Κατηγορίες

Διατηρώ τα μπαχαρικά φρέσκα

Διατηρώ τα μπαχαρικά φρέσκα
Τα μπαχαρικά και τα βότανα δεν λείπουν από καμία κουζίνα. Αυτά είναι που δίνουν το ιδιαίτερο άρωμα, τη νοστιμιά και τη γεύση στα φαγητά μας. Αξίζει επομένως μια μικρή προσπάθεια ώστε να τα διατηρήσουμε φρέσκα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για έχουν τα μπαχαρικά σας την ίδια απόδοση και μυρωδιά όπως όταν τα πρωτοάνοιξατε.


Αγοράζοντας τα μπαχαρικά
Προτιμάμε να αγοράζουμε τα μπαχαρικά ολόκληρα και όχι τριμμένα. Αυτό φυσικά ισχύει για τα μπαχαρικά που κυκλοφορούν ολόκληρα στο εμπόριο. Όσο πιο λεπτοκομμένο είναι το μπαχαρικό τόσο πιο εύκολα εξατμίζονται τα αιθέρια έλαια που του δίνουν το ιδιαίτερο άρωμά του. Άρα τα ολόκληρα μπαχαρικά διατηρούνται και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συγκεκριμένα μέχρι και 3-4 χρόνια, ενώ τα τριμμένα συνήθως τα αντικαθιστούμε κάθε χρόνο.

Δεν αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες μπαχαρικών. Αυξάνονται οι πιθανότητες να χαλάσουν. Συνήθως αγοράζουμε μπαχαρικά που θα καταναλωθούν σε 6 μήνες έως 1 χρόνο.Διατήρηση των μπαχαρικών
Το φως, η υγρασία και η υψηλή θερμοκρασία είναι παράγοντες αλλοίωσης των μπαχαρικών. Άρα θα πρέπει να φυλάσσονται σε καλά σφραγισμένα γυάλινα δοχεία σε στεγνό και όχι ζεστό μέρος προφυλαγμένα από τον ήλιο και το πολύ φως.

Αποφεύγουμε το ντουλάπι των μπαχαρικών να είναι πάνω από την εστία της κουζίνας ώστε να μην δέχεται τον ζεστό ατμό από τα φαγητά.

Κόκκινα μπαχαρικά, όπως πάπρικα, τσίλι κ.λ.π., διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο αφού η χαμηλή θερμοκρασία δεν ευνοεί την εξάτμιση των πτητικών ουσιών που τους δίνουν το χαρακτηριστικό άρωμα. Βότανα όπως μαϊντανός, βασιλικός και άνηθος διατηρούνται καλά αν πλυθούν, στεγνωθούν, κοπούν σε κομματάκια και μπουν στην κατάψυξη. Το δεντρολίβανο και το θυμάρι διατηρούνται σε βαζάκια με λάδι.Σωστή χρήση
Παίρνουμε την απαραίτητη ποσότητα μπαχαρικών από τα γυάλινα δοχεία με καθαρά και στεγνά κουτάλια χωρίς να χρησιμοποιούμε το ίδιο κουταλάκι για διαφορετικά μπαχαρικά. Δεν ανοίγουμε τα βαζάκια των μπαχαρικών πάνω από τα φαγητά που βράζουν ώστε να αποφύγουμε την υγρασία μέσα στα βαζάκια. Επίσης, δεν βάζουμε μπαχαρικό που μόλις αγοράσαμε σε βαζάκι που περιέχει υπολείμματα από παλαιό μπαχαρικό- ειδικά αν πρόκειται για μπαχαρικό διαφορετικού είδους.
Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;