Κατηγορίες

Πίτσα με άγρια μανιτάρια και τηγανητό αυγό από τον Jean-Georges Vongerichten, σεφ του νεοϋορκέζικου Jean Georges

11/01/2017 18:00, 0 σχόλια

Πίτσα με άγρια μανιτάρια και τηγανητό αυγό από τον Jean-Georges Vongerichten, σεφ του νεοϋορκέζικου Jean Georges
Μια πίτσα διαφορετική, γκουρμέ και πολύ νόστιμη. Αγαπημένη χειμωνιάτικη συνταγή του Αλσατού σταρ-σεφ Jean-Georges Vongerichten, που διαπρέπει στη Νέα Υόρκη κι έχει βάλει τη σφραγίδα του σε πολλά εστιατόρια ανά τον κόσμο. Τολμήστε να φτιάξετε τη ζύμη και εντυπωσιάστε οικογένεια και φίλους.

Υλικά
(για 4 ατομικές πίτσες)

½ φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο συν έξτρα για το τηγάνισμα των αυγών
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
σιμιγδάλι για το άνοιγμα της ζύμης
ζύμη πίτσας, χωρισμένη σε 4 μπάλες (δες στη συνταγή παρακάτω)
1 φλιτζάνι φρεσκοτριμμένο Parmigiano Reggiano
340 γρ. τυρί fontina, κομμένο σε κύβους
340 γρ. φρέσκια ρικότα
4 φλιτζάνια ανάμεικτα φρέσκα άγρια μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
¼ φλιτζανιού φρέσκες μορχέλες, σε λεπτές φέτες
4 μεγάλα αυγά
αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι



Εκτέλεση
1. Βάζουμε ένα ταψί στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 260 βαθμούς.
2. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο.
3. Πασπαλίζουμε ένα ταψί με το σιμιγδάλι. Παίρνουμε μια μπάλα ζύμης και ανοίγουμε σε δίσκο με διάμετρο περίπου 22 εκ. Το μεταφέρουμε στο ταψί που ετοιμάσαμε (εκτός κι αν διαθέτουμε κάποιο πολύ μεγάλο ταψί, μπορούμε να φτιάξουμε 1-2 πίτσες τη φορά). Κρατάμε τις υπόλοιπες μπάλες ζύμης καλυμμένες με μεμβράνη μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.
4. Απλώνουμε το 1/4 από την παρμεζάνα και τη φοντίνα και στη συνέχεια τρίβουμε το 1/4 της ρικότας από πάνω. Σκορπίζουμε το 1/4 των μανιταριών πάνω από το τυρί, ραντίζουμε με λίγο από το μείγμα ελαιολάδου-σκόρδου και αλατίζουμε. Βάζουμε το ταψί στον καυτό φούρνο και ψήνουμε μέχρι η ζύμη να ροδίσει και να γίνει τραγανή, να λιώσει το τυρί και να μαλακώνουν τα μανιτάρια, περίπου 15 λεπτά.
5. Όσο ψήνεται η πίτσα, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Σπάμε ένα αυγό στο τηγάνι, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και τηγανίζουμε  μέχρι να αρχίσει να πήζει το ασπράδι και ο κρόκος να είναι ρευστός.
6. Πασπαλίζουμε με φρεσκοστριμμένο πιπέρι την πίτσα και προσθέτουμε το αυγό στην επιφάνεια. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά, σερβίροντας κάθε πίτσα ζεστή όπως βγαίνει από τον φούρνο.


Για τη ζύμη

(για περίπου 4 ατομικές πίτσες)

3 ¾ φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. ξηρή μαγιά
1 κ.σ. αλάτι
εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο



Εκτέλεση
1. Συνδυάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη σε ένα μίξερ με γάντζο. Ανακατεύουμε μέχρι να συνδυαστούν καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε 1 1/3 φλιτζανιού ζεστό νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη και στη συνέχεια αναμειγνύουμε για 1 ακόμη λεπτό.
2. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο μπολ. Μεταφέρουμε τη ζύμη στο μπολ, λαδώνουμε ελαφρά την κορυφή της ζύμης και καλύπτουμε το μπολ σφιχτά με πλαστική μεμβράνη. Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 8 ώρες.
3. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, με κοφτερό μαχαίρι χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια. Με ελαφρώς αλευρωμένα χέρια, διαμορφώνουμε τα κομμάτια σε μπάλες.
4. Μεταφέρουμε τις μπάλες σε ελαφρώς αλευρωμένα ταψάκια ή μπολ και αλείφουμε απαλά τις κορυφές τους με λάδι. Καλύπτουμε χαλαρά με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος, μέχρι να τριπλασιαστούν σε όγκο (περίπου 1 1/2 ώρα).
5. Τις χρησιμοποιούμε αμέσως ή βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα στην άκρη τους και στη συνέχεια τις τυλίγουμε καλά με πλαστική μεμβράνη. Τις διατηρούμε στο ψυγείο έως και 2 μέρες. Όταν θέλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε, τις βγάζουμε από το ψυγείο και τις αφήνουμε να σταθούν σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.

Πηγή: www.jean-georges.com




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;