Κατηγορίες

Πώς να ψήσω σωστά το ψάρι στη σχάρα

Πώς να ψήσω σωστά το ψάρι στη σχάρα
Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για να ψήσετε ψάρι στα κάρβουνα. Συμβουλές και tips για κάθε βήμα- από το ιχθυοπωλείο μέχρι το πιάτο- που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε την ικανοποίηση τού να φάτε ψάρι ψημένο από τα δικά σας χέρια.


Τι ψάρι να προτιμήσω

Τα περισσότερα ψάρια ψήνονται περίφημα στα κάρβουνα. Προτιμήστε όμως ψάρια μετρίου μεγέθους, 200 έως 700 γρ. που είναι και τα ιδανικά για ψήσιμο, όπως π.χ. σαργούς, λυθρίνια, σκαθάρια, φαγκρόπουλα κ.ά.

Είναι φρέσκα τα ψάρια που αγόρασα;
Το φρέσκο ψάρι πρέπει να είναι αρκετά σκληρό, να στέκεται πάνω στην παλάμη μας χωρίς να λυγίζει και η φρεσκάδα του να φαίνεται με την πρώτη ματιά. Εδώ θα μας βοηθήσει πολύ ο έντιμος δικός μας ιχθυοπώλης.Πώς να καθαρίσω το ψάρι
Με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τα λέπια του ψαριού. Σκίζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι την κοιλιά του ψαριού ξεκινώντας από τον αφαλό του (είναι η μικρή τρυπίτσα που έχει στην κοιλιά) και φτάνοντας μέχρι το κεφάλι. Αφαιρούμε τα εντόσθια και τα βράγχιά του και το πλένουμε πολύ καλά.

Ετοιμασία για ψήσιμο
Δεκαπέντε έως 20 λεπτά πριν το ψήσιμο αλατίζουμε το ψάρι με χοντρό αλάτι. Αν το ψάρι είναι πολύ λιπαρό (π.χ. σαρδέλα, σφυρίδα κτλ.) δεν χρειάζεται λάδωμα. Αν δεν είναι πολύ λιπαρό μπορούμε να του ρίξουμε και λίγο λάδι ενώ το έχουμε αλατίσει

Τα κάρβουνα
Τα κάρβουνα πρέπει να είναι καλά αναμμένα και ομοιόμορφα απλωμένα . Η σχάρα πρέπει να είναι καλά καμένη και λαδωμένη.Το ψήσιμο
Εάν το ψάρι δεν είναι πολύ μικρό, το πιάνουμε με το αριστερό χέρι από την ουρά και με το δεξί από το κεφάλι και το τεντώνουμε ελαφρά μέχρι να ακουστεί ένα μικρό κρακ από τη ραχοκοκαλιά του. Αυτό θα το βοηθήσει να μην κολλήσει στη σχάρα.
Λαδώνουμε ξανά τη σχάρα και το ψάρι και το ψήνουμε σε κανονική φωτιά γυρίζοντάς το 2-3 φορές από κάθε μεριά. Το γύρισμα θα πρέπει να γίνεται με την σπάτουλα. Αν τα ψάρια είναι μικρά και φοβόμαστε μην κολλήσουν, καλό θα είναι να τα ψήσουμε σε διπλή σχάρα.
Ένα ψάρι 500 γρ. χρειάζεται περίπου 20 λεπτά συνολικό ψήσιμο. Αν το ψάρι είναι μεγάλο (πάνω από 800 γρ.) μπορούμε να του κάνουμε μία τομή από κάθε μεριά κατά μήκος της ράχης με ένα κοφτερό μαχαίρι ώστε να ψηθεί πιο καλά εσωτερικά. Αν δούμε ότι κάπου το ψάρι πάει να καεί το αλείφουμε με νερό ή λάδι με ένα πινελάκι.
Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;