Κατηγορίες

Πώς να αξιοποιήσω τρόφιμα που είναι έτοιμα να χαλάσουν

Πώς να αξιοποιήσω τρόφιμα που είναι έτοιμα να χαλάσουν
Δείτε πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε την ικανότητά σας για αειφορία και να εξοικονομήσετε χρόνο, χρήματα και ενοχές. Φυσικά δε θα σας ζητούσαμε να φάτε κάτι που έχει χαλάσει, αλλά αν κάποιο τρόφιμο εξακολουθεί να είναι ασφαλές, ακόμα κι αν έχει περάσει το στάδιο της ωρίμανσής του, μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε με ποικίλους τρόπους.


Φυλλώδη λαχανικά
Η εξοικονόμηση των θρεπτικών συστατικών των πρασινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το λάχανο είναι πραγματικά πολύ απλή: Ρίξτε μια χούφτα από αυτά στο επόμενο smoothie σας. Επίσης, μπορείτε να τα καταψύξετε, βάζοντάς τα σε ειδικό σακουλάκι ή να τα πολτοποιήσετε και να τα καταψύξετε σαν κύβους, μέσα σε μία παγοθήκη.

Μήλα
Υπάρχουν ένα εκατομμύριο τρόποι, για να χρησιμοποιήσετε μήλα, που έχουν ξεπεράσει το πικ τους. Ο ευκολότερος είναι να τα κόψετε στη μέση και να τα ψήσετε, πασπαλίζοντάς τα με ζάχαρη και σταφίδες. Εάν δεν επιθυμείτε να φάτε τα μήλα σας τώρα, μπορείτε να φτιάξετε μία μαρμελάδα μήλου ή αυτό το εξαιρετικό "βούτυρο μήλου". Απλά κόψτε πρώτα τα μέρη που έχουν σκουρύνει υπερβολικά, ώστε να μην αλλάξει η γεύση.

Αγγούρια
Για πολλούς τα αγγούρια έχουν ακόμη καλύτερη γεύση όταν είναι τουρσί. Κόψτε τα και προσθέστε ένα μείγμα αλατιού και ζάχαρης. Βάλτε τα αγγούρια στο ψυγείο μέχρι το μείγμα να διαλυθεί εντελώς, στη συνέχεια προσθέστε ξύδι και νερό σε αναλογία ένα προς ένα και διατηρήστε στο ψυγείο. Μπορείτε να προσθέσετε και άνηθο για έξτρα γεύση.

Τυριά
Είναι δύσκολο να καταλάβουμε πότε ορισμένα τυριά χαλάνε, επειδή κάποια με το χρόνο γίνονται απλώς καλύτερα. Ο γενικός κανόνας είναι πως όσο υψηλότερη είναι η υγρασία στο τυρί, τόσο πιο γρήγορα θα χαλάσει -εκτός από τη φέτα και τη μοτσαρέλα. Τα περισσότερα τυριά μπορούν να τοποθετηθούν στην κατάψυξη για έξι μήνες, αφού πρώτα αφαιρέσετε ότι δε σας φαίνεται καλό, για κατανάλωση.




Γάλα
Το γάλα θα είναι εντάξει αν θέλετε να το πιείτε λίγες μέρες μετά την ημερομηνία λήξης του, αλλά δε χρειάζεται να το πετάξετε μόλις γίνει λίγο ξινό. Το ξινό γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μπισκότα ή τηγανίτες και να τους δώσει καλύτερη υφή.

Γιαούρτι
Όπως και το γάλα, το γιαούρτι διαρκεί πολύ περισσότερο από την ημερομηνία λήξης. Το καλύτερο είναι να το κρίνετε ανάλογα με τη γεύση του. Αν δε σας αρέσει, μην το τρώτε. Ωστόσο, αν δε θέλετε να το πετάξετε, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε θεραπείες ομορφιάς DIY, αναμιγνύοντάς το με βρώμη και δημιουργώντας μία πάστα, που θα καταπραΰνει την ερυθρότητα και τα ηλιακά εγκαύματα.

Αυγά
Τα αυγά είναι συνήθως κι αυτά καλά για αρκετές ημέρες μετά την ημερομηνία λήξης. Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε την κατάστασή τους είναι να τα βυθίσετε σε ένα μπολ με νερό. Αν επιπλέουν, έχουν χαλάσει, αν παραμένουν βυθισμένα είναι ακόμα καλά. Εάν δε θέλετε να τα καταναλώσετε άμεσα, βράστε τα, ξεφλουδίστε τα και βάλτε τα σε ένα βάζο με άλμη από νερό, ξύδι, ζάχαρη και αλάτι.

Ψωμί
Απλά ψήστε το ψωμί στο φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να στεγνώσει και να θρυμματίζεται. Στη συνέχεια, βάλτε το ψωμί στο μπλέντερ μέχρι να γίνει ψίχουλα και αποθηκεύστε το στο ψυγείο σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φρυγανιά σε διάφορες συνταγές. Εναλλακτικά, το μπαγιάτικο ψωμί είναι η τέλεια βάση για την παρασκευή ψητών κρουτόν.






Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;