Κατηγορίες

Πώς να καθαρίσω φρέσκες αγκινάρες

Πώς να καθαρίσω φρέσκες αγκινάρες
Πώς καθαρίζονται οι αγκινάρες; Τι πρέπει να κάνω για να μη μαυρίσουν; Το σωστό καθάρισμα μιας αγκινάρας είναι για πολλούς δύσκολη υπόθεση. Υπάρχουν όμως διάφοροι τρόποι και μυστικά που το κάνουν  πιο εύκολο και γρήγορο. Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα και απολαύστε τις αγκινάρες με όποιον τρόπο επιθυμείτε.


Διαλέγουμε αγκινάρες μέτριες και κλειστές για να είναι πιο τρυφερές.Βήμα 1ο: Ξεχωρίζουμε τα κοτσάνια από την υπόλοιπη αγκινάρα. Κόβουμε με ένα μαχαίρι τα κοτσάνια αφήνοντας μόνο ένα μικρό τμήμα τους, 1 εκατοστό περίπου, πάνω στην αγκινάρα. Τα κοτσάνια που κόψαμε τα βάζουμε σε μια λεκάνη για να τα χρησιμοποιήσουμε και αυτά στο φαγητό.

Βήμα 2ο: Βγάζουμε τα εξωτερικά φύλλα. Αφαιρούμε 2-3 σειρές από τα εξωτερικά φύλλα που είναι σκληρά μέχρι να φτάσουμε στα εσωτερικά φύλλα που έχουν χρώμα ανοιχτό πράσινο και είναι τρυφερά.

Βήμα 3ο: Αφαιρούμε τις κορυφές των φύλλων. Με ένα κοφτερό μαχαίρι και με κυκλική κίνηση κόβουμε και αφαιρούμε τουλάχιστον το 1/3 των φύλλων από τη μεριά της κορυφής τους. Αν καταλάβουμε ότι η αγκινάρα είναι σκληρή μπορούμε να αφαιρέσουμε και μεγαλύτερο τμήμα των φύλλων.Βήμα 4ο: Με ένα κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε τα σκληρά τμήματα που έχουν μείνει στη βάση των φύλλων καθώς και το μικρό τμήμα κοτσανιού που έχουμε αφήσει πάνω στην αγκινάρα.

Βήμα 5ο: Κόβουμε τις αγκινάρες κατά μήκος στα δύο και με το μαχαίρι καθαρίζουμε το εσωτερικό από το κάθε κομμάτι αγκινάρας από το χνούδι και τις τριχίτσες που υπάρχουν εκεί μέσα.

Βήμα 6ο: Τρίβουμε τις καθαρισμένες αγκινάρες με μια λεμονόκουπα και τις ρίχνουμε σε νερό όπου έχουμε στύψει ένα λεμόνι και έχουμε αφήσει μέσα και τις λεμονόκουπες.Βήμα 7ο: Καθαρίζουμε με το κοφτερό μαχαίρι το εξωτερικό μέρος από τα κοτσάνια που έχουμε φυλάξει και το τρυφερό εσωτερικό τμήμα το ρίχνουμε και αυτό στο νερό με το λεμόνι.

Αν κατά τη διάρκεια του καθαρίσματος μαυρίσουν λίγο τα δάχτυλά μας, δεν πειράζει. Με λίγο λεμόνι καθαρίζουν εύκολα. Οι αγκινάρες μας είναι πλέον έτοιμες για να τις απολαύσουμε με όποιον τρόπο επιθυμούμε.
Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;