Κατηγορίες

Πώς να πετύχω τρυφερές και ζουμερές χοιρινές μπριζόλες στο φούρνο

Πώς να πετύχω τρυφερές και ζουμερές χοιρινές μπριζόλες στο φούρνο
Όλα τα μυστικά και μια συνταγή βήμα προς βήμα για πεντανόστιμες και τρυφερές χοιρινές μπριζόλες σαν λουκούμι.

Άλμη για μαρινάρισμα 
Η άλμη είναι ένα μείγμα από νερό και αλάτι, που παραδοσιακά χρησιμοποιείται για τη συντήρηση τροφίμων. Είναι όμως εξαιρετική και σαν μαρινάδα για κοτόπουλο και χοιρινό, κάνοντας το πιάτο ιδιαίτερα ζουμερό και νόστιμο. Αν προσθέσουμε στην άλμη αρωματικά και καρυκεύματα (σκόρδο, κόκκους μαύρου πιπεριού, φρέσκα μυρωδικά, λεμόνι κ.ά.), το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα καλύτερο. Ακόμα κι ένα γρήγορο μαρινάρισμα των 30 λεπτών (έως και 4 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών), θα κάνει τη διαφορά.

Χοιρινές με το κόκαλο
Ζητήστε μπριζόλες με το κόκαλό τους. Μπορεί να χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να ψηθούν (μερικά λεπτά στην ουσία), αλλά γίνονται πάντα πιο τρυφερές.



Από το μάτι της κουζίνας στο φούρνο
Ξεκινήστε το ψήσιμο τους σε προθερμασμένο τηγάνι στο μάτι της κουζίνας, να ροδίσουν από την κάτω πλευρά, και στη συνέχεια γυρίστε τες από την άλλη και μεταφέρετε το τηγάνι σε προθερμασμένο φούρνο για να ολοκληρώσετε το μαγείρεμα. Η θερμότητα από το τηγάνι θα τις ροδοκοκκινίσει κι από την άλλη πλευρά, ενώ χάρη στη θερμοκρασία του φούρνου θα ψηθούν εσωτερικά. Το αποτέλεσμα θα είναι μια τέλεια μαγειρεμένη χοιρινή μπριζόλα, με χρυσή κρούστα εξωτερικά και απόλυτα τρυφερή και ζουμερή μέσα.

Η συνταγή

Υλικά

2-4 χοιρινές μπριζόλες με το κόκαλο (σπάλα ή λαιμό), πάχους 2 εκ. περίπου (γύρω στα 450 γρ. η καθεμία)
ελαιόλαδο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την άλμη
3 φλιτζάνια νερό κρύο
3 κ.σ. αλάτι χοντρό
2 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες (προαιρετικά)
1/2 κ.γ. κόκκους μαύρο πιπέρι (προαιρετικά)
1 φύλλο δάφνης (προαιρετικά)

Εκτέλεση
1. Μαρινάρουμε τις χοιρινές στην άλμη (προαιρετικά): Βάζουμε ένα φλιτζάνι από το νερό να βράσει, προσθέτουμε το αλάτι και τα αρωματικά της αρεσκείας μας και ανακατεύουμε να διαλυθεί το αλάτι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα 2 φλιτζάνια κρύο νερό για να έρθει το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου. Βάζουμε τις χοιρινές σε ένα ρηχό πιάτο και περιχύνουμε με το μείγμα. Η άλμη θα πρέπει να καλύψει τις μπριζόλες (προσθέτουμε λίγο περισσότερο νερό με αλάτι- 1 φλιτζάνι με μία κουταλιά της σούπας, αν χρειάζεται). Σκεπάζουμε το πιάτο και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά έως και 4 ώρες.
2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζουμε ένα τηγάνι (που μπαίνει και στο φούρνο) στη μεσαία σχάρα να ζεσταθεί κι αυτό.
3. Στο μεταξύ, βγάζουμε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα, τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας, αλείφουμε και τις δύο πλευρές με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο. Τις αφήνουμε στην άκρη.
4. Προσεκτικά, βγάζουμε το καυτό τηγάνι από το φούρνο και το βάζουμε στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ροδίζουμε τις μπριζόλες για 3 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα από κάτω. Στη συνέχεια τις γυρίζουμε με λαβίδες από την άλλη πλευρά και μεταφέρουμε αμέσως το τηγάνι στο φούρνο.
5. Τις αφήνουμε στο φούρνο μέχρι να ψηθούν εσωτερικά ή μέχρι το θερμόμετρο στο πιο παχύ κομμάτι τους να δείξει 60-62 βαθμούς. Ο χρόνος ψησίματος θα είναι 8 με 10 λεπτά, ανάλογα με το πάχος τους, το πόσο κρύες ήταν στην αρχή και αν μαριναρίστηκαν.
6. Μεταφέρουμε τις μπριζόλες σε ένα πιάτο και περιχύνουμε με το ζουμάκι από το τηγάνι. Σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 5 λεπτά πριν τις σερβίρουμε.


Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;