Κατηγορίες

Οι θρυλικές ταλιατέλες Μπολονέζ του Antonio Carluccio

Οι θρυλικές ταλιατέλες Μπολονέζ του Antonio Carluccio
Ο «νονός της Ιταλικής γαστρονομίας», όπως τον είχαν χαρακτηρίσει, δεν είναι πλέον κοντά μας. Άφησε όμως παρακαταθήκη τις θρυλικές συνταγές του, όπως αυτή την εύκολη, καθημερινή σάλτσα Μπολονέζ, με την εξής πολύ σημαντική υποσημείωση: Η αυθεντική μπολονέζ δεν σερβίρεται με σπαγγέτι, αλλά με φρέσκες ταλιατέλες.

Υλικά
(για 4 άτομα)

400 γρ. ταλιατέλες
60 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
55 γρ. βούτυρο
55 γρ. προσούτο (ή πανσέτα), ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο, ψιλοκομμένο
1κλωνάρι σέλερυ, ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
100  γρ. κιμά μοσχαρίσιο
100 γρ. κιμά χοιρινό
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
λίγο ζωμό κοτόπουλο
3 κ.σ. ντοματοπελτέ
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Εκτέλεση
1. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέτουμε το προσούτο ή την πανσέτα, το καρότο, το σέλερυ και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε τους κιμάδες και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα σπάζοντας τον κιμά σε μικρά κομμάτια.
2. Τσιγαρίζουμε τον κιμά για περίπου 15 λεπτά. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Ρίχνουμε και λίγο ζωμό για να μην κολλήσει το φαγητό στο τηγάνι. Προσθέτουμε τον πελτέ, τον αραιώνουμε με μερικές κουταλιές ζωμό και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγομαγειρευτεί για 1 1/2 ώρα, προσθέτοντας  περισσότερο ζωμό αν χρειάζεται. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
3. Βράζουμε τις ταλιατέλες al dente σε άφθνονο αλατισμένο νερό. Τις σουρώνουμε, τις ανακατεύουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με παρμεζάνα.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;