Κατηγορίες

Ισπανικές κροκέτες με ζαμπόν από τον José Pizarro, σεφ του λονδρέζικου José Tapas Bar

Ισπανικές κροκέτες με ζαμπόν από τον José Pizarro, σεφ του λονδρέζικου José Tapas Bar
Οι croquetas είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μεζεδάκια στο διάσημο José Tapas Bar του Λονδίνου και ο σεφ και ιδιοκτήτης του, José Pizarro, έχει αφιερώσει αρκετό χρόνο για να τελειοποιήσει τη συνταγή τους. Χρησιμοποιεί ένα ρου, που φτιάχνει με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, και εξαιρετικής ποιότητας ζαμπόν iberico. Μια πολύ νόστιμη ιδέα για πάρτι και μπουφέ.

Υλικά
(για 15 με 20 κροκέτες)

4 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 μικρό πράσο, ψιλοκομμένο
70 γρ. ζαμπόν iberico (ή Serrano ή Πάρμας), κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια
60 γρ. αλεύρι
75 ml ζωμό λαχανικών
325 ml γάλα πλήρες
φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
θαλασσινό αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
75 γρ. αλεύρι
2 μεγάλα αυγά, χτυπημένα
75 γρ. φρυγανιά τριμμένη
λάδι για τηγάνισμα



Εκτέλεση

1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το πράσο μέχρι να μαλακώσει αλλά να μην πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το ζαμπόν, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για ακόμη 1 λεπτό. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα 60 γρ. αλεύρι και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι το μείγμα να πάρει χρυσό χρώμα, προσέχοντας όμως να μην καεί. Αυτό θα πάρει περίπου 5 λεπτά. Είναι σημαντικό το αλεύρι να ψηθεί σωστά, για να μην έχουν οι κροκέτες τη γεύση του.
2. Συνδυάζουμε τον ζωμό και το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και αφήνουμε να ζεσταθούν αλλά όχι να βράσουν. Πασπαλίζουμε με λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο. Σταδιακά προσθέτουμε το υγρό μείγμα σε αυτό με το αλεύρι, μερικές κουταλιές κάθε φορά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις ενσωματωθεί όλο το γάλα, συνεχίζουμε το μαγείρεμα της σάλτσας για περίπου 5 λεπτά μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και δοκιμάζουμε για αλάτι. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη σάλτσα σε ένα ταψί και καλύπτουμε καλά με μεμβράνη.
3. Βάζουμε τρία μπολ στη σειρά- το ένα με αλεύρι, το άλλο με τα χτυπημένα αυγά και τρίτο με την τριμμένη φρυγανιά. Πασπαλίζουμε τα χέρια μας με λίγο αλεύρι, παίρνουμε μια μπάλα από το μείγμα και το ρολάρουμε στις παλάμες μας δίνοντας του το επιθυμητό μέγεθος. Το περνάμε από το αλεύρι, στη συνέχεια από το αυγό και τέλος από τη φρυγανιά. Βάζουμε τις κροκέτες σε ένα ταψί και μόλις έχουμε χρησιμοποιήσει όλο το μείγμα, τις βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
4. Αν έχουμε φριτέζα, ζεσταίνουμε το λάδι στους 175 βαθμούς και τις τηγανίζουμε για 2 λεπτά. Διαφορετικά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι μέχρι να κάψει και τηγανίζουμε τις κροκέτες ανά τετράδες ώσπου να πάρουν χρυσό χρώμα ολόγυρα.

Πηγή: www.josepizarro.com




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;