Κατηγορίες

Hélène Darroze: Η καλύτερη γυναίκα σεφ του κόσμου για το 2015

Hélène Darroze: Η καλύτερη γυναίκα σεφ του κόσμου για το 2015

Η Γαλλίδα Hélène Darroze, που έχει στην κατοχή της 2 αστέρια Michelin, ανακηρύχθηκε πρόσφατα η καλύτερη γυναίκα σεφ του κόσμου (Veuve Clicquot World’s Best Female Chef) για το 2015 από περίπου 1.000 εμπειρογνώμονες - μέλη των 50 καλύτερων εστιατορίων της Ακαδημίας των Diners' World Club. Με αυτή τη βράβευση, η 48χρονη σεφ από την περιοχή Landes της νοτιοδυτικής Γαλλίας, εισέρχεται σε ένα πολύ ξεχωριστό club γυναικών που περιλαμβάνει την Elena Arzak του εστιατορίου Arzak στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας, την Anne-Sophie Pic του Maison Pic στη Valence της Γαλλίας και την Helena Rizzo  του εστιατορίου Mani στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, μεταξύ άλλων.


 
Σεφ τέταρτης γενιάς, με θητεία δίπλα σε κορυφαίους σεφ όπως ο Alain Ducasse, η Darroze άνοιξε το πρώτο της εστιατόριο στο Παρίσι, το Restaurant Hélène Darroze, σε ηλικία 32 ετών, ενώ το 2008 ανέλαβε την κουζίνα στο θρυλικό Connaught Hotel, στο Mayfair του Λονδίνου. Στην κουζίνα του, η Darroze χρησιμοποιεί ολόκληρο το φάσμα των τεχνικών της κλασικής γαλλικής μαγειρικής, δίνοντας κομψές και σύγχρονες πινελιές σε κάθε πιάτο που δημιουργεί. Σε ένα διάλειμμα από το φορτωμένο πρόγραμμά της, μας μίλησε για τη γαλλική κουζίνα, τα μελλοντικά σχέδιά της και τα συναισθήματά της για τις γυναίκες σεφ.
Συγχαρητήρια για τη βράβευσή σας! Πώς αισθάνεστε; Το περιμένατε;

Δεν το περίμενα καθόλου και ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει. Δεν το βλέπω ως κάτι προσωπικό, αλλά σαν αποτέλεσμα μιας ομαδικής δουλειάς. Δεν θα ήμουν η σεφ που είμαι αν δεν είχα αυτή την ομάδα γύρω μου.

Γιατί νομίζετε ότι υπάρχουν τόσες λίγες γυναίκες σε κορυφαίο επίπεδο σε αυτό τον τομέα;
Έρχεται μια μέρα σε αυτή τη δουλειά που πρέπει να επιλέξεις αν θα είσαι σύζυγος και μητέρα ή σεφ. Αυτά τα δύο είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνδυαστούν και οι περισσότερες από τις πραγματικά ταλαντούχες γυναίκες που πέρασαν από την κουζίνα μου σταμάτησαν επειδή ήθελαν να γίνουν μητέρες.

Θα θέλατε οι κόρες σας να γίνουν σεφ;
Θέλω να είναι ευτυχισμένες και θα τις στηρίξω σε ό, τι κι αν επιλέξουν. Δεν θα τις σταματούσα απ' το να γίνουν σεφ, αλλά θα τους εξηγούσα πόσο δύσκολο είναι. Γιατί είναι δύσκολο, αυτό είναι γεγονός.

Ποιες γυναίκες σεφ θαυμάζετε;
Αγαπώ την Elena Arzak. Ξεκινήσαμε σχεδόν μαζί κι έτσι μοιραστήκαμε πολλά. Μου αρέσει η σχέση που έχει με τον πατέρα της (σ.σ. τον διάσημο Ισπανό σεφ Juan Mari Arzak). Είναι η ισπανική οικογένειά μου!Ποιο είναι το αγαπημένο σας πιάτο αυτή τη στιγμή;

Ένα από τα πιάτα που αγαπάω είναι ο αστακός ποσέ σε βούτυρο από φύκια, μαγειρεμένος με λευκά σπαράγγια από τη Landes και σερβιρισμένος με αυγοτάραχο τρίμμα. Είναι ένα απλό πιάτο, που περιέχει τα αγαπημένα λευκά σπαράγγια από τη χώρα μου.

Πώς η εμπειρία σας στο εστιατόριο Hélène Darroze στο Connaught του Λονδίνου επηρέασε τη μαγειρική σας στο Hélène Darroze στο Παρίσι και αντίστροφα;
Αυτό που έφερα από τη Γαλλία είναι η αφοσίωσή μου στα καλύτερα προϊόντα. Στο Λονδίνο άνοιξα τα μάτια μου λίγο περισσότερο απ' ό,τι στο Παρίσι. Γίνονται τόσα πολλά πράγματα αυτή τη στιγμή στη γαστρονομική σκηνή του Λονδίνου, που είναι αδύνατο να μην επηρεαστείς. Στο Παρίσι είσαι περισσότερο επικεντρωμένος στην υψηλού επιπέδου γαλλική κουζίνα, το οποίο είναι κάτι που επίσης με εμπνέει, ενώ στο Λονδίνο αφήνεσαι να επηρεαστείς απ' όλα τα πράγματα που συμβαίνουν.

Τι το συναρπαστικό έχει η γαλλική κουζίνα κατά τη γνώμη σας;

Πιστεύω ότι εμείς, οι Γάλλοι, είμαστε μέντορες για πολλές κουζίνες. Η μαγειρική είναι ο πολιτισμός μας, είναι στο αίμα μας. Όλοι οι καλύτεροι σεφ ανά τον κόσμο έχουν περάσει πολύ χρόνο στο Παρίσι, για να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρία. Αυτή τη στιγμή στον κόσμο, υπάρχει μια στροφή στην αυθεντικότητα και ίσως στη μαγειρική αυτό είναι η γαλλική κουζίνα.

Θα ανοίγατε ένα τρίτο εστιατόριο;
Προς το παρόν έχω δύο όνειρα. Θέλω να κάνω κάτι πιο casual στο Λονδίνο, να δώσω τη δική μου ερμηνεία του κινήματος της μπιστρονομίας και δεύτερον, κάτι που πάντα ήθελα, να ανοίξω ένα εστιατόριο στη Νέα Υόρκη.

Περισσότερες πληροφορίες: www.helenedarroze.com
Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;