Κατηγορίες

Πώς να σερβίρω σωστά το τυρί;

Πώς να σερβίρω σωστά το τυρί;
Για ένα επίσημο τραπέζι δεν χρειάζεται απλά να έχουμε τα σωστά τυριά αλλά και να τα σερβίρουμε με τρόπο ελκυστικό που θα απογειώσει τη γευστική απόλαυση. Ακολουθούν μερικοί κανόνες που έχουν αποδειχθεί επιτυχημένοι.


Η σωστή θερμοκρασία

Τα τυριά αναδεικνύουν πάντα το άρωμά τους και επομένως και τη σωστή γεύση σε θερμοκρασία δωματίου (15-18 βαθμούς περίπου). Γι' αυτό πρέπει να τα έχουμε βγάλει από το ψυγείο πριν το σερβίρισμα, τα κίτρινα και σκληρά τυρά 1 ώρα πριν, ενώ τα λευκά και μαλακά 5 λεπτά πριν.

Στην πιατέλα

Η πιατέλα παρουσίασης πρέπει να έχει γυάλινο, κεραμικό ή ξύλινο πάτο και το μέγεθός της να είναι ανάλογο της ποσότητας και της ποικιλίας των τυριών που θα σερβίρουμε. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε μεταλλικές πιατέλες γιατί αλλοιώνουν τη γεύση των τυριών. Στην τυριέρα, τα τυριά πρέπει να τοποθετούνται σε σχετικά μεγάλα κομμάτια και ο κάθε καλεσμένος να κόβει την ποσότητα που επιθυμεί. Γι' αυτό δίπλα σε κάθε τυρί θα πρέπει να υπάρχει και το απαραίτητο μαχαίρι. Καλό είναι να έχουμε ένα σετ από τα ειδικά μαχαίρια με τη διπλή αιχμηρή μύτη ώστε το κάθε είδος τυριού να έχει το δικό του μαχαίρι.Συνήθως τα λευκά και μαλακά τυριά παρουσιάζονται σε διαφορετική πιατέλα από τα σκληρά και κίτρινα. Τοποθετούμε σε κάθε πιατέλα 4-5 είδη τυριών σε κάποια απόσταση μεταξύ τους ώστε να μην ακουμπούν το ένα στο άλλο και αλλοιώνονται οι γεύσεις τους. Μπορούμε να γεμίσουμε τα κενά με καρύδια, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα. Τα τοποθετούμε κυκλικά κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού ξεκινώντας από το κέντρο της πιατέλας από τα πιο μαλακά και ήπιας γεύσης προς τα πιο σκληρά και πικάντικα, ώριμα και έντονης γεύσης.

Τα συνοδευτικά
Τα καλά τυριά χρειάζονται λίγα αλλά σωστά συνοδευτικά που μπορούν να απογειώσουν τη γεύση τους. Κρακεράκια, καρότα ή αγγουράκια κομμένα μακρόστενα, σταφύλια, ξερά σύκα, και ξηροί καρποί θεωρούνται από τα καλύτερα συνοδευτικά. Με τα μαλακά τυριά ταιριάζουν και φετούλες από μαλακό ψωμί όπως μπαγκέτα, ενώ με τα σκληρά ταιριάζουν και πιο σκληρές φετούλες ψωμιού. Γλυκές μαρμελάδες νοστιμίζουν με την αντίθεσή τους τα πικάντικα τυριά, ενώ τα αλλαντικά δένουν απόλυτα με κάθε είδος τυριού.
Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;