Κατηγορίες

Μυστικό: Πώς να μαγειρέψω γρήγορα ένα φιλέτο ψαριού

Μυστικό: Πώς να μαγειρέψω γρήγορα ένα φιλέτο ψαριού
Μια βασική τεχνική για ένα υγιεινό και εύκολο γεύμα που γίνεται στο τηγάνι μόλις μέσα σε 10 λεπτά. 

Τι ψάρι να χρησιμοποιήσετε
Για γρήγορο μαγείρεμα στο μάτι της κουζίνας, επιλέξτε ένα φιλέτο από άπαχο άσπρο ψάρι όπως μπακαλιάρο, πέρκα και σφυρίδα. Αν έχετε αμφιβολίες, απλά ζητήστε τη συμβουλή του ιχθυοπώλη σας.

Ποσότητα
Ένα φιλέτο γύρω στα 200 γρ. για κάθε άτομο είναι αρκετό. Μπορείτε να μαγειρέψετε ταυτόχρονα όσα φιλέτα χωράνε στο τηγάνι σας χωρίς να είναι στριμωγμένα.



Το κατάλληλο τηγάνι
Για αυτή την περίπτωση, είναι σίγουρα ένα αντικολλητικό. Κάνει τη διαδικασία μαγειρέματος αυτού του απλού πιάτου ακόμα ευκολότερη και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν το φιλέτο θα κολλήσει ή θα σχιστεί. Από την άλλη, ένα τηγάνι χυτοσιδήρου προσφέρει το πλεονέκτημα ότι το ψάρι γίνεται συνήθως λίγο πιο χρυσαφένιο και τραγανό. Αν χρησιμοποιείτε τέτοιο, βάλτε λίγο περισσότερο λάδι στο τηγάνι.

Τι μπορείτε να κάνετε επιπλέον
Μόλις μάθετε αυτή τη βασική τεχνική, μπορείτε να την πειράξετε λιγάκι. Μπορείτε να γλασάρετε τα φιλέτα, να τα καλύψετε με τριμμένη φρυγανιά ή να τα σερβίρετε με μια απλή σάλτσα.

Η συνταγή

Υλικά

1 φιλέτο γύρω στα 200 γρ. για κάθε άτομο (από μπακαλιάρο, πέρκα, σφυρίδα, τιλάπια ή άλλο άσπρο ψάρι)
2 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
φέτες λεμονιού, ψιλοκομμένο μυρωδικά και κάπαρη (προαιρετικά) για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
1. Στεγνώνουμε το ψάρι με χαρτί κουζίνας και από τις δύο πλευρές και αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα.
2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Το τηγάνι είναι έτοιμο όταν μια σταγόνα νερό τσιτσιρίζει μόλις έρθει σε επαφή με το τηγάνι.
3. Τοποθετούμε τα φιλέτα στο τηγάνι, με την αλατοπιπερωμένη πλευρά προς τα κάτω. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά χωρίς να τα κουνήσουμε. Όταν τα γυρίσουμε από την άλλη, η κάτω πλευρά θα πρέπει να είναι χρυσή και τραγανή και να αποκολλάται σχετικά εύκολα από το τηγάνι με μια σπάτουλα. Αλατοπιπερώνουμε και την άλλη πλευρά. Γυρίζουμε τα φιλέτα και μαγειρεύουμε για αλλά 3 λεπτά περίπου. Το ψάρι είναι έτοιμο όταν είναι αδιαφανές και χωρίζεται εύκολα.
4. Σερβίρουμε αμέσως όσο είναι ακόμα ζεστό από το τηγάνι γαρνίροντας με φέτες λεμονιού, ψιλοκομμένο μυρωδικά και κάπαρη.


Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;