Κατηγορίες

Μυστικό: Πώς ψήνω την τέλεια μπριζόλα

Μυστικό: Πώς ψήνω την τέλεια μπριζόλα
Καλοψημένη εξωτερικά και ζουμερή μέσα, η τέλεια μπριζόλα στα κάρβουνα δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Ιδού μερικά από τα μυστικά του καλού ψήστη και κάποιες έξυπνες τεχνικές για περισσότερη νοστιμιά.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα μυρωδικά
Για μέγιστη νοστιμιά χρησιμοποιήστε ένα ματσάκι από φρέσκα μυρωδικά όπως δεντρολίβανο, θυμάρι και φασκόμηλο αντί για το συνηθισμένο πινέλο μπάρμπεκιου. Μόλις έρθουν σε επαφή με τις καυτές μπριζόλες, τα έλαιά τους απελευθερώνονται και δίνουν περισσότερη γεύση στο κρέας. Μπορείτε απλά να τα δέσετε στην άκρη μιας ξύλινης κουτάλας ή να τα κάνετε ματσάκι χρησιμοποιώντας σπάγκο κουζίνας.



Συχνό γύρισμα
Αρχικά, αφήστε την μπριζόλα να ροδίσει από κάθε πλευρά. Μετά από αυτό, θα πρέπει να τις γυρίζετε συχνά, χρησιμοποιώντας λαβίδες ή μια σπάτουλα, για να πετύχετε ένα ομοιόμορφο ψήσιμο. Μια υπέροχη κρούστα θα σχηματιστεί προς το τέλος του ψησίματος, ειδικά αν τις αλείφετε κατά διαστήματα με βούτυρο.

Ολοκληρώστε με ένα ντρέσινγκ
Μόλις το κρέας έχει ψηθεί, μπορείτε να προσθέσετε μια τελευταία δόση νοστιμιάς φτιάχνοντας μια γρήγορη σαλτσούλα από χυμούς τους κρέατος, ψιλοκομμένα μυρωδικά, ξύσμα λεμονιού και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. 

Η συνταγή

Υλικά
(για 2 άτομα)

1 μπριζόλα rib eye ή T-bone πάχους 2,5-3 εκ. περίπου
1 ματσάκι φρέσκο θυμάρι, φασκόμηλο, δεντρολίβανο ή συνδυασμό αυτών
4 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν
1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι (προαιρετικά)
 
Για το ντρέσινγκ
1 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
αλάτι & πιπέρι κατά βούληση



Εκτέλεση

1. Βγάζουμε την μπριζόλα από το ψυγείο μία ώρα πριν την ψήσουμε. Τη βάζουμε σε ένα πιάτο και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Ανακατεύουμε το μαύρο πιπέρι και το πιπέρι καγιέν σε ένα μικρό μπολ. Με ένα κομμάτι σπάγκου δένουμε σφιχτά τα μυρωδικά μαζί (εναλλακτικά, μπορούμε να τα δέσουμε στην άκρη μιας ξύλινης κουτάλας). Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι και προσθέτουμε το κόκκινο πιπέρι και μερικά μυρωδικά από το ματσάκι.
3. Ανάβουμε τα κάρβουνα ή το γκάζι στο μπάρμπεκιου μας, μέχρι να κάψει καλά η σχάρα.
4. Πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με το μείγμα από τα δύο πιπέρια κάθε πλευρά της μπριζόλας, αφήνοντας να πέσει αρκετό τριγύρω στο ξύλο κοπής ή στη λαδόκολλα για να καλύψουμε με αυτό τις άκρες της μπριζόλας. Στην συνέχεια, βρέχουμε το χέρι μας με λίγο νερό και χτυπάμε με αυτό ελαφρά την κάθε πλευρά της μπριζόλας ώστε να ενσωματωθούν τα πιπέρια. Βουτάμε το ματσάκι με τα μυρωδικά στο βούτυρο και αλείφουμε ελαφρά και τις δύο πλευρές  της μπριζόλας.
5. Ψήνουμε την μπριζόλα για 2-3 λεπτά από κάθε μεριά σε δυνατή φωτιά ώστε να δημιουργηθεί μια ελαφριά κρούστα και η μπριζόλα να κρατήσει τους χυμούς της. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και ψήνουμε για 7-8 λεπτά περίπου (ανάλογα με το πόσο ψημένη την προτιμάμε) γυρίζοντάς τη μερικές φορές ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα, ενώ την αλείφουμε με το ματσάκι με τα μυρωδικά που βουτάμε στο βούτυρο. Στη μέση του χρόνου ψησίματος αλατίζουμε την μπριζόλα. Δεν πρέπει να την παραψήσουμε γιατί η μπριζόλα σκληραίνει. Πρέπει να είναι τρυφερή και εσωτερικά να παραμένει ζουμερή.
6. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε με το πιρούνι τα υλικά για το ντρέσινγκ.
7. Βγάζουμε την μπριζόλα από τη φωτιά, την περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και σερβίρουμε με γαρνιτούρα της αρεσκείας μας.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;