Κατηγορίες

Αστακός με σαλάτα ρόκας και ντομάτα από τον Salvatore Elefante, σεφ του El Olivo στο Κάπρι

Αστακός με σαλάτα ρόκας και ντομάτα από τον Salvatore Elefante, σεφ του El Olivo στο Κάπρι
Ένα αναμφισβήτητα εντυπωσιακό πιάτο που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Η ελαφρώς γλυκιά γεύση του αστακού συμπληρώνεται ιδανικά από τη λεμονάτη μαγιονέζα και μια υπέροχη σαλάτα με ρόκα, μαριναρισμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και ζουμερή ντομάτα. Συνταγή του βραβευμένου με αστέρι Michelin Salvatore Elefante, σεφ του εστιατορίου Il Riccio στο Capri Palace Hotel & Spa.

Υλικά
(για 2 άτομα)

2 αστακούς
3 λίτρα νερό
35 γρ. θαλασσινό αλάτι
40 γρ. πράσα, το λευκό μέρος χοντροκομμένο
40 γρ. καρότα, χοντροκομμένα
40 γρ. σέλερι, χοντροκομμένο
25 γρ. κρεμμύδια εσαλότ, χοντροκομμένα
1 λεμόνι, το ξύσμα του
2 φύλλα δάφνης
6 ολόκληρους κόκκους πιπεριού
1 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο
7 γρ. τζίντζερ, κομμένο σε φέτες

Για τη μαγιονέζα

300 γρ. ηλιέλαιο
240 γρ. κρόκους αυγού
20 γρ. χυμό λεμονιού
αλάτι

Για τη σαλάτα
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο ζουλιέν
100 ml λευκό κρασί
1 χούφτα ρόκα
1 μεγάλη ντομάτα
ελαιόλαδο
αλάτι & μαύρο πιπέρι



Εκτέλεση
1. Φτιάχνουμε τη μαγιονέζα: Ανακατεύουμε τους κρόκους με το χυμό λεμονιού με το σύρμα. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το λάδι σταγόνα σταγόνα μέχρι να πήξει το μείγμα. Αλατίζουμε κατά βούληση και την αφήνουμε στην άκρη.
2. Μαγειρεύουμε τον αστακό: Βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από τους αστακούς) σε μια μεγάλη κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό. Βράζουμε τους αστακούς για 5 λεπτά.
3. Τους κρυώνουμε σε παγωμένο νερό. Αφαιρούμε το κρέας προσεκτικά από το κέλυφος και το κόβουμε σε λεπτές και ομοιόμορφες φέτες. Κρατάμε τα κελύφη από τις ουρές και τα κεφάλια για την παρουσίαση. 
4. Ετοιμάζουμε τη σαλάτα: Μαρινάρουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι στο κρασί για 10 λεπτά. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξει. Ανακατεύουμε τα φύλλα ρόκας με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
5. Για να σερβίρουμε, κόβουμε σε λεπτές φέτες την ντομάτα και τις τακτοποιούμε στα πιάτα. Προσθέτουμε τη ρόκα, το μαριναρισμένο κρεμμυδάκι και από πάνω τις φέτες αστακού. Βάζουμε τη μαγιονέζα γύρω-γύρω από τη σαλάτα και γαρνίρουμε με τις ουρές και τα κεφάλια των αστακών.

Πηγή: www.greatitalianchefs.com




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;