Κατηγορίες

Να καθαρίσω και να αχνίσω τα όστρακα

06/03/2017 19:00, 0 σχόλια

Να καθαρίσω και να αχνίσω τα όστρακα
Μύδια ,στρείδια, κυδώνια, γυαλιστερές. Όλα είναι υπέροχα, μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και έχουν το άρωμα και τη φρεσκάδα της θάλασσας. Πώς όμως τα διαλέγουμε, τα καθαρίζουμε και τα μαγειρεύουμε για να τα απολαμβάνουμε άφοβα χωρίς να αλλοιώνεται η γεύση τους;


Πώς τα διαλέγουμε

Όλα τα όστρακα πρέπει όταν τα αγοράζουμε να είναι κλειστά. Όταν τα κουνάμε ή τα χτυπάμε ελαφρά με το χέρι μας πρέπει να παραμένουν κλειστά. Όσα είναι ανοικτά πρέπει να τα πετάμε ή αν δούμε αρκετά ανοικτά δεν τα αγοράζουμε.



Πώς τα καθαρίζουμε
Όλα τα όστρακα καθαρίζονται κάτω από τρεχούμενο νερό, τρίβοντάς τα συγχρόνως με ένα βουρτσάκι ώστε να απομακρυνθεί ότι είναι κολλημένο πάνω τους. Ειδικά τα μύδια πρέπει, πριν τα πλύνουμε, να τους βγάλουμε το γενάκι που έχουν. Πιάνουμε με το χέρι μας το γενάκι και το τραβάμε προς τα κάτω δυνατά. Αν καθώς τραβάμε το γενάκι το μύδι ανοίξει, τότε το πετάμε.

Πώς τα αχνίζουμε
Βάζουμε τα πλυμένα μύδια σε μια κατσαρόλα με λίγο κρασί λευκό και και κάποια μυρωδικά αν θέλουμε (όπως σκόρδο και μαϊντανό), τα σκεπάζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας και βράζουμε για 3-4 λεπτά. Τα μύδια θα πρέπει να ανοίξουν. Όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε. Τα σερβίρουμε προσθέτοντας μπόλικο λεμόνι. Προσοχή: τα μύδια χρειάζονται μόνο μερικά λεπτά άχνισμα. Αν τα βράσουμε πολύ γίνονται σκληρά και χάνουν το άρωμά τους.





Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;