Κατηγορίες

Κοτόπουλο ταζίν από τον Daniel Boulud

09/10/2017 21:30, 0 σχόλια

Κοτόπουλο ταζίν από τον Daniel Boulud
Το ταζίν (tajine) είναι ένα πήλινο σκεύος μέσα στο οποίο μαγειρεύονται παραδοσιακά διάφορα φαγητά σε χώρες της Βόρειας Αφρικής. Το σκεύος έχει δώσει το όνομά του στα φαγητά. Εδώ, δοκιμάζουμε μια ελαφρώς "πειραγμένη" εκδοχή του κλασικού μαροκινού κοτόπουλου ταζίν σε συνταγή του διάσημου Γάλλου σεφ Daniel Boulud. Μυρωδάτο αργοψημένο κοτόπουλο με έναν ξεχωριστό συνδυασμό υλικών και ιδιαίτερα μπαχαρικά, που το κάνουν εξωτικό και μοναδικό. Συνοδέψτε το με ένα εύκολο κους κους.

Υλικά
(για 4 άτομα)

Για το μείγμα μπαχαρικών

3 ½ κ.σ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
2 κ.γ. κανέλα
3 κ.σ. κόλιανδρο τριμμένο
1 κ.σ. συν 1 κ.γ. κουρκουμά
1 κ.σ. τζίντζερ σε σκόνη
1/2 κ.σ. κάρδαμο τριμμένο
2 ½ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο

Για το κοτόπουλο ταζίν

8 μπουτάκια κοτόπουλο
2 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών
1/3  φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
3 ντομάτες    
1 κεφάλι κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκετάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
1 πρέζα σαφράν
1 κ.σ. πελτέ    
2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
3 κ.σ. φλούδα από παστά λεμόνια, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
1 φλιτζάνι πράσινες ελιές
1/2 ματσάκι κόλιαντρο, τα φύλλα
αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι



Εκτέλεση
1. Βάζουμε όλα τα μπαχαρικά σε ένα στεγνό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και τα ψήνουμε ελαφρά μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους, περίπου 2 λεπτά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλατοπιπερώνουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου, πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. από το μείγμα μπαχαρικών και τα λαδώνουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
3. Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά. Ετοιμάζουμε ένα μπολ με παγωμένο νερό. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε ένα  Χ στον πάτο της ντομάτας. Βράζουμε τα μπουκετάκια κουνουπιδιού για 3 λεπτά και στη συνέχεια τα βάζουμε στο παγωμένο νερό. Βάζουμε τις ντομάτες για 20 δευτερόλεπτα στο καυτό νερό και στη συνέχεια τις βουτάμε κι αυτές στο παγωμένο νερό. Βγάζουμε το κουνουπίδι από το μπολ και το στεγνώνουμε. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε τέταρτα.
4. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ροδίζουμε το κοτόπουλο απ' όλες τις μεριές. Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε σκεύος ταζίν ή σε μια γάστρα ή άλλο πυρίμαχο σκεύος με καπάκι. Αφήνουμε 2 κ.σ. από το λίπος του στο τηγάνι, το βάζουμε ξανά στη φωτιά, ροδίζουμε το κουνουπίδι και στη συνέχεια το προσθέτουμε στο σκεύος με το κοτόπουλο.
5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ και το σαφράν. Σοτάρουμε ανακατεύοντας για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον ζωμό και σιγοβράζουμε μέχρι το μείγμα να μειωθεί κατά 1/3.
6. Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω από το κοτόπουλο και το κουνουπίδι, σκεπάζουμε και βάζουμε στον φούρνο για 20 λεπτά. Τι βγάζουμε από τον φούρνο, προσθέτουμε τις ντομάτες, το λεμόνι, τις ελιές, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε ξανά και βάζουμε το φαγητό στον φούρνο για ακόμη 20 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο.
7. Σερβίρουμε γαρνίροντας με φύλλα κόλιανδρου και συνοδεύουμε με κους κους.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;