Κατηγορίες

Μπισκότα μαντλέν από τον Alain Ducasse

Μπισκότα μαντλέν από τον Alain Ducasse
Ο Alain Ducasse ήταν ο πρώτος σεφ που είδε την ίδια χρονιά τρία εστιατόριά του να κερδίζουν 3 αστέρια Michelin (2005). Αυτή τη στιγμή πιάτα του μπορεί να γευτεί κανείς σε 34 σημεία σ' όλο τον κόσμο, κατέχει 18 αστέρια Michelin, ενώ το Alain Ducasse au Plaza Athénée στο Παρίσι βρίσκεται στην χρυσή 50άδα με τα καλύτερα εστιατόρια του πλανήτη για το 2019.
Δοκιμάσουμε αυτή τη συνταγή για τα περίφημα γαλλικά μπισκοτο-κεκάκια δια χειρός του διάσημου σεφ, το όνομα του οποίου είναι συνώνυμο με την υψηλή γαστρονομία. Ντελικάτα και αφράτα, είναι ό,τι πρέπει για να συνοδεύσουμε τον καφέ μας. Καλό είναι να ετοιμάσουμε τη ζύμη για τις μαντλέν από το προηγούμενο βράδυ και να την αφήσουμε στο ψυγείο για 12 ώρες πριν την ψήσουμε.

Υλικά
(για 4 άτομα)

8 αυγά
4 κρόκους αυγών
280 γρ. ζάχαρη
250 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
2 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
300 γρ. βούτυρο
2 κ.γ. αλάτι
1 λοβό φυσικής βανίλιας, τα σποράκια



Εκτέλεση
1. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα αυγά με τους κρόκους. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ ή το σύρμα μέχρι να αφρατέψει. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Λιώνουμε το βούτυρο και το διατηρούμε ζεστό.
2. Ρίχνουμε το αλεύρι στο μείγμα αυγών και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε λίγο λίγο το ζεστό βούτυρο με σταθερή ροή. Καλύπτουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.
3. Βουτυρώνουμε τις φόρμες των μαντλέν (το ειδικό ταψί με τα καλούπια σε σχήμα κοχυλιού), τις αλευρώνουμε ελαφρά και τινάζουμε να φύγει το επιπλέον αλεύρι. Τοποθετούμε τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και βάζουμε ζύμη σε κάθε θήκη χωρίς να την παραγεμίσουμε.
4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 210 βαθμούς. Δυο με τρία λεπτά αργότερα από τη στιγμή που τα βάλαμε στο φούρνο (οι άκρες τους θα πρέπει να έχουν φουσκώσει λίγο αλλά το κέντρο θα είναι ακόμα υγρό), σβήνουμε το φούρνο χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα και περιμένουμε για 2-3 λεπτού περίπου μέχρι να φουσκώσει κάθε μαντλέν στο κέντρο. Στη συνέχεια, ανοίγουμε ξανά το φούρνο στους 190 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσουν.
5. Τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα ξεφορμάρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;