Κατηγορίες

Να μαγειρέψω αρνίσιο μπούτι στο φούρνο

03/04/2018 00:00, 0 σχόλια

Να μαγειρέψω αρνίσιο μπούτι στο φούρνο
Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά στην πραγματικότητα το αρνίσιο μπούτι είναι ένα από τα πιο εύκολα κομμάτια κρέατος που μπορείτε να μαγειρέψετε. Ακολουθούν μερικά μικρά μυστικά και μια εξαιρετικά απλή και χωρίς κόπο συνταγή για να το απολαμβάνετε τρυφερό και ζουμερό κάθε φορά. 

Με κόκαλο ή χωρίς;
Πολλοί υποστηρίζουν ότι το κρέας με κόκαλο αποκτά καλύτερη και πιο έντονη γεύση καθώς μαγειρεύεται. Επιπλέον, τα κόκαλα είναι πολύ καλοί αγωγοί της θερμότητας και επισπεύδουν το χρόνο μαγειρέματος του ψαχνού. Αν, ωστόσο, το να κόβετε σε μερίδες το κρέας με το κόκαλο σας φαίνεται ταλαιπωρία, ζητήστε από τον χασάπη σας να το ξεκοκαλίσει.

Τι να ζητήσετε από τον χασάπη σας
Το αρνίσιο μπούτι είναι ένα ακριβό κομμάτι κρέατος, γι' αυτό καλύτερα προτιμήστε έναν κρεοπώλη που ανατρέφει ο ίδιος τα ζώα του και τον εμπιστεύεστε. Ζητήστε επίσης να σας καθαρίσει το κρέας αφήνοντας όμως μια λεπτή στρώση λίπους στην επιφάνεια του κομματιού.



Πρέπει να το μαρινάρετε;
Το αρνίσιο μπούτι είναι ένα αρκετά μαλακό κομμάτι κρέατος και δεν χρειάζεται μαρινάρισμα. Αν το μαρινάρετε για αρκετές ώρες μάλιστα (περισσότερο από δυο-τρεις), μπορεί να το κάνετε πιο σκληρό στο μάσημα. Για να προσθέσετε γεύση στο ψητό, απλά χρησιμοποιήστε σκόρδο και πασπαλίστε με μυρωδικά.

Η συνταγή

Υλικά
(για 10 μερίδες)

2,5 με 3 κιλά αρνίσιο μπούτι με το κόκαλο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
6 σκελίδες σκόρδο
3 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο μία ώρα πριν το ψήσουμε για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό επισπεύδει το χρόνο μαγειρέματος. To τοποθετούμε σε μια σχάρα μέσα σε ένα ταψί, το αλείφουμε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με αλατοπίπερο.
2. Βάζουμε το ταψί κάτω από το γκριλ και ψήνουμε για περίπου 5 λεπτά  μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Το γυρίζουμε από την άλλη και ψήνουμε για άλλα τόσα λεπτά.
3. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, σβήνουμε το γκριλ και ρυθμίζουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το δεντρολίβανο, γυρίζουμε ξανά το μπούτι από την άλλη πλευρά και το αλείφουμε με αυτά.
4. Καλύπτουμε χαλαρά το ταψί με αλουμινόχαρτο, το βάζουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 1 ώρα.
5. Στη μία ώρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και μετράμε την εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος (για medium rare είναι έτοιμο στους 57 βαθμούς περίπου, ενώ για well done στους 68 τουλάχιστον). Συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς αλουμινόχαρτο μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία.
6. Όταν ψηθεί στο βαθμό της αρεσκείας μας, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν το κόψουμε. Στη συνέχεια τοποθετούμε το κρέας σε ένα ξύλο κοπής με το κόκαλο παράλληλα προς το ξύλο και κόβουμε φέτες κάθετα προς το κόκαλο. Μόλις κόψουμε ολόκληρο το κομμάτι σε φέτες, στρίβουμε το μαχαίρι έτσι ώστε να είναι παράλληλα προς το κόκαλο και ξεκινώντας από το τέλος του κόκαλου κόβουμε τις φέτες στο σημείο που ενώνουν με το κόκαλο.


Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;