Κατηγορίες

Μαγειρεύω σωστά τα όσπρια

Μαγειρεύω σωστά τα όσπρια
Θρεπτικά, νόστιμα και οικονομικά, τα όσπρια αποτελούν μια υγιεινή τροφή που δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι μας κάθε εβδομάδα. Ας δούμε μερικά μικρά μυστικά για την προετοιμασία και το μαγείρεμά τους ώστε να τα απολαμβάνουμε πάντα όπως πρέπει.


Επιλογή

Επιλέγουμε όσπρια καλής ποιότητας ώστε να έχουν διατηρηθεί και συντηρηθεί με όλους τους κανόνες υγιεινής και να βράζουν σχετικά εύκολα.

Προετοιμασία από την προηγούμενη
Τα φασόλια, τα ρεβίθια και τα κουκιά πρέπει να μουλιάσουν από την προηγούμενη σε νερό, κατά προτίμηση εμφιαλωμένο. Τις φακές μπορούμε και να μην τις μουλιάσουμε. Στα ρεβίθια μπορούμε να προσθέσουμε στο νερό που μουλιάζουν και ½ κ.σ. σόδα σε σκόνη.Βράσιμο
Επειδή το νερό της βρύσης περιέχει άλατα προτιμάμε να τα βράζουμε σε εμφιαλωμένο νερό. Τα όσπρια τα βράζουμε για 7-8 λεπτά, τα σουρώνουμε, τα μεταφέρουμε σε βαθιά  κατσαρόλα, τους προσθέτουμε ζεστό νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο σε όχι πολύ μεγάλη θερμοκρασία. Τα σιγοβράζουμε δηλαδή. Ο χρόνος βρασίματος δεν είναι ο ίδιος για όλα τα όσπρια- εξαρτάται από το είδος τους και την ποικιλία. Ο κανόνας όμως είναι: βράσιμο για αρκετή ώρα σε χαμηλή φωτιά.Αλάτισμα
Το αλάτι το προσθέτουμε όταν τα όσπρια κοντεύουν να είναι έτοιμα.

Λάδι
Το λάδι το προσθέτουμε όταν τα όσπρια κοντεύουν να βράσουν.

Πολτός ντομάτας και μυρωδικά
Αν πρόκειται να βάλουμε πολτό ντομάτας, τον προσθέτουμε όταν τα όσπρια είναι μισοέτοιμα. Τότε συνήθως προσθέτουμε και τα μυρωδικά.
Σχόλια

Guest
Guest - 02/04/2020 15:42Απάντηση
Η σωστη προετοιμασία οσπρίων εχει να κάνει και με το φύτρωμα τους.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;