Κατηγορίες

Burger μπακαλιάρου με σπιτική κέτσαπ από τον Nathan Outlaw, σεφ του λονδρέζικου «Outlaw's at The Capital»

Burger μπακαλιάρου με σπιτική κέτσαπ από τον Nathan Outlaw, σεφ του λονδρέζικου «Outlaw
Ένα αλλιώτικο μπέργκερ με πεντανόστιμη σπιτική κέτσαπ, που θα αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Συνταγή από τον φημισμένο Βρετανό σεφ-master των θαλασσινών, Nathan Outlaw.

Υλικά
(για 10 burgers)

1, 5 κιλό φιλέτα μπακαλιάρου, χωρίς δέρμα και κόκκαλα, σε μικρά καρέ
4 κρεμμύδια εσαλότ, ψιλοκομμένα 
8 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
5 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
5 κ.σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
3 αυγά
250 γρ. φρυγανιά τριμμένη
10 ψωμάκια για burgers
3 μεγάλες ντομάτες, κομμένες σε φέτες
200 γρ. ρόκα, πλυμένη
120 ml ελαιόλαδο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κέτσαπ
1 κιλό ντομάτες, πλυμένες και ψιλοκομμένες
1 κόκκινο κρεμμύδι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φετούλες
2 κ.γ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
1/2 ξυλάκι κανέλα
50 γρ. ζάχαρη ψιλή
2 φύλλα δάφνης
150 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
1 κ.σ. ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι



Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε την σπιτική κέτσαπ: Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Ρίχνουμε τις ντομάτες, το θυμάρι, την κανέλα, τη ζάχαρη. λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και τα φύλλα δάφνης. Μαγειρεύουμε μέχρι να διαλυθούν οι ντομάτες και να δέσει η σάλτσα. Τότε προσθέτουμε το ξίδι, δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε τη σάλτσα στο μπλέντερ, αφαιρώντας το ξυλάκι κανέλας και τα φύλλα δάφνης. Πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα και στη συνέχεια το περνάμε από σίτα. Μεταφέρουμε την κέτσαπ σε δοχείο και αφήνουμε να κρυώσει (μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο έως και ένα μήνα).
2. Για τα μπέργκερ μπακαλιάρου: Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Μόλις κάψει, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
3. Πολτοποιούμε τον μπακαλιάρο στο μπλέντερ για 1 λεπτό. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο από το τηγάνι, τον μαϊντανό, το βασιλικό, τα αυγά και την τριμμένη φρυγανιά. Ανακατεύουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε.
4. Χωρίζουμε το μείγμα σε μπάλες των 100 γρ. και στη συνέχεια πλάθουμε μπιφτέκια.
5. Τοποθετούμε τα μπιφτέκια σε ένα δίσκο και τα βάζουμε στο ψυγείο. Όταν είμαστε έτοιμοι να τα ψήσουμε, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
6. Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Μόλις κάψει, τηγανίζουμε τα μπιφτέκια για 2 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν.
7. Τα μεταφέρουμε σε ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο για 3 λεπτά. Όσο ψήνονται, ανοίγουμε κάθε ψωμάκι στη μέση και βάζουμε λίγο ελαιόλαδο μαζί με 1-2 φέτες ντομάτες και λίγη ρόκα.
8. Βγάζουμε τα μπιφτέκια μπακαλιάρου από τον φούρνο, τα τοποθετούμε πάνω από τη ρόκα σε κάθε ψωμάκι, προσθέτουμε λίγη από την κέτσαπ που ετοιμάσαμε και σερβίρουμε.

Πηγή: www.greatbritishchefs.com




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;