Κατηγορίες

Να μένει τρυφερό το κοτόπουλο στο φούρνο

Να μένει τρυφερό το κοτόπουλο στο φούρνο
Ένας πανεύκολος και γρήγορος τρόπος για να ετοιμάσουμε το αγαπημένο μας πιάτο- ιδανικός για τραπεζώματα με πολλά άτομα αλλά και για να έχουμε έτοιμο μαγειρεμένο κοτόπουλο για τα γεύματα της εβδομάδας.

Γιατί να προτιμήσετε κομμάτια κοτόπουλου
Είναι πολύ πιο πρακτικό να το ψήσετε σε κομμάτια αντί για ολόκληρο, ειδικά αν μαγειρεύετε για περισσότερα από 3-4 άτομα ή αν θέλετε περισσεύματα και για άλλα γεύματα. Χρειάζεται λιγότερο χρόνο (περίπου 30 λεπτά) και ο καθένας παίρνει αυτό που θέλει! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα συνδυασμό από στήθος, μπούτι και κοπανάκια (το κάτω μέρος από το μπούτι) ή να ψήσετε ένα ταψί με τα αγαπημένα σας κομμάτια μόνο. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε στήθος, φροντίστε να είναι με το κόκαλο και την πέτσα γιατί διαφορετικά, με αυτόν τον τρόπο, θα γίνει στεγνό και ινώδες.



Πώς να το κάνετε πιο ενδιαφέρον 
Η συνταγή που ακολουθεί- μόνο με λαδάκι, αλάτι και πιπέρι- δίνει ένα πολύ απλό αλλά και νόστιμο πιάτο, που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους σε πολλές περιστάσεις. Ωστόσο, αν μαγειρεύετε συχνά κοτόπουλο και έχετε παιδιά, μπορεί να θελήσετε να την τροποποιήσετε λιγάκι. Για παράδειγμα, μπορείτε να μαρινάρετε το κοτόπουλο σε λίγο ελαιόλαδο και ξίδι και να προσθέσετε υλικά και μπαχαρικά της αρεσκείας σας σε διάφορους συνδυασμούς (όπως μέλι και μουστάρδα, λεμόνι και ψιλοκομμένο σκόρδο ή γιαούρτι, κύμινο και κόλιανδρο). Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε  λιγότερα κομμάτια κοτόπουλου και να προσθέσετε μερικά λαχανικά στο ταψί, τα οποία θα ψηθούν στο λίπος και τους χυμούς του κοτόπουλου και θα γίνουν ζουμερά και πεντανόστιμα.

Η συνταγή

Υλικά
(για 10-12 μερίδες)

1,5 με 2,5 κιλά διάφορα μέρη από κοτόπουλο (με την πέτσα και το κόκαλο αν είναι στήθος)
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι



Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Στεγνώνουμε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά όλα τα κομμάτια.
2. Μεταφέρουμε τα κομμάτια σε ένα μεγάλο ταψί και τα τακτοποιούμε, με την πέτσα προς τα πάνω, σε μία στρώση, αφήνοντας λίγο χώρο ανάμεσά τους.
3. Ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά ή μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία φτάσει τους 74 βαθμούς στο πιο παχύ μέρος. Για πιο τραγανή πέτσα, τα τελευταία 2-3 λεπτά προθερμάνουμε το γκριλ και βάζουμε το ταψί ψηλά για να τελειώσουμε εκεί το ψήσιμο. Τα περισσεύματα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για 5 μέρες ή στην κατάψυξη για 3 μήνες.


Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;