Κατηγορίες

Πώς φτιάχνω την τέλεια μακαρονάδα

Πώς φτιάχνω την τέλεια μακαρονάδα
Μια καλοφτιαγμένη, χορταστική μακαρονάδα είναι ίσως ό,τι πιο λαχταριστό μπορεί να βγει από μια κουζίνα. Θεωρητικά, τα μακαρόνια είναι από τα πιο εύκολα φαγητά, υπάρχουν όμως και κάποια μικρά μυστικά που απογειώνουν το γευστικό αποτέλεσμα. Ακολουθούν μερικές συμβουλές και το απαραίτητο know how για να απολαύσετε τα ζυμαρικά όπως τους αξίζουν.

Το σωστό βράσιμο
Γίνεται πάντα σε μεγάλη κατσαρόλα με πολύ νερό. Για 500 γρ. μακαρόνια απαιτούνται τουλάχιστον 4-5 λίτρα νερό. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε 2 κ.σ. αλάτι για 500 γρ. μακαρόνια. Τα ζυμαρικά τα ρίχνουμε ολόκληρα στο νερό κι όχι κομμένα. Η κατσαρόλα δεν είναι ποτέ σκεπασμένη, ενώ κατά τη διάρκεια του βρασίματος τα ανακατεύουμε μερικές φορές πάντα με ξύλινη κουτάλα.Η διάρκεια βρασίματος
Τα μακαρόνια βράζονται τόση ώρα ώστε να κρατάνε στο δόντι- δηλαδή να είναι al dente. Για τα ιταλικά μακαρόνια ο χρόνος βρασμού που αναγράφεται στη συσκευασία είναι ο ιδανικός. Συνήθως τα δοκιμάζουμε και τα βγάζουμε ένα λεπτό πριν το τέλος του χρόνου βρασμού γιατί σε όλη τη διαδικασία που κάνουμε για να δέσουν με τη σάλτσα, αυτά συνεχίζουν να βράζουν.

Για να μη κολλήσουν 
Η μεγάλη κατσαρόλα, το πολύ νερό και το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα είναι αρκετά ώστε να μην κολλήσουν τα μακαρόνια. Ποτέ δεν ρίχνουμε λάδι στα μακαρόνια που βράζουν γιατί δεν θα δένουν εύκολα με τη σάλτσα.

Πώς να τα σουρώσω
Τα σουρώνουμε αφού προηγουμένως φυλάξουμε ένα φλιτζάνι από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν. Δεν τα ξεπλένουμε ποτέ με νερό γιατί φεύγει το άμυλο και δεν δένουν με τη σάλτσα. Δεν τα αφήνουμε να περιμένουν στο σουρωτήρι γιατί στεγνώνουν και κολλάνε μεταξύ τους.Η σάλτσα
Όποια σάλτσα κι αν επιλέξουμε για τα ζυμαρικά μας, την ετοιμάζουμε σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι. Μόλις είναι έτοιμη, ρίχνουμε τα μακαρόνια που έχουμε σουρώσει και ανακατεύουμε με την ειδική λαβίδα ή τα γυρίζουμε όλα μαζί κουνώντας το τηγάνι. Ακόμα προτιμότερο θα ήταν να μη σουρώσουμε τα μακαρόνια αλλά να τα μεταφέρουμε με τη λαβίδα από την κατσαρόλα κατευθείαν στο τηγάνι με τη σάλτσα. Εδώ χρειάζεται και το νερό που φυλάξαμε από το βράσιμο. Το ρίχνουμε (όχι όλο, αλλά μερικές κουταλιές) στο τηγάνι, ενώ συγχρόνως ανακατεύουμε τα μακαρόνια να δέσουν με τη σάλτσα.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;