλογα με το πόσο αρωματικό ή καυτερό θέλετε το αποτέλεσμα.

Υλικά
(για 4 άτομα)

4 φιλέτα (περίπου 220 γρ. το καθένα)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κ.σ. βούτυρο κρύο
1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
1/2 φλιτζάνι ζωμό βοδινού
1 κ.σ. κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
1 κ.σ. μουστάρδα (προαιρετικά)
διάφορα θρυμματισμένα πιπέρια (μαύρο, ροζ, πράσινο κ.ά)
αλάτι



Εκτέλεση

1. Βγάζουμε τα φιλέτα από το ψυγείο 20 λεπτά πριν τα μαγειρέψουμε. Καλύπτουμε τα φιλέτα με τα θρυμματισμένα πιπέρια και από τις δύο μεριές πιέζοντάς με τα δάχτυλα να κολλήσουν καλά πάνω στο κρέας και στη συνέχεια τα αλατίζουμε.
2. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 1 κ.γ. βούτυρο. Μόλις αρχίσει να αφρίζει το βούτυρο χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο. Ακουμπάμε τα φιλέτα στο τηγάνι και μαγειρεύουμε για 4 λεπτά από την κάθε πλευρά (για medium). Όταν είναι έτοιμα, τα μεταφέρουμε σε ξύλο κοπής με ένα αλουμινόχαρτο από πάνω.
3. Ρίχνουμε το κρασί στο τηγάνι και αφήνουμε να πάρει μια βράση, ανακατεύοντας και ξύνοντας με μια ξύλινη σπάτουλα τον πάτο του τηγανιού.
4. Κόβουμε σε κύβους το υπόλοιπο κρύο βούτυρο. Προσθέτουμε τον ζωμό στο τηγάνι και αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά. Ρίχνουμε και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σταδιακά το βούτυρο σε κομμάτια ανακατεύοντας. Σουρώνουμε τη σάλτσα σε λεπτό σουρωτήρι και την αδειάζουμε σε μια ζεστή σαλτσιέρα. Αν χρησιμοποιούμε μουστάρδα, την προσθέτουμε και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο.
5. Μεταφέρουμε τα φιλέτα σε πιάτα τους, βάζουμε λίγη σάλτσα πάνω τους και τα σερβίρουμε με την υπόλοιπη σάλτσα στο πλάι.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;