Κατηγορίες

Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα του περίφημου Βρετανού σοκολατοποιού Paul A. Young

22/12/2016 17:00, 0 σχόλια

Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα του περίφημου Βρετανού σοκολατοποιού Paul A. Young
Η κορυφαία βρετανική παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη λιχουδιά σε μια νόστιμη παραλλαγή με τρία είδη σοκολάτας. Συνταγή από τον πρωτοπόρο και πολυβραβευμένο chocolatier Paul Young, ιδιοκτήτη των ομώνυμων καταστημάτων στο Λονδίνο, που φημίζεται για την ικανότητά του να αναμειγνύει τα υλικά με τέτοιο τρόπο ώστε να πετυχαίνει κάθε φορά το πλέον ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Υλικά
(για 8 άτομα)

50 γρ. μαύρη σοκολάτα (70% κακάο), σπασμένη σε κομμάτια
50γρ. λευκή σοκολάτα, σπασμένη σε κομμάτια
25 γρ. σκόνη κακάο
50 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα
100 γρ. ξερά σύκα
100 γρ. χουρμάδες
25 ml μπράντι
25 ml κρασί πόρτο
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. κάρδαμο
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
75 γρ. βούτυρο, μαλακό
100 γρ. καστανή ζάχαρη
2 αυγά
200 γρ. αλεύρι
250 ml μπύρα Guinness
1 πορτοκάλι, το χυμό και το ξύσμα του



Εκτέλεση
1. Μία μέρα πριν φτιάξουμε την πουτίγκα, βάζουμε το μπράντι, το κρασί, τα αποξηραμένα φρούτα και τα μπαχαρικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν όλο το βράδυ.
2. Την επομένη, χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε ένα αυγό κάθε φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Σιγά-σιγά ανακατεύουμε μέσα το αλεύρι, το κακάο και τη σοκολάτα.
3. Μόλις τα ξηρά συστατικά έχουν συνδυαστεί καλά, αναριεύουμε μέσα την μπύρα, τπ χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και τα αποξηραμένα φρούτα.
4. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε αλεύρι μια φόρμα για πουτίγκα. Αδειάζουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε στη φόρμα, καλύπτουμε την επιφάνεια με ένα βουτυρωμένο κυκλικό κομμάτι από αντικολλητικό χαρτί και στη συνέχεια τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο δένοντάς το γύρω-γύρω καλά με σπάγκο κουζίνας. Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει μια στρογγυλή σχάρα, τοποθετούμε επάνω τη φόρμα (το νερό θα πρέπει να φτάνει μέχρι το μισό της φόρμας), σκεπάζουμε και αφήνουμε να ψηθεί για 3 ώρες, προσθέτοντας βραστό νερό όταν χρειάζεται.
5. Μόλις ψηθεί, την αφήνουμε να κρυώσει φυλαγμένη σε ξηρό μέρος μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων, ραντίζοντας την με το μπράντι.
6. Προτού τη σερβίρουμε, τη ζεσταίνουμε για 90 λεπτά μέσα στη φόρμα στον ατμό, με τον ίδιο τρόπο που την ψήσαμε. Η παραδοσιακή εγγλέζικη πουτίγκα πρέπει να ψηθεί αρκετές μέρες πριν από τη γιορτινή μέρα, για να έχει χρόνο να ωριμάσει.

Πηγή: www.greatbritishchefs.com




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;