Κατηγορίες

Να μαγειρέψω τέλεια το ρύζι

Να μαγειρέψω τέλεια το ρύζι
Το ρύζι είναι από τα φαγητά, τα οποία όσο εύκολο είναι να μαγειρευτούν, άλλο τόσο εύκολο είναι να πάνε όλα στραβά. Μερικές φορές μπορεί να βγει εξαιρετικά στεγνό και κολλώδες, ενώ άλλες σαν.. λαπάς. Μάθετε πως να πετυχαίνετε πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα, όπως ακριβώς το θέλετε, για να απολαύσετε αυτό το υγιεινό φαγάκι, στην καλύτερη του εκδοχή.

1. Γνωρίστε τις ποικιλίες.
Υπάρχουν πραγματικά πάρα πολλές, διαφορετικές ποικιλίες ρυζιού, όλες με τη δική τους συμπεριφορά, που δεν μπορούν να αντικαταστήσουν η μία την άλλη. Επειδή όμως είναι δύσκολο να τις απομνημονεύσετε όλες στο μυαλό σας, καλό είναι να ξεχωρίσετε το ρύζι σε δύο γενικές κατηγορίες. Από τη μία έχουμε το κοντόκοκκο ρύζι, που είναι πιο παχύ και ταιριάζει για γεμιστά, σούσι και σούπες και από την άλλη το μακρύκοκκο, που ταιριάζει καλύτερα για σπυρωτό πιλάφι και σαλάτες. 

2. Ρύζι και Νερό.
Υπάρχει μία γενική οδηγία, που θέλει το ρύζι να μαγειρεύεται δύο προς ένα, δηλαδή δύο μέρη νερού για κάθε ένα μέρος ρυζιού. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος δεν εφαρμόζεται σε όλα τα είδη, καθώς το καστανό ρύζι για παράδειγμα χρειάζεται σίγουρα περισσότερο νερό. Καλό είναι να ξεκινάτε με αυτήν τη δόση και να προσθέτετε νερό σταδιακά. 

3. Πάντα ξεπλένετε το ρύζι.
Είναι πολύ σημαντικό, να μην ξεχνάτε να ξεπλένετε το ρύζι καλά, πριν από το μαγείρεμα. Με αυτόν τον τρόπο αφαιρείται το υπερβολικό άμυλο, που έχει κολλήσει στο εξωτερικό του ρυζιού και το καθιστά κολλώδες. Μπορείτε να το κάνετε είτε ξεπλένοντας το σε ένα σουρωτήρι, είτε τοποθετώντας το σε ένα μπολ με νερό και στη συνέχεια το ξεπλύνετε με τα χέρια σας.4. Μην το ανακατεύετε.
Αντισταθείτε στον πειρασμό να ανακατέψετε το ρύζι, ενώ αυτό μαγειρεύεται. Αν το κάνετε, θα απελευθερωθεί επιπλέον άμυλο με κίνδυνο να κολλήσει και να μην έχει ωραία υφή. Απλώς χαμηλώστε τη φωτιά και περιμένετε.

5. Ρίξτε το λάδι από την αρχή.
Ρίχνοντας λάδι ή βούτυρο μόλις βάλετε το ρύζι στην κατσαρόλα ή το φούρνο, θα καταφέρετε να “θωρακίσετε” κάθε κόκκο ρυζιού ξεχωριστά και θα έχετε ένα όμορφο, σπυρωτό αποτέλεσμα.

6. Λίγο παραπάνω αλάτι.
Όπως και τα ζυμαρικά, έτσι και το ρύζι χρειάζεται μία μικρή, έξτρα δόση αλατιού, για να βγει πραγματικά νόστιμο. Είναι προτιμότερο να το κάνετε στην αρχή του μαγειρέματος, αλλά αν είστε από αυτούς που ρίχνουν το αλάτι στο τέλος, δεν υπάρχει πρόβλημα, απλώς μην το ξεχάσετε.

7. Βάλτε μία καθαρή πετσέτα.
Μόλις το ρύζι σας έχει σχεδόν μαγειρευτεί, κλείστε το μάτι ή χαμηλώστε τη φωτιά, βάλτε μία καθαρή πετσέτα πάνω από την κατσαρόλα, κλείστε το καπάκι και αφήστε το, ώστε να παγιδεύσετε όλους τους ανεπιθύμητους υδρατμούς.

8. Αφήστε το να “ξεκουραστεί”.
Όσο κι αν δεν κρατιέστε, για περίπου 15 λεπτά, αφήστε το ρύζι σας να “ξεκουραστεί”, πριν το σερβίρετε ή το φάτε, χωρίς να αφαιρέσετε την πετσέτα, ώστε να απορροφηθεί όλη η υγρασία.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;