Κατηγορίες

Σούπα κουνουπιδιού με κρουτόν μουστάρδας από τον Yotam Ottolenghi, σεφ του Nopi στο Λονδίνο

Σούπα κουνουπιδιού με κρουτόν μουστάρδας από τον Yotam Ottolenghi, σεφ του Nopi στο Λονδίνο
Χειμωνιάτικη, υγιεινή και πολύ νόστιμη βελουτέ σούπα κουνουπιδιού από τον διάσημο σεφ-εστιάτορα που έχει κατακτήσει τη γαστρονομική σκηνή του Λονδίνου με την κουζίνα του- ένα κράμα μεσογειακών και μεσανατολικών γεύσεων. Φτιάξτε παραπάνω από αυτά τα υπέροχα κρουτόν μουστάρδας για να τα χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες κι άλλες συνταγές.

Υλικά
(για 6 άτομα)

1 μεγάλο κουνουπίδι, χωρισμένο σε μικρά μπουκετάκια
1 μεγάλη πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια
1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κότας
2 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
10 γρ. ανάλατο βούτυρο
5 γρ. κλωναράκια θυμάρι
20 γρ. μαϊντανό
φλούδα από 1 λεμόνι και ξύσμα  από 1/2 λεμόνι
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
2 κλωνάρια σέλερι, κομμένο σε κομμάτια 3 εκ.
2 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. κύμινο

Για τα κρουτόν μουστάρδας
90 γρ. ανάλατο βούτυρο
3 κ.σ. μουστάρδα Dijon
3 κ.γ. θυμάρι
3 κ.γ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
150 γρ. ψωμί τσιαπάτα, κομμένο σε κυβάκια
αλάτι & λευκό πιπέρι



Εκτέλεση
1. Πρώτα φτιάχνουμε τα κρουτόν: Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να αφρίζει, ανακατεύουμε μέσα τη μουστάρδα, τα μυρωδικά και λίγο αλάτι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε για 2 λεπτά να κρυώσει και στη συνέχεια ανακατεύουμε μέσα τους κύβους ψωμιού. Απλώνουμε τους  κύβους σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 12-15 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανοί. Τους αφήνουμε στην άκρη.
2. Για τη σούπα: Βάζουμε το λάδι και το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Δένουμε μαζί το θυμάρι, το μαϊντανό και τη φλούδα λεμονιού (ή τα βάζουμε σε μια μουσελίνα) και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι, το σέλερι, τα φύλλα δάφνης, το κύμινο, αλάτι και λευκό πιπέρι. Μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει (αλλά να μην πάρει χρώμα). Προσθέτουμε το κουνουπίδι, την πατάτα και τον ζωμό, αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοβράσει και μαγειρεύουμε για 8 λεπτά μέχρι όλα τα λαχανικά να μαλακώσουν αλλά να παραμείνουν κάπως τραγανά.
3. Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε περίπου το 1/3 του κουνουπιδιού (όχι από την πατάτα) και το αφήνουμε στην άκρη. Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράζει για άλλα 5 λεπτά και ύστερα αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και το μπουκέτο με το θυμάρι, τον μαϊντανό και τη φλούδα λεμονιού.
4. Με ένα μπλέντερ χειρός ή στο μούλτι πολτοποιούμε τη σούπα. Τη ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κομμάτια κουνουπιδιού που κρατήσαμε στην άκρη. Ανακατεύουμε μέσα το ξύσμα λεμονιού και το σχοινόπρασο και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τα κρουτόν μουστάρδας.

Πηγή: www.ottolenghi.co.uk




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;