Κατηγορίες

Φτιάχνουμε αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια

Φτιάχνουμε αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια
Πρωταγωνιστούν στο ελληνικό τραπέζι, αρέσουν σε όλους- μικρούς και μεγάλους- και γίνονται σχετικά εύκολα και γρήγορα. Ας δούμε μερικά μικρά μυστικά για να μας βγαίνουν πάντα αφράτα και νόστιμα.

Το σωστό κρέας
Το καλύτερο κρέας θεωρείται η ελιά ή η σπάλα που δεν έχουν πολύ λίπος, αλλά δεν είναι και πολύ στεγνά όπως το μπούτι. Ό,τι κρέας κι αν επιλέξουμε όμως, θα πρέπει να είναι περασμένο δύο φορές από τη μηχανή του κιμά.

Υλικά για ζύμωμα
Τα μπιφτέκια τα ζυμώνουμε απαραίτητα με την ψίχα από μια μεγάλη φέτα μουσκεμένου και καλά στυμμένου μπαγιάτικου ψωμιού, τριμμένη με τα δάχτυλά μας. Επίσης, με κρεμμύδι τριμμένο, μαϊντανό ψιλοκομμένο, λίγη ρίγανη και λίγο ελαιόλαδο. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε να προσθέσουμε και μια μέτρια, ώριμη ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη. Αν το κομμάτι του κρέατος είναι τελείως άπαχο προσθέτουμε και λίγο αλκοόλ, όπως για παράδειγμα ούζο ή τσίπουρο. Τέλος, το απαραίτητο αλατοπίπερο.

Πώς ζυμώνουμε το κρέας
Εδώ ισχύει ο γενικός κανόνας ότι όσο πιο καλά ζυμώνουμε τον κιμά τόσο πιο αφράτα γίνονται τα μπιφτέκια. Αυτό συμβαίνει γιατί εγκλωβίζουν περισσότερο αέρα. Αν προσέξουμε, μάλιστα, να διπλώνουμε τον μισό κιμά πάνω στον άλλο μισό κατά το ζύμωμα και να βρέχουμε τα χέρια μας με νερό, τότε θα έχουμε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Όταν τελειώσουμε το ζύμωμα, κάνουμε μια μπάλα με τον ζυμωμένο κιμά και τη βάζουμε σκεπασμένη στο ψυγείο για 2-3 ώρες τουλάχιστον, ώστε να απορροφηθούν και να ενωθούν οι γεύσεις.

Πώς πλάθουμε τα μπιφτέκια
Τα μπιφτέκια πλάθονται πάντοτε στο ίδιο μέγεθος ώστε να ψηθούν όλα στον ίδιο βαθμό και στον ίδιο χρόνο.

To σωστό ψήσιμο στο φούρνο
Τα μπιφτέκια τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά (ανάλογα με το μέγεθός τους), σε ταψί που έχουμε προσθέσει και λίγο νερό με λίγο λάδι, γυρίζοντάς τα 1-2 φορές.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;