Κατηγορίες

Mauro Colagreco: Οι αγαπημένες γεύσεις του σεφ που διευθύνει το περίφημο Mirazur της γαλλικής Ριβιέρας

Mauro Colagreco: Οι αγαπημένες γεύσεις του σεφ που διευθύνει το περίφημο Mirazur της γαλλικής Ριβιέρας
Παθιασμένος, επίμονος και διορατικός, ο Αργεντινός Mauro Colagreco κατάφερε μέσα σε μια δεκαετία να θεωρείται ένα από τα πιο ηχηρά ονόματα της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής. Το εστιατόριό του, το «Le Mirazur» στο Menton της Κυανής Ακτής, βρίσκεται σταθερά, τα τελευταία πέντε χρόνια, στη λίστα με τα 50 καλύτερα του κόσμου. Πέρυσι, μάλιστα, κατέκτησε την 11η θέση, προσπερνώντας τον Αlain Ducasse. Ο ίδιος έχει βραβευτεί με 2 αστέρια Michelin, ενώ ο διάσημος οδηγός Gault Millau τον ανακήρυξε πρώτο μη Γάλλο καλύτερο σεφ της χώρας.



Η οικογένειά του, του μετέδωσε την αγάπη για την καλή μαγειρική, αλλά και για τα ταξίδια. Έτσι, από τις καντίνες του Μπουένος Άιρες βρέθηκε στα καλύτερα γαστρονομικά σαλόνια, δίπλα σε σεφ όπως ο Alain Ducasse και ο Alain Passard. Σήμερα, εκτός το Mirazur, διευθύνει άλλα δύο εστιατόρια, στο Μπουένος Άιρες και στη Σαγκάη. Το φαγητό του δρόμου και οι διαφορετικές γαστρονομικές κουλτούρες είναι ανεξάντλητες πηγές έμπνευσης για τα πιάτα του, που αποτελούν μια ωδή στα φρέσκα, εποχικά λαχανικά και μοιάζουν με μικρά έργα τέχνης.




Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στη μαγειρική;

Μου αρέσει να περνάω τη φιλοσοφία μου μέσα από το φαγητό. Για μένα, η μαγειρική είναι κάτι πολύ χαλαρωτικό, ακόμα και θεραπευτικό. Ξεχνάω τα πάντα όταν είμαι στην κουζίνα.

Πώς θα περιγράφατε τη μαγειρική σας;
Μεσογειακή με λατινοαμερικάνικα στοιχεία. Οι αργεντίνικες ρίζες μου έχουν σίγουρα επηρεάσει τον τρόπο που μαγειρεύω. Σε ό,τι αφορά τα υλικά, μου αρέσει να χρησιμοποιώ εποχιακά και τοπικά προϊόντα στα πιάτα μου όσο το δυνατόν περισσότερο.



Ποια είναι τα αγαπημένα σας υλικά;
Η ντομάτα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον υλικό. Καλλιεργούμε 15 ποικιλίες ντομάτας στον κήπο του εστιατορίου μας στη Σαγκάη και περίπου 20-25 στον κήπο στο Mirazur, στο Μεντόν. Είναι ένα υλικό που μπορείς να το μαγειρέψεις και να το απολαύσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μου αρέσει να πειραματίζομαι μαζί της.

Από πού αντλείτε έμπνευση;
Από τα ταξίδια μου και από το να δοκιμάζω διαφορετικά φαγητά του δρόμου. Μου αρέσει επίσης να επισκέπτομαι τις τοπικές αγορές για να βρίσκω τα καλύτερα διαθέσιμα προϊόντα εκείνης της στιγμής και να παίρνω ιδέες για ένα νέο πιάτο. Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά πολύ αυθόρμητα.  

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας γαστρονομικός προορισμός;
Πέρα από τη Νότια Αμερική, θα έλεγα ότι είμαι περισσότερο εξοικειωμένος με το κινέζικο street food. Λατρεύω τη σούπα από αίμα πάπιας, ενώ κάθε φορά που επισκέπτομαι τη Σαγκάη θα φάω οπωσδήποτε τηγανητά dumplings.



Ποιο είναι το καλύτερο πιάτο που δοκιμάσατε ποτέ;
Η Ιταλίδα γιαγιά μου έφτιαχνε φανταστικά ραβιόλι. Με σπανάκι, κρεμμύδι,  μοσχοκάρυδο, παρμεζάνα, μεδούλι και μια φανταστική σάλτσα ντομάτας από πάνω. Δεν έχω ξαναδοκιμάσει νοστιμότερα ραβιόλι στη ζωή μου!

Αν είχατε μόνο ένα τελευταίο γεύμα στη γη, τι θα ήταν αυτό;
Θα ξεκινούσα με μια φρέσκια ντοματοσαλάτα με μοτσαρέλα από τη Νάπολη, ελαιόλαδο Λιγουρίας και θυμάρι. Για κυρίως, θα ήθελα ψητό ολοθούριο (αγγούρι της θάλασσας) με πουρέ σκόρδου και κρεμμυδάκια. Τέλος, για επιδόρπιο, θα ήθελα κάτι από τα παιδικά μου χρόνια στην Αργεντινή: κρέπες με dulce de leche (καραμελωμένο γάλα). Είναι μια γεύση που μου λείπει.



Περισσότερες πληροφορίες: www.mirazur.fr


Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;