Κατηγορίες

José Avillez: Ο πιο διάσημος μάγειρας της Πορτογαλίας

17/06/2015 11:15, 0 σχόλια

José Avillez: Ο πιο διάσημος μάγειρας της Πορτογαλίας
Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, ο βραβευμένος με 2 αστέρια Michelin José Avillez έχει αναδειχθεί σε σταρ σεφ της Πορτογαλίας και μία από τις πιο δυναμικές προσωπικότητες της ευρωπαϊκής γαστρονομικής σκηνής. Η εστιατορική σκηνή της πορτογαλικής πρωτεύουσας γίνεται όλο και πιο συναρπαστική κι αυτό οφείλεται κατά πολύ στον 35χρονο σεφ, που με το μαγειρικό ταλέντο του έχει δώσει νέα πνοή σε πολλές γωνιές της πόλης.




Από το 2011 που άνοιξε το Cantinho do Avillez στη Λισαβόνα, ο Avillez έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια τοπική αυτοκρατορία, η οποία περιλαμβάνει εστιατόρια διαφόρων στυλ- από το βραβευμένο και πιο επίσημο Belcanto, δίπλα στην Όπερα της πόλης, μέχρι το Mini Bar που σερβίρει πιάτα σε στυλ tapas σε ένα θέατρο του 19ου αιώνα και την Pizzeria Lisboa, όπου ιταλικές συνταγές εμπλουτίζονται με πορτογαλικά προϊόντα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε, μιλάει για το ρόλο της κουζίνας του σπιτιού ως τόπο συνάντησης της οικογένειας και αποκαλύπτει αγαπημένες τους γεύσεις και συνήθειες.



Το τελευταίο πράγμα που μαγείρεψα στην κουζίνα μου ήταν κινόα με κολοκυθάκια, αργά χτες το βράδυ για δείπνο.

Τα πιο ιδιαίτερα υλικά που έχω πάντα στο ψυγείο μου είναι γάλα ρυζιού, ταϊλανδέζικη πάστα κάρυ και γάλα καρύδας. Λατρεύω τα ταϊλανδέζικα κάρυ!

Όταν μαγειρεύω για φίλους οι προσδοκίες είναι πάντα μεγάλες, γι' αυτό ετοιμάζω κάτι όπως θα το έκανα στο εστιατόριο. Για παράδειγμα, temaki (χωνάκια από φύκι) με ταρτάρ τόνου και γιαπωνέζικα καρυκεύματα ή ένα ceviche.



Όταν είμαι στην κουζίνα μου είμαι μαζί με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Η κουζίνα είναι ένας χώρος για τα παιδιά μου- είναι γεμάτη με παιχνίδια τους. Το αγαπημένο τους φαγητό αλλάζει συνέχεια. Όταν άνοιξα την πιτσαρία, λάτρευαν την πίτσα. Τώρα, αγαπούν τις τηγανίτες.

Μου αρέσει να μαγειρεύω με ξύλινα σκεύη. Υπάρχουν κανόνες που δεν μας επιτρέπουν να τα χρησιμοποιούμε στα εστιατόρια, αλλά στο σπίτι μπορούμε. Μου αρέσει η αίσθηση του ξύλου στο άγγιγμα. Όταν ήμουν παιδί, συνήθιζα να τρώω τα αυγά σκραμπλ και το ρύζι με μια ξύλινη κουτάλα.

Στην Πορτογαλία έχουμε τα κλασικά μεσογειακά υλικά- όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το ψωμί. Έχουμε όμως και τον Ατλαντικό και υπέροχα θαλασσινά. Χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο για να μαγειρέψουμε και στο ψωμί βάζουμε βούτυρο. Τα τελευταία χρόνια ξεκινήσαμε να βάζουμε ελαιόλαδο στο ψωμί- αυτό είναι μια ιταλική επιρροή. Στον Βορρά, που το κλίμα είναι πιο υγρό, το ελαιόλαδο είναι πικρό και πιο φυτικό. Στον Νότο είναι πιο γλυκό- μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ακόμα και σε μους σοκολάτας. 



Το πιο συνηθισμένο υλικό στην πορτογαλική κουζίνα είναι ο παστός μπακαλιάρος, που προέρχεται από την Ισλανδία ή τη Νορβηγία. Είναι ένα υλικό που αποκαλύπτει το παρελθόν αυτής της χώρας, το ότι ταξιδεύαμε πολύ.

Το καλύτερο πράγμα στην κουζίνα μου
είναι ότι πρόκειται για το μέρος όπου έχω την οικογένειά μου. Τόσα χρόνια, στα εστιατόριά μου, έχω σχεδιάσει 8 κουζίνες, αλλά  η κουζίνα του σπιτιού μου είναι κάτι διαφορετικό. Είναι το μέρος που θα φτιάξω σούπα για τα παιδιά μου και θα μαγειρέψω με τη γυναίκα μου τις Κυριακές.



Περισσότερες πληροφορίες: www.joseavillez.pt




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;